41. ročník festivalu Smetanovské dny se ruší, zahajovací koncert bude online

online online
e-mail: telefon:
web:

Vzhledem k aktuální koronavirové situaci a pokračujícím vládním opatřením vyplývajícím ze současného protiepidemického systému je Plzeňská filharmonie nucena zrušit letošní ročník Smetanovských dnů.

Ačkoli jsme přípravě a propagaci festivalu věnovali po celý rok velké úsilí, a dokonce se podařilo přesunout některé zrušené koncerty z festivalu loňského, uskuteční se pouze koncert zahajovací – cyklus symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany, jenž bude doplněn krátkým průvodním slovem. Odehrajeme jej bez diváků, Plzeňskou filharmonii bude ve Velkém sále Měšťanské besedy dirigovat Chuhei Iwasaki.

Přenos koncertu bude vysílat 4. března 2021 od 19 hodin plzeňská regionální televize TV ZAK, záznam pak bude ke zhlédnutí i na YouTube kanálu Plzeňské filharmonie. Další koncerty festivalu bohužel koronavirová situace neumožní zrealizovat vůbec.

„Pandemie nemoci Covid-19 a protiepidemická opatření ovlivňují naše životy už víc než rok a Plzeňská filharmonie se vyrovnává s jejich dopady druhou sezonu. Dlouho jsme s kolegy věřili, že se situace zlepší a festival Smetanovské dny se přece jen uskuteční – byť v omezené míře a v podobě komorních koncertů. Ostatně během minulého ročníku se nám nepodařilo odehrát všechny smyčcové kvartety Ludwiga van Beethovena, jimiž jsme chtěli vzdát poctu tomuto hudebnímu velikánovi, od jehož narození uplynulo 250 let. Některé jsme proto plánovali přesunout do Smetanovských dnů letošních. Bohužel, ani toto není možné. Milovníkům hudby tudíž nabídneme alespoň zahajovací koncert, a sice prostřednictvím televizní obrazovky. Děkuji tímto TV ZAK za spolupráci a zajištění přenosu. Doufám, že koncert diváky potěší. Navzdory aktuální situaci i nadále platí, že Plzeňská filharmonie je tu pro své posluchače, a opravdu se moc těším na chvíle, kdy se budeme znovu setkávat v koncertních sálech osobně." říká ředitelka Plzeňské filharmonie Mgr. Lenka Kavalová.

„Smetanovské dny, jeden z nejstarších kulturních festivalů města Plzně a v rámci České republiky multioborový projekt naprosto ojedinělý, v důsledku celosvětové koronavirové pandemie svůj bohatý program divákům již druhým rokem nepředstaví. Bohužel. Děkuji proto Plzeňské filharmonii za její mimořádné úsilí zrealizovat alespoň úvodní koncert Smetanovských dnů pro širokou veřejnost v den zahájení zamýšleného festivalu prostřednictvím TV ZAK. Poděkování patří také za volbu programu – cyklem symfonických básní Bedřicha Smetany Má vlast město rádo uctí památku tohoto významného českého skladatele, jenž v Plzni strávil svá krásná studentská léta. Lze na ně vzpomenout i dalšími známými skladbami, které již ve své době dosáhly značné popularity. Kdo by neznal polku Ze studentského života, Louisinu polku či Vzpomínku na Plzeň, že?“ uvádí Mgr. Eliška Bartáková, náměstkyně primátora města Plzně.

„Všichni prožíváme nelehké období nejistoty z dalšího vývoje nebezpečné pandemie. Hudební kultura byla a je tou oblastí, která vždy pozvedala optimismus obyvatel. I teď nemlčí, byť může zaznívat prozatím jen prostřednictvím televizních a dalších přenosových kanálů. Přeji všem hudbymilovným posluchačům, aby tóny Smetanovy hudby pomáhaly i dnes umocnit naše odhodlání k překonání tíživé situace“ dodává předseda Správní rady Plzeňské filharmonie Ing. Vladislav Vilímec.

Z doprovodného programu festivalu zůstávají v původních termínech jen plzeňské výstavy v Západočeském muzeu (Od daguerrotypie k digitálu. Příběhy plzeňských fotografů) a ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje (Osobitý kraj – významné regionální postavy 19. století). SVK PK se pak výstavou v on-line podobě připojí k 41. ročníku plzeňského mezioborového sympozia přesunutému nově na datum 17. – 19. června 2021. Stejně tak je na červen přesunuto zahájení výstavy JÁ A ONI. Jedinec a společenství v umění 19. století v Západočeské galerii (17. 6. – 26. 9. 2021). Z produkcí Divadla J. K. Tyla v Plzni je zrušeno představení Papageno v kouzelném lese a představení Prodaná nevěsta se přesouvá z 21. na 27. března. Odehraje bez diváků a bude streamováno na placeném YouTube kanálu DJKT.
     
Pro vrácení vstupného za zrušené koncerty 41. ročníku festivalu Smetanovské dny se lze obracet přímo na Plzeňskou vstupenku (info@plzenskavstupenka.cz), kam postačí e-mailem zaslat ofotografovanou vstupenku a číslo účtu, či na Plzeňskou filharmonii.


↑ zpět na začátek článku ↑

41. ročník festivalu Smetanovské dny se ruší, zahajovací koncert bude online

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů