27. Mezinárodní festival Divadlo Plzeň

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web: vstupenky: Koupit vstupenku
Už posedmadvacáté bude září v Plzni patřit divadlu. Konkrétně tomu nejlepšímu z divadla z uplynulé sezóny. Festival Divadlo opět přiveze vynikající inscenace z Čech, Moravy, Slezska, Slovenska, Polska a dalších zemí.
Předprodej vstupenek na letošní ročník festivalu probíhá na festivalovém webu www.festivaldivadlo.cz a v prodejní síti Plzeňská vstupenka.

Dramaturgie plzeňského festivalu každoročně proklamuje svoji nezávislost na jakékoli předběžné volbě tématu festivalu. V hledání jeho programové skladby se nechává vést snahou nabídnout co nejširší pohled na moderní evropské divadlo, jeho aktuální témata a formální postupy.
Letos se stalo, že sama doba témata festivalu výrazně ovlivnila. Tematicky vyhrocenému divadlu dnes evidentně přejí zjitřené politické poměry v zemích Visegrádu a zejména v Polsku. Není náhodou, že se ve festivalovém výběru ocitly hned tři inscenace polských divadel. Po delší době na plzeňském jevišti uvidíme práci jednoho z nejvýznamnějších tamních režisérů, Grzegorze Jarzyny: mimořádně úspěšnou hudební inscenaci Jiní lidé na libreto Doroty Masłowské. V ní se dynamicky spojují prvky populárního hudebně-dramatického žánru a videoartu se syrovým pohledem na životy dnešních Varšavanů.
Událostí loňského krakovského festivalu Božská komedie se stalo monodrama tří žen: Sabiny Baralové, autorky memoárové předlohy, režisérky Magdy Umerové a autorky dramatizace a herecké protagonistky, legendy polského filmu a divadla Krystyny Jandové – Zápisky z vyhnanství. Hluboce citlivě a zároveň civilně evokovaný příběh mladé Židovky, donucené v roce 1968, stejně jako tisíce Poláků židovského původu, k emigraci na Západ, získává v dnešní době aktuální přesah.
 
"Už posedmadvacáté bude září v Plzni patřit divadlu."
 
O rok dříve se na krakovském festivalu představila inscenace plzeňskému publiku již známé režisérky, hudebnice a principálky divadelního souboru Chór Kobiet Marty Górnické Hymnus na lásku. V sarkastickém rozporu s titulem se originální režisérčin koncept sborového divadla tentokrát soustřeďuje na současný jazyk nenávisti. Představení, v němž se setkávají polské vlastenecké písně s vyhlášeními Anderse Breivika, završuje programovou část, zaostřenou letos na Polsko.
I maďarská inscenace Je těžké býti Bohem, je mrazivě aktuální. Příběh z podsvětí mezinárodního obchodu se sexem z pera režiséra Kornéla Mundruczó a scénáristky Yvette Bíróové je šokujícím mementem mizející lidskosti.
Slovenské divadlo bude ve festivalovém programu reprezentovat Americký císař. Nejlepší inscenace tamější loňské divadelní sezóny je dramatizací osudů haličských uprchlíků z přelomu devatenáctého a dvacátého století, mířících do vysněné Ameriky, jak je popsal rakouský novinář a spisovatel Martin Pollack.
Druhým titulem z Bratislavy bude inscenace Slovenského národního divadla Před západem slunce. V klasické hře Gerharta Hauptmanna v současném hávu a režii Michala Vajdičky exceluje Martin Huba.
Klasickým textem se inspiroval i Dmitrij Krymov, další z předních ruských režisérů, jejichž práce festivalová dramaturgie systematicky v posledních letech představuje. Jeho neotřelé, téměř surrealistické zpracování Ostrovského dramatu Bez věna je společným projektem moskevského divadelního souboru Školy dramatických umění a producenta Leonida Robermana. Oba zahraniční klasické tituly na programu letošního festivalu také spojuje jedno téma: nemožnost být svobodným ve světě peněz.
I pestrý výběr domácích inscenací sezóny vykazuje zajímavé shody. Dvě z pozvaných inscenací pražských divadel nezávisle na sobě sáhly po bergmanovské inspiraci: Persony v podání Divadla Na zábradlí a Soukromé rozhovory Divadelního spolku Jedl. Pod dalšími dvěma inscenacemi je podepsán režisér Michal Dočekal: Městská divadla pražská přivezou Kushnerovy Anděly v Americe a opera Národního divadla Sternenhocha. Zajímavým titulem bude nesporně i Muzikál třetího věku, který z písní Jana Buriana sestavila a se svým Body Voice Bandem zinscenovala režisérka Jaroslava Šiktancová.
Z mimopražských souborů se představí soubor ostravského Divadla Petra Bezruče s Maryšou a Slovácké divadlo Uherské Hradiště s dramatizací Kříže u potoka. Do Plzně se po letech vrací i režisér Jiří Pokorný, a to s inscenací ostravské Arény Zabiják Joe Tracyho Lettse. Klicperovo divadlo v Hradci Králové se představí novou inscenací hry Tankreda Dorsta Fernando Krapp mi napsal dopis a Naivní divadlo Liberec přiveze další ze svých hravých loutkových inscenací věnovaných nejmenším dětem s názvem Šššš. Šššš. Hůůů. Haf!, která byla letos oceněna na festivalu Mateřinka.
 
TIPY Z PROGRAMU:
 
HLAVNÍ PROGRAM

11/09  /  19:00
Nová scéna
Bez věna
Společný projekt moskevského divadelního souboru Škola dramatického umění a producenta Leonida Robermana je neotřelým, téměř surrealistickým zpracováním Ostrovského předlohy. Zapadá do řady provokativních inscenací ruské klasiky, které připravuje režisér Dmitrij Krymov. Nemožnost být svobodný bez peněz ve světě peněz je v inscenaci podtržena groteskností a zdůrazněním absurdity situací i proměnlivostí stylů, které režisér střídá. Vše probíhá na pozadí permanentně běžícího televizního přenosu fotbalového utkání; herci během představení vstupují do paralelní reality na břeh řeky Volhy, přebývají v ní a vracejí se zpět na jeviště.

12/09  /  17:30
Velké divadlo
Kříž u potoka
Slováckě divadlo z Uherského Hradiště převedlo na jeviště klasický román Karoliny Světlé. To podtrhuje baladický rozměr předlohy, dusné venkovské drama o kletbě i vině se ve Františákově interpretaci blíží rozměrům antické tragédie. Vedle mimořádných hereckých výkonů přispívá k uměleckému zážitku také invenční scénografie i vynalézavý hudební podkres, který se vedle folklorních motivů nevyhýbá ani domácí pop music.

12/09  /  21:00
DEPO2015 – velký sál
Zápisky z vyhnanství
Varšavský Teatr Polonia přiváží inscenaci, za jejíž existenci vděčí třem ženám: Sabině Baral, která svůj osobní příběh vtělila do stejnojmenné knihy, autorce jevištní úpravy herečce Krystyně Janda a režisérce Magdě Umer. Spolu s živým hudebním doprovodem se v ní rozehrává skutečný příběh polské židovky donucené k emigraci v roce 1968. Polské a židovské písně se ozývají ve chvíli, kdy slova jsou již příliš bolestivá, či jako brechtovský komentář k řečenému. Čtyřicet let starý příběh získává v inscenaci aktuální přesah. Zápisky z vyhnanství patří k nejpozoruhodnějším inscenacím polské scény z uplynulé sezóny.

13/09  /  16:30
Nová scéna
Hymnus na lásku
Originální koncept moderního scénického chóru, který v roce 2011 představila i na plzeňském festivalu režisérka Marta Górnicka, si za dobu své existence vybudoval celoevropské renomé – a poněkud komplikovaný vztah se současným polským establishmentem. Titul inscenace v sobě skrývá hořký sarkasmus: Górnicka totiž do svého sborového opusu, v němž tentokrát vystupují nejen ženy, ale i muži a příslušníci nejrůznějších menšin, zařadila autentické projevy současné, ve společnosti stále více se na povrch deroucí nenávisti. Mrazivý protest i strhující divadelní zážitek. Inscenaci nastudoval varšavský Fundacja Chór Kobiet a Teatr Polski z Poznaně.

13/09  /  18:30
Velké divadlo
Andělé v Americe
Městská divadla pražská přivážejí proslulou fresku Tonyho Kushnera o životě Newyorčanů v polovině osmdesátých let, v čase Ronalda Reagana a vrcholící epidemie AIDS. Režisér Michal Dočekal ji v únoru 2019 s velkým ohlasem nastudoval coby svou první šéfovskou režii v Městských divadlech pražských.

14/09  /  11:00 a 14:00
Divadlo Alfa – zkušebna
Šššš. Šššš. Hůůů. Haf!
Inscenace Naivního divadla je určena dětem ve věku od 2 let, probíhá téměř beze slov a je hrána pro velmi malý počet diváků sedících na dosah scény. Na speciálně upraveném jevišti se odvíjí příběh pejska, který se pro nalezení své psí kamarádky rozhodne překonat strach z neznáma a vrhne se po hlavě vstříc velkému vlakovému dobrodružství. Cestou za svou láskou navíc získá spoustu nových psích kamarádů, kteří mu při jeho pátrání pomáhají. Inscenace získala na letošním festivalu Mateřinka čtyři ceny.

14/09 /  12:30
Moving Station
Soukromé rozhovory
Soukromé rozhovory v podání Divadelního spolku Jedl jsou bergmanovskou variací na téma manželství, nevěry  a ztráty víry. Víry v sebe, víry v druhého člověka, víry v Boha. Režisér Jan Nebeský tuto sondu do vztahu muže a ženy inscenoval na hraně mezi soukromým peklem a banálními, až směšnými momenty, které vypjaté životní okamžiky provázejí. Trojice vynikajících herců představuje své postavy s maximálním nasazením, ale zároveň s humorem a nadhledem. 

14/09  /  15:00
Malá scéna
Před západem slunce
Dobře zabezpečený sedmdesátník se zamiluje do dvacetileté ženy. Analýza rodinného rozkladu z pera nositele Nobelovy ceny Gerharta Hauptmanna se i po téměř devadesáti letech od svého vzniku stále vrací na divadelní prkna. Michal Vajdička si ji vybral jako svou nástupní režii ve funkci uměleckého šéfa činohry Slovenského národního divadla a mohl přitom vsadit na proslulé kvality jejího souboru, především na jedinečný a výjimečný výkon Martina Huby v hlavní roli Matthiase Clausena. Výkon, jímž herec „dokáže doslova manipulovat atmosférou inscenace“, vynesl Martinu Hubovi Cenu Dosky 2018.

14/09  /  19:30
Velké divadlo
Sternenhoch
Opera Národního divadla nastudovala operní adaptaci Klímova groteskního romaneta Utrpení knížete Sternenhocha. Fiktivního deníku plného vražd a snů o nich, tlachání i vysokého filozofování pětiúhelníku hlavních postav využívá v nových souvislostech zvukových možností elektronické kompozice, které přinášejí kombinace samplingu, čisté elektroniky a reálných nástrojů.

14/09  /  20:00
DEPO2015 – malý sál
Americký císař
Scénická kompozice Štúdia 12 a Divadla Pôtoň, Americký císař, byla oceněna jako nejlepší slovenská inscenace loňské sezóny. Čerpá z literární předlohy rakouského novináře, redaktora a spisovatele Martina Pollacka, která spojuje dokumentární materiály s beletristickým líčením osudů haličských uprchlíků z přelomu devatenáctého a dvacátého století. Východ rakousko-uherské monarchie tehdy zažíval exodus obrovských rozměrů, a ti, co odcházeli, byli výhodným obchodním artiklem pro spekulanty, převaděče, agenty a podvodníky všeho druhu. Pollack toto období přibližuje množstvím historických faktů, propojených se silnými příběhy a osudy konkrétních lidí.

15/09  /  16:30
DEPO2015 – velký sál
Je těžké býti Bohem
Proton Theatre přiváží z Budapešti krutý a nelítostný obraz světa plného násilí, nahoty a utrpení. Autenticita příběhu je umocněna scénou, kterou tvoří dva pojízdné kamiony. Příběh z podsvětí mezinárodního sexuálního obchodu rámuje režisér Kornél Mundruczó pasážemi ze stejnojmenné novely bratrů Strugackých z roku 1964, jejíž hrdina je nucený přihlížet násilí bez možnosti zasáhnout. „Podstatou člověka je podivuhodná schopnost zvyknout si na všechno. V přírodě neexistuje nic, čemu by člověk nepřivykl. Ani kůň, ani pes, ani myš takovou schopnost nemají. Bůh, když člověka tvořil, si nejspíš dobře uvědomoval, k jakým útrapám ho předurčuje.“
 
15/09  /  19:00
Nová scéna
Jiní lidé
Novinka varšavského divadla TR v režii Gregorze Jarzyny vychází z hiphopové básnické skladby, jejíž autorkou je slavná prozaička a dramatička Dorota Masłowska. V mimořádně dynamické, svižné a vtipné inscenaci s výrazným hudebním a videoartovým plánem se setkáváme s několika současnými Varšavany a jejich neurózami, touhami, nejistotami a depresemi – a významnou postavou je i samotná Varšava, utopená ve smogu, drogách a chlastu. Na inscenaci se vedle souboru TR podíleli varšavští hiphopeři a výtvarníci, ale také desítky obyvatel města.

DOPROVODNÉ AKCE

11/09  /  17:00
12/09  /  14:00 a 17:00
U Branky
Indigo
Otevřete své srdce a vstupte prostřednictvím představení německého souboru Ea Paravicini do magického světa cirkusu. Jste velmi vítáni! Objekty denního života se v něm stávají pohyblivými postavami, vyprávějí příběhy – a najednou je tu třetí noha, objeví se osel a mnoho dalších báječných tvorů. Vír spojující akrobatické a umělecké prvky s poetickou fantazií pak vyvrcholí tancem na laně.

JOHAN UVÁDÍ
 
10/09  /  19:00
11/09  /  17:00
12/09  /  11:00
Moving Station
A kde ty bydlíš? (Ve skříni)
Autorská inscenace Zuzany Burianové a JOHANu pokračuje v cyklu původní tvorby iniciované centrem JOHAN Plzeň, který vychází ze zájmu a studia současného společenského dění. Zajímá nás svět, ve kterém žijeme. Umění se má za úkol dotýkat palčivých momentů našeho života. Tentokrát jde tedy o bydlení, spolubydlení a nebydlení.
 
EPILOG

17 a 18/09  /  19:00
Velké divadlo
Elegance molekuly
Dejvické divadlo přiváží na festival příběh o silné vizi, předvídavosti, štěstí a odměně, která přišla příliš pozdě. Hra si všímá rozporuplné osobnosti geniálního českého chemika profesora Antonín Holého, jednoho z otců léku proti AIDS, který dnes užívá více než osmdesát procent pacientů na celém světě. Inscenace důmyslně propojuje dokumentární prvky s fikcí a vědecká fakta odlehčuje ironickým humorem.
 
 
PROGRAM:
 
27. Mezinárodní festival Divadlo
DEPO2015 (D), Divadlo Alfa (DA), Malá scéna DJKT (MS), Moving Station (MovS), Nová scéna DJKT (NS), U Branky (B), Velké divadlo DJKT (VD), Plzeň, www.festivaldivadlo.cz
Hlavní program:
11. 9. 16:00 Proměna – Divadlo J. K. Tyla, 60 min. (MS)
            19:00 Bez věna – Společný projekt divadelního souboru Škola dramatického umění a producenta
                       Leonida Robermana, 160 min. (NS)
12. 9. 11:00 Zabiják Joe – Komorní scéna Aréna, 125 min. (MS)
           14:30 Kde domov můj? – Divadlo Alfa, 70 min. (DA)
           17:30 Kříž u potoka – Slovácké divadlo, 130 min. (VD)
           21:00 Zápisky z vyhnanství – Teatr Polonia, 100 min. (D)
13. 9. 11:00 Fernando Krapp mi napsal dopis – Klicperovo divadlo, 100 min. (DA)
           14:00 Muzikál třetího věku (z písní Jana Buriana) – Body Voice Band, 60 min. (MovS)
           16:30 Hymnus na lásku – Fundacja Chór Kobiet / Teatr Polski, 50 min. (NS)
           18:30 Andělé v Americe – Městská divadla pražská, 260 min. (VD)
           19:00 Před západem slunce – Slovenské národní divadlo, 195 min. (MS)
14. 9. 10:30 Persony – Divadlo Na zábradlí, 180 min. (DA)
           11:00 Šššš. Šššš. Hůůů. Haf! – Naivní divadlo, 40 min. (DA)
           12:30 Soukromé rozhovory – Divadelní spolek Jedl, 90 min. (MovS)
           14:00 Šššš. Šššš. Hůůů. Haf! – Naivní divadlo, 40 min. (DA)
           15:00 Před západem slunce – Slovenské národní divadlo, 195 min. (MS)
           19:30 Sternenhoch – Národní divadlo – opera, 85 min. (VD)
           20:00 Americký císař – Štúdio 12 a Divadlo Pôtoň, 75 min. (D)
15. 9. 10:30 Maryša – Divadlo Petra Bezruče, 140 min. (MS)
           14:00 Modrovous (Sir Halewyn) – Divadlo J. K. Tyla, 90 min. (VD)
           16:30 Je těžké býti Bohem – Divadlo Proton, 110 min. (D)
           19:00 Jiní lidé – TR Warszawa, 130 min. (NS)
Johan uvádí:
10. 9. 19:00 A kde ty bydlíš? (Ve skříni) – Zuzana Burianová a JOHAN, 70 min. (MovS)
11. 9. 17:00 A kde ty bydlíš? (Ve skříni) – Zuzana Burianová a JOHAN, 70 min. (MovS)
12. 9. 11:00 A kde ty bydlíš? (Ve skříni) – Zuzana Burianová a JOHAN, 70 min. (MovS)
           19:00 Pýcha osamělosti – Divadlo Feste, 75 min. (MovS)
13. 9. 13:00 Island Home – Katarína Caková, 35 min. (MovS)
            15:30 Island Home – Katarína Caková, 35 min. (MovS)
            17:00 Island Home – Katarína Caková, 35 min. (MovS)
15. 9. 15:00 A na noze pevnina – Divadlo Drak, 40 min. (MovS)
16. 9. 19:00 Jana – Anežka Kalivodová, 55 min. (MovS)
17. 9. 19:00 Promiňte, že rodím – MAnaMA, 60 min. (MovS)
Epilog:
17. 9. 19:00 ADHD – Cirk La Putyka, 75 min. (NS)
           19:00 Elegance molekuly – Dejvické divadlo, 140 min. (VD)
18. 9. 17:30 ADHD – Cirk La Putyka, 75 min. (NS)
           19:00 Elegance molekuly – Dejvické divadlo, 140 min. (VD)
19. 9. 19:00 Dopisy Olze – Divadlo v Dlouhé, 120 min. (VD)
Doprovodné akce:
11. 9. 17:00 Indigo – Ea Paravicini, 45 min. (B)
12. 9. 14:00 Indigo – Ea Paravicini, 45 min. (B)
          17:00 Indigo – Ea Paravicini, 45 min. (B)
          19:00 Viah – koncert (B)
          20:00 Ghost of You – koncert (B)
13. 9. 17:00 BomBarďák – koncert (B)
          18:00 Odpočívej v pokoji – Priden Možic, 40 min. (B)
          20:00 Cirkus Ponorka – koncert (B)
14. 9. 14:00 Odpočívej v pokoji – Priden Možic, 40 min. (B)
          17:00 Odpočívej v pokoji – Priden Možic, 40 min. (B)
          19:00 Noisetrap – koncert (B)
          20:00 Buzerant – koncert (B)
15. 9. 15:00 Jan Borna aneb Dokreslení Janka – film (D)

↑ zpět na začátek článku ↑

27. Mezinárodní festival Divadlo Plzeň

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů