24. Mezinárodní festival DIVADLO

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Již počtyřiadvacáté bude na konci léta Plzeň fandit divadlu. Od 7. do 14. září zde proběhne další ročník Mezinárodního festivalu DIVADLO, který představí přední soubory z Ruska, Polska, Maďarska, Slovenska a České republiky.

K hlavním zahraničním lákadlům patří moskevské Gogolovo centrum s adaptací současné německé hry Maria von Mayenburga (M)učedník v režii jednoho z nejprovokativnějších ruských režisérů Kirilla Serebrennikova. Současnou německou hru upravil na domácí poměry a prostřednictvím příběhu o školním konfliktu v ní poukazuje na současný stav ruské společnosti.

Nemenším lákadlem je jistě i maďarský soubor Proton Theatre s inscenací Hanebnost, dramatizací románu J. M. Coetzeeho v režii evropské režisérské hvězdy Kornéla Mundruczóa.

Velký zájem vzbuzuje rovněž vratislavský Teatr Polski s dramatizací románu Thomase Bernharda Mýcení. V ní režisér Krystian Lupa zavádí diváky na pohřební hostinu. Hlavní hrdina se zde po dlouhé době setkává se skupinou svých uměleckých přátel, které představuje pohledem svých sarkastických komentářů. Inscenace patřila k vrcholům Avignonského festivalu 2015.

Atraktivní je i postmoderní zpracování Hamleta krakovského divadla Narodowy teatr stary a v neposlední řadě zaujmou i dva soubory ze Slovenska: Slovenské národní divadlo s další z inscenací Mojmír II. aneb Soumrak říše, a sólo režisérky, autorky, performerky a herečky Slávy Daubnerové nazvané Solo lamentoso.

Z divadelní produkce České republiky uvidí návštěvníci jako vždy to nejzajímavější, co na domácích jevištích vzniklo za poslední rok. Z Prahy přijede Dejvické divadlo s psychothrillerem Zimní pohádka, Experimentální prostor NoD se scénickou koláží Dvojí domov / z Čepa, Divadlo Disk s absolventskou inscenací studentů DAMU Rituální vražda George Mastromase a Divadlo Na zábradlí inscenaci Posedlost. Ostravu zastoupí Komorní scéna Aréna s druhou částí volné trilogie Slyšení.

Národní divadlo Brno přijede do Plzně s inscenací Petrolejové lampy a HaDivadlo s Čechovovou klasickou hrou Strýček Váňa. Klicperovo divadlo z Hradce Králové se představí adaptací nejslavnějšího románu Borise Viana Pěna dní, Divadlo Drak pak zpracováním klasické pohádky O bílé lani. Naivní divadlo Liberec přiveze do Plzně loutkové představení Čechy leží u moře. Domácí Divadlo Alfa uvede na festivalu svoji nejnovější inscenaci Lékařem proti své vůli a Divadlo J. K. Tyla proslulý titul Georga Büchnera Vojcek.

07/09  /  18:30
Nová scéna DJKT
Mýcení
Jeden z největších současných polských režisérů Krystian Lupa zavádí ve vlastní dramatizaci stejnojmenného Bernhardova románu diváky na pohřební hostinu. Hlavní hrdina se zde po dlouhé době setkává se skupinou svých uměleckých přátel, které vidíme prizmatem jeho sarkastických komentářů. Pohled na jejich tvůrčí a lidské zmarnění se časem začne prohlubovat, rozkrývají se jak jejich individuality, tak míra vlivu, který na ně má kulturně degenerující společnost. Inscenace patřila k vrcholům Avignonského festivalu 2015. Představení Teatru Polskeho z Vratislavi, které je slavnostním zahájením festivalu, trvá 260 minut.

08/09  /  11:00    
Divadlo Alfa
O bílé lani
Tomáš Jarkovský, Jakub Vašíček, Jiří Vyšohlíd a kolektiv královéhradeckého Divadla Drak se chopili klasické pohádky o princezně, na kterou nesměl dopadnout ani paprsek slunečního světla. V jejich osobité inscenaci ožívá příběh se spoustou humoru, loutkářských kouzel, živou hudbou a písněmi na texty Jana Skácela. Představení určené nejmenším divákům trvá 75 min.

08/09  /  13:00    
Velké divadlo DJKT
Pěna dní
Divadelní adaptaci nejslavnějšího románu Borise Viana v režii Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského, tedy dua SKUTR přiváží do Plzně Klicperovo divadlo z Hradce Králové. Představení okouzluje surreálnými výlety do fantazie, jazzem, láskou a prchavostí okamžiku. A také hereckými výkony mladého souboru, který Vianův absurdní, poeticky dekadentní svět představuje s bravurou i citlivostí. Představení trvá zhruba dvě hodiny.

08/09  /  16:30
Malá scéna DJKT
Strýček Váňa
Na otázku, má-li Čechovův Strýček Váňa ještě dnes co říct, odpovídají zcela jednoznačně jeho další a další inscenace. Ta v režii Ivana Buraje a v podání brněnského HaDivadla patří k nejpozoruhodnějším. Čechovova klasická hra je v interpretaci Ivana Buraje hořce současnou výpovědí o střízlivění z dávných ideálů, ztrátě životního smyslu a o tom, jak je nebezpečně snadné zcyničtět. V HaDivadle vznikla jedna z nejpůsobivějších čechovovských inscenací posledních let, s několika mimořádnými hereckými výkony. Představení trvá více než dvě hodiny.

08/09  /  20:30
DEPO2015
Hanebnost
J. M. Coetzee ve svém románu vykresluje věrný obraz doby, v níž žijeme, přestože hlavní postavou příběhu je David Lurie, profesor romantické literatury z Kapského města, a děj se odehrává ve vzdálené Jihoafrické republice po pádu apartheidu. Román boří bariéry zavedených pořádků místní společnosti a formuluje velké evropské otázky. Příběh ukazuje obavy a problémy lidí na kontinentu, který prochází zásadní přeměnou. V postavě Davida Lurieho poznáváme afrického bělocha, privilegovaného snobského intelektuála, který v novém společenském řádu ztrácí moc a veškeré záchytné body. Davidův pád je také koncem světa, který umožňoval bílým kolonizátorům nezabývat se ani po několika staletích vlastní minulostí a důsledky vlastních činů. Zároveň varuje před budoucím zhroucením evropského světa, v němž jsme všichni byli vychováni a který tak dobře známe. Na dveře zaklepe cizinec a David Lurie nemá jinou možnost než ho vpustit dovnitř. Ale když dveře otevře, zjeví se před ním nová podoba světa, na kterou nemá žádnou odpověď. Se vzestupem lidových mas a utlačovaných vrstev přichází David o všechno. Nečekaně však právě ztrátou toho nejcennějšího nachází dar svobody.

09/09  /  10:30
Divadlo Alfa
Lékařem proti své vůli
Divadlo Alfa přispívá do festivalového menu svou novinkou: Molièrovým titulem Lékařem proti své vůli v režii Tomáše Dvořáka. Loutková inscenace klasické Molièrovy hry inspirované komedií dell´arte vypráví o tom, že i falešný lékař dokáže diagnostikovat skutečnou lásku. Série nedorozumění, převleků a zmatků, během níž drvoštěp Sganarelle málem skončí na šibenici, trvá bezmála hodinu a je určena dospívajícímu a dospělému publiku.

09/09  /  13:30
Malá scéna DJKT
Dvojí domov / z Čepa
Jan Nebeský, Lucie Trmíková, David Prachař a Experimentální prostor NoD připravili scénickou koláž z textů Jana Čepa o světě, kde „budou všechny věci přítomny zároveň a touha nebude utrpením, nýbrž slastí bez konce a jizvy našich srdcí zatřpytí se jako hvězdy“. Citlivě, nepateticky a s humorem otvírá brány této druhé reality trojice herců Lucie Trmíková, David Prachař a Alois  Švehlík, hudebník Martin Dohnal a výtvarník Igor Korpaczewski. Představení se hraje na Malé scéně sedmdesát minut.

09/09  /  16:00    
Velké divadlo DJKT
Petrolejové lampy
Románová předloha o nekonzumovaném manželství v prostředí českého maloměsta na  přelomu 19. a 20. století si získává u divadelních tvůrců stále větší oblibu. Tentokrát po ní sáhlo brněnské Národní divadlo a přiváží ji v režii Martina Glasera. Nová, speciálně pro tuto inscenaci vytvořená dramatizace účinně propojuje kresbu prostředí s fabulačními zvraty a zdobí ji vynikající herecké výkony. Představení trvá dvě a půl hodiny.

09/09  /  20:00
Nová scéna DJKT
(M)učedník
Jeden z nejprovokativnějších ruských režisérů, Kirill Serebrennikov, adaptuje současnou německou hru na domácí poměry a poukazuje prostřednictvím příběhu o školním konfliktu na  stav ruské společnosti. Moskevské Gogolovo centrum otevírá před diváky nejistý svět teenagerů, plný výsměchu a šikany, lži a agrese dospělých, autority s pochybnou autoritou. To vše vede k tomu, že škola, stejně jako celá země, nedokáže čelit (nejen) náboženskému fanatismu a fundamentalismu. Délka představení je 140 minut.

10/09  /  11:30
Nová scéna DJKT
Vojcek
Hostitelské Divadlo J. K. Tyla se v rámci festivalové výkladní skříně chlubí svou v současnosti asi vůbec nejlepší inscenací: Vojckem v režii SKUTRu. Proslulá hra německého romantika inspirovala režijní tandem SKUTR k působivé, obrazivé jevištní básni, v níž jsou postavy vrženy do bezvýchodného, bíle vykachličkovaného prostoru. Z fragmentů Büchnerovy hry se skládá obraz světa jako (zlého?) snu, v němž mají místo chvíle kruté a nemilosrdné, ale i ty křehké a něžné. Vysoce oceňované představení trvá hodinu a půl.

10/09  /  14:00
DEPO2015
Rituální vražda Gorge Mastromase
Absolventská inscenace studentů DAMU představuje faustovské podobenství, které se v duchu současných preferencí při volbě životní cesty týká především bezohledného směřování za úspěchem. Inscenace vyváženým propojením společenské naléhavosti a zábavného spektáklu potvrzuje talent začínajícího režiséra Adama Svozila. Délka představení je 150 minut.

10/09  /  17:30
Divadlo Alfa
Solo lamentoso
Slovenská režisérka, autorka, performerka a herečka Sláva Daubnerová líčí ve své nejnovější sólové performanci příběh ženy, která bojuje proti štěkotu sousedčina psa poslechem hudby. Paní Eva N. pouští čtrnáct let stále dokola jednu árii, což budí rozhořčení obyvatel Štúrova i zájem turistů a médií. Banální sousedský spor však přerůstá v otevřený konflikt osamělého člověka s téměř celým městem, v boj jedince se společností. Autentický dokumentární materiál v kombinaci s promyšlenou choreografií a světelným designem vytvářejí hodinovou inscenaci na pomezí dokumentárního, pohybového a výtvarně stylizovaného divadla.

10/09  /  19:30
Malá scéna DJKT
Mojmír II. aneb Soumrak říše
Režiséra Rastislava Balleka fascinují zapadlé texty slovenské literatury, pozapomenuté dějinné momenty a kontroverzní postavy národní minulosti. V inscenaci, kterou nastudoval s činohrou Slovenského národního divadla, spolu s autorem Viliamem Klimáčkem otevírají na pozadí historických událostí konflikt západního a východního myšlení a kultury, západní racionality a východní emocionality. Inscenace byla vyznamenána pěti Doskami za sezónu 2014/2015: jako nejlepší inscenace, nejlepší režie, scénografie, hudba a ženský herecký výkon. Představení trvá hodinu a tři čtvrtě.

10/09  /  19:30    
Velké divadlo DJKT
Zimní pohádka
Jsou tituly Williama Shakespearea, které ze světových jevišť prakticky nikdy nemizí, zatímco jiné se objevují jen sporadicky nebo vůbec. Pražské Dejvické divadlo sáhlo do košíku s těmi druhými a v režii Ondreje Spišáka nastudovalo čtyři sta let starý titul odehrávající se mimo jiné v Čechách. Ačkoli… Příběh nespravedlivě nařčené a odsouzené královny a dlouhé cesty k jejímu očištění se podle Shakespeara odehrává v pohádkové Sicílii a přímořských Čechách. Ale nebylo by to Dejvické divadlo, kdyby vzalo předlohu tak, jak ji autor napsal. Téměř tříhodinovou hru inscenovalo jako „psychothriller se šťastným koncem“ a zdařile v něm propojilo svou typickou civilnost hereckého projevu, tesknou poetičnost scény a umění rozehrát groteskní situace.

11/09  /  11:00    
Velké divadlo DJKT
Čechy leží u moře
Festivalová dramaturgie sáhla k malému vtípku: jeden den večer představení, v němž William Shakespeare lokalizoval Čechy kamsi k moři a druhý den ráno představení Naivního divadla Liberec, kterému Vít Peřina a Michaela Homolová dali název Čechy leží u moře. Liberečtí tvůrci vycházejí ze sbírky Radka Malého Moře slané vody a spolu s básníkovými verši evokují přímořskou a mořskou lokalitu, prostředky loutkového divadla vykouzlí například maják, ale také létající racky a plovoucí mořské bytosti, reálné i nereálné. Iluze posezení na mořském břehu je dokonalá, představivost dětí i dospělých je napájena důmyslnými výtvarnými hrátkami. Představení pro nejmenší diváky trvá tři čtvrtě hodiny.

11/09  /  13:00
Divadlo Alfa
Posedlost
Po inscenaci o smrti Požitkáři a o hercích Hamleti vytvořil autorský tým Mikulášek – Viceníková – Cpin inscenaci o lásce a jejích různých podobách, s níž přijíždí pražské Divadlo Na zábradlí. Na dvoupodlažní scéně nahlížíme do soukromí několika postav, které se vášnivě potkávají či míjejí, marně hledají štěstí ve vztahu nebo v samotě, a tak pořád dokola. Pravděpodobné situace a uvěřitelné příběhy doplňují fantazijní výjevy a komentáře, humorné scény zase hororové výjevy. Skvělý herecký tým devadesát minut rozvíjí nápady a situace, které možná sami zažíváme za zavřenými dveřmi.

11/09  /  15:30
Malá scéna DJKT
Slyšení
Komorní scéna Aréna Ostrava přiváží druhou část volné trilogie zabývající se kontroverzními tématy minulosti. Tomáš Vůjtek tentokrát sáhl po tématu Adolfa Eichmannna, jednoho z největších válečných zločinců, který aktivně organizoval genocidu evropských Židů. Kariéra nacistického zločince, jenž chce samotnému Pánubohu vylíčit svou verzi událostí, je zde konfrontována s osudy Židů, kteří byli vyvezeni v roce 1939 do tábora v Nisku nad Sanem, kam směřovaly první Eichmannovy transporty. Slyšení získalo Cenu divadelní kritiky jako nejlepší divadelní text a nejlepší inscenace roku 2015 a Marek Cisovský v hlavní roli byl oceněn za nejlepší mužský herecký výkon. Představení trvá 160 minut.

11/09  /  19:30    
Nová scéna DJKT
Hamlet
Slavnostní zakončení hlavní části festivalu obstará Narodowy Stary Teatr Krakov s inscenací v režii jednoho z nejoceňovanějších polských režisérů generace třicátníků. Krzysztof Garbaczewski se vůbec poprvé v České republice představí se svou nedávno premiérovanou pozoruhodnou inscenací podle Shakespearova Hamleta. Jeho Hamlet je autorský, výsostně výtvarný, zábavný i iritující, rozbíjí a rozšiřuje divadelní prostor, mísí různé textové zdroje a východiska, zároveň ale nezapomíná vyprávět příběh a skrze něj se vyjadřovat a pojmenovávat svět. Délka představení je dvě a půl hodiny.

Doprovodný program
Kromě divadelních představní přichystal festival DIVADLO i chutnou nabídku nedivadelních chodů. Například Kino Beseda bude promítat film Hamlet podniká, v Galerii Evropského domu bude k vidění výstava polského divadelního plakátu, Moving Station uvede inscenaci Jak zabít Hamleta nebo Stokorcový les, v Muzeu loutek bude hrát katedra alternativního a loutkového divadla DAMU inscenaci μSPUTNIK a ulice ožijí performancí CECI 3.0 a Babies.

Program:

24. Mezinárodní festival DIVADLO
DEPO2015 (D), Divadlo Alfa (DA), Galerie Evropského domu (GED), Velké divadlo DJKT (VD), Nová scéna DJKT (NS), Malá scéna DJKT (MS), Moving Station (MovS), Muzeum loutek (ML), Zach´s Pub (Z), Plzeň, www.festivaldivadlo.cz
Hlavní program:
7. 9.   18:30    Mýcení – Teatr Polski (PL), 260 min. (NS)
8. 9.   11:00    O bílé lani – Divadlo Drak, 75 min. (DA)
           13:00    Pěna dní – Klicperovo divadlo, 130 min. (VD)
           16:30    Strýček Váňa – HaDivadlo, 150 min. (MS)
           20:30    Hanebnost – Proton Theatre (HU), 110 min. (D)
9. 9.    13:30    Dvojí domov / z Čepa – Experimentální prostor NoD, 70 min. (MS)
            16:00    Petrolejové lampy – Národní divadlo Brno, 150 min. (VD)
            20:00    (M)učedník – Gogolovo centrum (RU), 140 min. (NS)
10. 9.  14:00    Rituální vražda Gorge Mastromase – Divadlo Disk, 150 min. (D)
            17:30    Solo lamentoso – hraje Sláva Daubnerová (SK), 60 min. (DA)
            19:30    Zimní pohádka – Dejvické divadlo, 170 min. (VD)
            19:30    Mojmír II. aneb Soumrak říše – Činohra Slovenského národního divadla, 105 min. (MS)
11. 9.  11:00    Čechy leží u moře – Naivní divadlo Liberec, 45 min. (VD)
            13:00    Posedlost – Divadlo Na zábradlí, 90 min. (DA)
            15:30    Slyšení – Komorní scéna Aréna, 160 min. (MS)
            19:30    Hamlet – Narodowy Stary Teatr (PL), 150 min. (NS)
Open-air:
9. 9.    21:30    Zářící město – Jan Mocek, Táňa Švehlová, 40 min., Skupova ul. (také 10. a 11. 9.)
Epilog:
12. 9.  19:00    V rytmu swingu buší srdce mé – Národní divadlo Praha, 165 min. (VD)
14. 9.  19:00    S úsměvy idiotů – Divadlo v Dlouhé, 135 min. (NS)
Johan uvádí:
6. 9.    20:00    Jak zabít Hamleta – Jan Komárek, Andrea Miltner, Jana Weberová, 50 min. (MovS)
7. 9.    14:00  CECI 3.0 / Babies - FADUNITO, Cervera (ESP), 180 min., ulice v centru města
            20:00    Búvaj – Na peróně, Košice, 60 min. (MovS)
8. 9.    11:00    Stokorcový les – Kartel, 45 min. (MovS)
           15:00    Diskuse – Setkání asociace nezávislých divadel, 90 min. (MovS)
           18:00    Stokorcový les – Kartel, 45 min. (MovS)
9. 9.    14:00  CECI 3.0 / Babies - FADUNITO, Cervera (ESP), 180 min., ulice v centru města    
            20:30    Cataplace – Irina Andreva (RU), 50 min. (D)
10. 9.   15:00    Beseda o současném tureckém divadle, 60 min. (MovS)
            19:00    Hoří – MeetFactory, Sudabeh Mohafez, 65 min. (MovS)
            20:30    Cataplace – Irina Andreva (RU), 50 min. (D)
11. 9.  11:55    Po roce… – diskuse, 60 min. (MovS)
            20:00    Godt og ondt – Kolonie, z.s., 40 min. (MovS)
12. 9.  20:00    Enola – Eliška Brtnická, Cirkus Mlejn, 50 min. (MovS)
13. 9.  20:00    A co poezie? – Divadelní společenství Tyjan, 40 min. (MovS)
Plzeň uvádí:
9. 9.    10:30    Lékařem proti své vůli – Divadlo Alfa, 55 min. (DA)
10. 9.  11:30    Vojcek – Divadlo J. K. Tyla, 90 min. (NS)
Hudba před spaním:
8. 9.    20:00    Prago Union – koncert, 60 min. (Z)
9. 9.    20:00    Mediterian – koncert, 60 min. (Z)
10. 9.  20:00    St. Johnny – koncert, 60 min. (Z)
Doprovodné akce:
6. 9.    17:00    Hamlet podniká – film, 86 min. (Kino Beseda)
            17:00    Polský divadelní plakát – vernisáž výstavy
            20:00    Mučedník – film, 118 min. (Kino Beseda)
6.–30. 9.    Polský divadelní plakát – výstava (GED)
8. 9.    10:00    μSPUTNIK, DAMU Praha (ML), (také 9. a 10. 9.)
10. 9.  14:00    Beseda o projektu PASSAGE 23°E, 60 min. (foyer ND)
11. 9.  16:00    Mučedník – film, 118 min. (MovS)

↑ zpět na začátek článku ↑

24. Mezinárodní festival DIVADLO

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů