34. SKUPOVA PLZEŇ 2020

Divadlo Alfa Rokycanská 7, Plzeň
e-mail: info@divadloalfa.cz telefon: +420 378 038 464
web: http://www.divadloalfa.cz/

Zcela výjimečné podmínky provázejí letošní 34. ročník Mezinárodního festivalu loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň. Organizátoři museli akci přesunout z obvyklého červnového termínu na říjen a bojovat se stále se ztenčující zahraniční účastí.
Kvůli koronaviru se z programu nakonec téměř vytratili japonští loutkáři a jejich tvůrčí dílny, byť měli být letos vlajkovou lodí festivalu. Skupova Plzeň ale bude: za přísných hygienických opatření, ale bude. Je třeba vyzkoušet všechny možnosti, jak se chránit proti nákaze, a přesto nerezignovat na běžný život. A to i za cenu, že se do říjnového termínu program nejspíše ještě promění.
Představení budou probíhat vetšinou v Divadle Alfa, několik je jich naplánováno i do Moving Station.

I během aktuálních hygienických opatření bude možné realizovat 34.ročník Mezinárodního festivalu loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň 2020. Aktualizovaný program naleznete pod článkem.


PŘIJEDOU LOUTKÁŘI ZE ČTYŘ ZEMÍ
Stále ještě je ve hře japonská tvůrkyně Miyako Kurotani a Divadlo Genre: Gray. Festival Skupova Plzeň by měla zahájit cenami ověnčenou inscenací „Nekonečná láska“ a v programu je také její představení „Panenka Ichimatsu (chce tančit jako loutka)“. Japonská umělkyně se nechává inspirovat tradičním japonským loutkovým divadlem a tancem butó. Pro milovníky asijského umění a kulturní rozmanitosti to bude jedinečný zážitek z propojení loutky, herce a tance.

Španělský loutkář Xavier Bobés je reprezentantem žánru soustředěných a intimních performancí pro malý okruh diváků. „Věci snadno zapomenutelné“ zkoumají na drobných rodinných památkách ozvuky velkých dějin. Stačí několik předmětů, fotografií a před diváky se zhmotňuje představa pohybu španělských dějin ve druhé polovině dvacátého století.
Ve výčtu nesmí chybět v tuzemsku velmi oblíbený slovinský loutkář, absolvent pražské DAMU Matija Solce. Právě jemu a jeho titulu „Býti dnem Quijotem“ bude patřit slavnostní ukončení festivalu. Matija Solce vybírá motivy z klasického díla a rozvíjí svoji vlastní interaktivní tragikomedii.

Důležitou součástí Skupovy Plzně bývá pravidelné hostování slovenských loutkářů. Tentokrát by Slovensko měly reprezentovat tři projekty; Bábkové divadlo ze Žiliny inzerované na plakátech nedávno účast odvolalo. Ale přijede Nové divadlo a přiveze z Nitry magickou adaptaci známého hororu pro děti od Roalda Dahla „Čarodějnice“ v režii Ondreje Spišáka. Katanari v intimním a snovém projektu „Ostrov domov“ kompiluje krátké příběhy a každý z nich má svoji osobitou vizuální prezentaci. Bratislavské bábkové divadlo se chystá do Plzně s „Neviditelnými“, tedy s lochneskou příšerou, yettim, elfy, draky a permoníky.


DOMÁCÍ LOUTKÁŘI SE SJEDOU Z CELÉ ZEMĚ
Výběr z tvorby tuzemské loutkářské scény letos zkoumá kondici oboru napříč republikou. Mostecké Divadlo rozmanitostí přiveze „Jánošíka“ v zábavném zpracování Jiřího Jelínka. Čerství absolventi DAMU se pod názvem Saze a dým pustili do příběhu pražských okultistů v opusu „Míšeňská 3, Praha, Malá strana“. Ostravské divadlo loutek polechtá národní operu „Prodaná nevěsta“, domácí hostitelské Divadlo Alfa se pustilo prostřednictvím marionet do mexického hrdinského opusu „Pozor, Zorro!“ a úpravy hry lidových loutkářů „Jenovéfa“. Protipól loutkářské klasice tvoří třeba technologické mystérium „Čtyři opice“ pražského souboru Handa Gote Research and Development.
Do Plzně pochopitelně zavítá královéhradecký Drak, tentokrát s „Cestou“ na motivy amerických literárních poutí a hlavní hrdina Jack se jmenuje podle poutníků nejslavnějších: Londona a Kerouaca. Naivní divadlo Liberec vyšle „Hvězdného posla“, jehož hrdinou je Galileo Galilei a pražské Buchty a loutky se nechaly ve „Vítězných sviních“ inspirovat tvorbou domažlického rodáka Ladislava Klímy.

K loutkovému divadlu patří také rozmanitost ve výtvarném přístupu ke zvolené látce, takže se publikum setká kromě klasických loutek také s objekty a předměty, nebo s křehkými kovovými loutkami – to v případě brněnského Divadla Líšeň a titulu „Spoutaný trávou“.

Na plakátech nenajdete novinku, která nahradí žilinské divadlo: Bratři v tricku a Holektiv přijedou z Prahy s inscenací „Lov“. Potěší především milovníky nového cirkusu, protože propojuje fyzické divadlo, akrobacii, tanec a klaunérii. Děti od deseti let a dospělí jsou zváni na kouzelný a zábavný hon, ze kterého občas mrazí.

NEDĚLE BUDE ČISTĚ PRO PLZEŇANY
Protože v sobotu vyvrcholí soutěžní část festivalu a hosté odjedou, bude Divadlo Alfa patřit v neděli od půl desáté dopoledne výhradně Plzeňanům. Rodiny s dětmi se mohou těšit na zemitou hru lidových loutkářů „Don Šajn“ plzeňského Divadla V Boudě nebo plíhalovsky křehký „Bílobílý svět“ rovněž plzeňského Střípku. Děti i dospělé potěší zábavná verze klasické pohádky „iOtesánek“ pražského Divadla b, příbuzného Buchet a loutek a odpoledne se ponese ve stylu jarmarečních písní a krvavých příběhů, totiž „Jedem s medem“ s pražskými Geisslers Hofcomoedianten. A pokud si s sebou děti vezmou prázdnou PET láhev, mohou si v tvůrčí dílně vyrobit marionetu! Ty starší samy, ty malé s pomocí rodičů nebo prarodičů.

VÝSTAVA, HUDBA, FILM A MULTIMÉDIA DOPROVODÍ SKUPOVKU
Nesmíme zapomenout ani na doprovodné akce. V Muzeu loutek můžete navštívit novou expozici Divadla Alfa, která představuje tvorbu svého dlouholetého dvorního scénografa Ivana Nesvedy s názvem „Nikdy v klidu!“. V plánu je také koncert kapely Fortel, kterou tvoří herci a technici z Alfy. Pokud vás zajímá animovaná tvorba, vsaďte na filmy žáka Jiřího Trnky, nejvýznamnějšího představitele japonského loutkového filmu Kihachira Kawamota. A překvapit vás chce projekt s názvem „Echt Street Puppets – Zrcadlení“ pražského Hurá kolektivu, který kombinuje obří loutky, multimédia, interaktivní projekci a lidské tělo.

SEMINÁŘ PRO DIVADELNÍKY A PEDAGOGY
Divadlo Alfa představí na Skupově Plzni také projekt EU Culture „Connect Up“, jehož je součástí. A to především prostřednictvím praktického semináře pro všechny divadelní i nedivadelní produkční, ředitele, dramaturgy a dále pro pedagogy. Téma semináře totiž zní: „Teenageři – kudy ke kultuře?“ a představí výsledky kvalitativního výzkumu plzeňského sociologického studia MAKAI. Ti zjišťovali, jakými způsoby konzumují kulturu dnešní teenageři a co je motivuje ke kontaktu s živým uměním.

Program festivalu můžete sledovat a vstupenky na představení můžete zakoupit (vedle předprodeje Plzeňské vstupenky) na www.skupovaplzen.cz.

AKTUALIZOVANÝ PROGRAM 34. Skupova Plzeň 2020
Mezinárodní festival loutkového a alternativního divadla, Divadlo Alfa – zde se odehrává většina programu, Moving Station – označeno MovS, Plzeň, změna programu vyhrazena, www.skupovaplzen.cz

14. 10.    10:00    Jánošík – legenda o hrdinství – Divadlo rozmanitostí, Most
              11:00    Věci snadno zapomenutelné – Xavier Bobés (ES), (také ve 14:00 a 17:00 hod.)
              19:00    Zahájení festivalu – Nekonečná láska, Miyako Kurotani a Divadlo Genre: Gray
15. 10.    10:30    Ostrov Domov – Katanari (SK), (také ve 12:00 hod.)
              11:00    Věci snadno zapomenutelné – Xavier Bobés (ES), (také ve 14:00 a 17:00 hod.)
              13:00    Panenka Ichimatsu – Miyako Kurotani a Divadlo Genre: Gray (také v 16:30 hod.)
              17:30    Míšeňská 3, Praha, Malá Strana – Saze a dým, Praha
              18:00    Čtvrtá opice – HANDA GOTE Research and Development (MovS)
              20:00    Prodaná nevěsta – Divadlo loutek, Ostrava
              22:00    Lakomá Barka – Jan Jankovský a Kryštof Rímský
16. 10.    11:00    Hvězdný posel – Naivní divadlo, Liberec
              10:00    Věci snadno zapomenutelné – Xavier Bobés (ES), (také ve 12:30 hod.)
              13:30    Jenovéfa – Divadlo Alfa, Plzeň (také v 14:15 hod.)
              15:30    Vítězné svině – Buchty a loutky
              18:00    Neviditelní – Bratislavské bábkové divadlo (SK)
              20:00    Cesta – Divadlo DRAK, Hradec Králové (MovS)
17. 10.    10:00    Spoutaný trávou – Divadlo Líšeň, Brno
              11:30    Pozor, Zorro! – Divadlo Alfa, Plzeň
              13:00    Výběr filmů Kihachira Kawamota – projekce
              15:30    Honza Pták – Studio Damúza
              16:30    Lov – Bratři v tricku a Holektiv, Praha (MovS)
              17:00    Krvavý román – LokVar
              18:30    Současné japonské loutkové divadlo aneb Jak za (s) loutkami do Japonska – prezentace
              20:00    Zakončení festivalu – Býti Donem Quijotem, Teatro Matita (SLO)
18. 10.    09:30    Don Šajn – Loutkové divadlo V Boudě, Plzeň
              11:00    iOtesánek – Divadlo b
              13:00    Nekonečná láska – Miyako Kurotani a Divadlo Genre: Gray (MovS)
              14:30    Bílobíly svět – Loutkové divadlo Střípek, Plzeň
              16:00    Jedem s medem! – Geisslers Hofcomoedianten

 



 

↑ zpět na začátek článku ↑

34. SKUPOVA PLZEŇ 2020

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů