13. reprezentační ples Plzeňského kraje

Parkhotel U Borského parku 31, Plzeň
e-mail: hotel@parkhotel-czech.eu telefon: +420 608 111 702
web: http://www.parkhotel-czech.eu/

Jaká byla vaše osmdesátá? Kolik vám tehdy bylo? Ať už jsou vaše odpovědi jakékoli, můžete si na tuhle diskotékovou dobu zavzpomínat! Ples Plzeňského kraje bude laděný právě do stylu osmdesátých let.

Čím vlastně byla osmdesátá léta tak výjimečná? Dospívala a dospěla generace, která přišla na svět v neméně kultovních letech šedesátých a jako by tuhle výjimečnost nesla s sebou. Móda se vyznačovala vycpávkami v ramenou, mrkváči, velkými kapsami, blýskavými materiály, dlouhou patkou, která vyžadovala neustálé pohazování hlavou, štrasovými kamínky na džínách nebo sběratelskou mánií céček. Sportovní haly plnily koncerty Vítězslava Vávry, Stanislava Hložka a Petra Kotvalda, Michala Davida, Pavla Horňáka či Dalibora Jandy. Z rádia zněly české remaky zahraničních hitů, a tak Josef Melen zpíval Ne, pětku ne, Eva Hurychová Už brzy zhasnou lampy na noční proud, Marcela Králová K nám láska přilétá jak vážka váhavá a Michaela Linková opěvovala Ráno s tebou. Do kina se chodilo na Básníky, ale hlavně na Sagvana Tofiho a Lukáše Vaculíka. V prosinci se pravidelně stály fronty na banány, mandarinky, pomeranče a čočku, každý čtvrtek na nové knížky a celoročně na cokoli jiného. Komu ale tehdy bylo -náct, ten si svá osmdesátá nenechá vzít a rád na ně příležitostně zavzpomíná. Proč tedy nevyrazit na ples kraje s partou kamarádů z mládí?

Tančete na Golden Big Band Prague
Po celý večer bude na plese kraje hrát Golden Big Band Prague pod vedením zpívajícího kapelníka Petra Soviče. Předním českým big bandům vždy ve světě patřilo velké uznání a Golden Big Band Prague vznikl s cílem navázat na tuto tradici, a to v podobě moderní interpretace nejen swingové muziky, ale i ve spojení se jmény jako Jitka Zelenková, Karel Štědrý, Pavlína Filipovská, Peter Lipa nebo Monika Absolonová.
Historie Golden Big Bandu Prague se začala psát na jaře roku 2011. První sezóna orchestru byla nad očekávání úspěšná: odehrál více než 25 vystoupení a získal také své první ostruhy v rozhlasové a televizní branži. V legendárním Studiu A v pražském Karlíně vystoupil v rámci pořadu Big Bandu Českého rozhlasu pod vedením Václava Kozla a pro Českou televizi natočil přímý přenos koncertu Viva Frank Sinatra, v němž doprovodil přední české a zahraniční sólisty. Tím byla nastavena laťka pro všechna další léta jeho fungování: zvučná jména, prestižní festivaly, atraktivní repertoár.
 
Zatracovaný i milovaný Michal David
Osobnost Michala Davida veřejnost rozděluje na dva nesmiřitelné tábory: milovníky a odpůrce. Jeho stopa v české populární hudbě konce dvacátého století je však neoddiskutovatelná. Čas jednoznačně prokázal, že písničky, které psal, hrál a zpíval v osmdesátých letech, mají své kvality, jež jim zaručují oprávněné místo na hudebním výsluní i dnes, jak se budou moci návštěvníci plesu přesvědčit.
Michal David je skutečným symbolem osmdesátých let: do showbusinessu vstoupil v roce 1980 s vlastní písní Chtěl bych žít tak, jak se má a o rok později vyhrál na hudebním festivalu Intertalent s hitem Nenapovídej. Třikrát si během osmdesátých let došel pro Slavíka - dvakrát byl stříbrný a jednou bronzový. Napsal hudbu k filmům Láska z pasáže a Discopříběh. Jakkoli byla osmdesátá léta doslova nabitá zářícími hvězdami a novými idoly, hvězda Michala Davida září jednoznačně nejvíc.

Stále stejné Kamelie
Dvě křehké blondýnky, v Německu známé jako Hana&Dana, v Československu jako Kamelie, spolu začaly zpívat v roce 1980. Dodnes vypadají skoro stejně a rozhodně jim to zpívá pořád stejně dobře! Hana Buštíková a Dana Vlková jsou dlouholeté kamarádky, jak samy říkají, na život a na smrt. Díky tomu tvoří pěvecké duo dodnes. K tomu měly štěstí na hudební partnery, muzikanty Petra a Pavla ORM a textaře Eduarda Krečmara. V tomto tvůrčím týmu dokonce vzniklo i nejnovější album Kamelií, Trend, z listopadu loňského roku. Kamelie budou ozdobou krajského plesu a i jejich vystoupení tu bude pro vzpomínání i k tanci.

Jezdec na deskách Martin Hrdinka
Dalším hostem plesového programu bude diskžokej Martin Hrdinka – muž, který o české populární hudbě dvacátého století ví snad úplně všechno.
Martin Hrdinka je rozhlasový moderátor a hudební redaktor. Od roku 1995 vysílal Noční proud na Radiožurnálu, poté na Regině a od listopadu 2015 na Dvojce. V devadesátých letech byl scenáristou a moderátorem populární Televizní hitparády nejprodávanějších alb, tehdy jediného programu tohoto druhu na našich obrazovkách. Inicioval udílení výroční ceny Akademie české populární hudby, tedy Anděla a z jeho hlavy pochází i anketa Hit století.
Co ale dělal Martin Hrdinka v letech osmdesátých? Byl docela obyčejným puberťákem. Dospíval a hltal svět, který se kolem něj otevíral. Snil své sny o budoucnosti a přitom si látal díry v srdci, které tam zanechávaly první lásky.

Nestárnoucí princ Jan Čenský
Tak jako byl legendárním filmovým princem sedmdesátých let Pavel Trávníček, byl jím v letech osmdesátých Jan Čenský. Na počátku všeho byla televizní pohádka z roku 1980 Princové jsou na draka, z níž pochází i jeho legendární písnička Dělání. Následovala třeba Koloběžka první nebo O nejchytřejší princezně. Filmografie Jana Čenského však začíná mnohem dřív, první vystoupení uvádí dokonce už s letopočtem 1972, kdy mu bylo jedenáct let. První výrazná postava pak přišla se seriálem Zkoušky z dospělosti, kde hrál ne zrovna sympatického prominentního premianta Petra Nápravníka.
K plesu Plzeňského kraje patří Jan Čenský už téměř neodmyslitelně. I letos bude provázet celým večerem s šarmem a noblesou sobě vlastní.

Předprodej vstupenek v síti TICKET ART od 4. ledna, vstupné od 200 do 450 Kč.

↑ zpět na začátek článku ↑

13. reprezentační ples Plzeňského kraje

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů