42. Smetanovské dny

Plzeň - více míst Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Festival Smetanovské dny čeká již 42. ročník a Lenka Kavalová, ředitelka Plzeňské filharmonie, o.p.s., festivalu Smetanovské dny a Kruhu přátel hudby nám již teď prozradila, na co se můžeme těšit.

Chystáte se na festival Smetanovské dny. Jak probíhal výběr programu?
Festival je v tuto chvíli kompletně připraven a zahájili jsme už i předprodej vstupenek. Program festivalu jsme začali tvořit prakticky už ve chvíli, kdy byl zrušen minulý ročník. Ne všichni interpreti měli ještě volné termíny, ale naštěstí jsme díky včasné přípravě přece jen mohli část koncertů do ročníku letošního přesunout. Máme přichystáno přes dvacet krásných koncertů a doprovodných akcí, a celým festivalem se opět bude prolínat ústřední téma plzeňských sympozií, tentokrát „Dílo a proměna v české společnosti 19. století“. K němu se již tradičně řadí osobnost Bedřicha Smetany a související odkazy.

Které koncerty festivalu budou podle Vás nejzajímavější?
Na to se mně těžko odpovídá, ale určitě to bude zahajovací koncert s německým sólistou Albanem Beikircherem – tam zazní málokdy slýchaný houslový koncert italského skladatele Ermanno-Wolfa Ferrariho, nebo závěrečný koncert, kdy Plzeňská filharmonie doprovodí Kristinu Fialovou při světové premiéře violového koncertu skladatele Jiřího Temla. Na festivalu vystoupí i Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK se svým šéfdirigentem Tomášem Braunerem a sopranistkou Kateřinou Kněžíkovou. Osobně se těším i na řadu komorních koncertů, např. Wihanovo kvarteto, Smetanovo trio, Scholu Gregorianu Pragensis, Štěpána Raka nebo na klavírní recitál Igora Ardaševa.

Loňský festival byl zrušen. Jak moc Vás to mrzelo a co to pro filharmonii znamenalo?
Byla to velká škoda a mrzelo mě to opravdu hodně. Z bohatého a pracně sestaveného programu se nakonec uskutečnila jen zahajovací Smetanova Má vlast. Koncert sice přenášely televizní kamery, ale sál musel zůstat prázdný. Potěšily nás však velmi hezké reakce televizních diváků a jejich poděkování za zprostředkování tohoto zážitku. Zrušení loňského festivalu pro nás znamenalo smutné období bez koncertů s administrativně náročným vracením vstupného. Nejen toho festivalového, ale celé abonentní sezóny.

Jste připraveni reagovat na aktuální protikoronavirová opatření?
Samozřejmě nás současná situace vůbec netěší. Ani výhled na nejbližší měsíce. Ale velkým omezením či úplným zákazem koncertování jsme si již prošli… Bylo to náročné období, ale myslím, že jsme díky této zkušenosti připraveni dobře.

A jsou připraveni reagovat na aktuální protikoronavirová opatření i návštěvníci? Přijdou vůbec?
Snad ano, i když víme, že povinnost dokládat potvrzení o očkování nebo o prodělaném onemocnění covidem-19 je pro naše abonenty a návštěvníky koncertů komplikací. A protože nechceme, aby o své koncerty přišli ani ti, kteří potvrzení z jakýchkoliv důvodů nebudou schopni doložit, připravujeme pro ně různé možnosti náhrady, přestože v takových případech dle nařízení Ministerstva vnitra organizátoři kulturních akcí vracet vstupné povinni nejsou.

Jak to vypadá s akreditacemi a vstupenkami? Kde je možné je zakoupit a v jakých cenových relacích se pohybují?
Akreditace i jednotlivé vstupenky na festival jsou již v prodeji od 15. prosince 2021. Ceny koncertů jsme se snažili udržet v příznivých relacích, a tak vstupenky na komorní koncerty v Domě hudby jsou za 240 Kč, velké symfonické koncerty v Měšťanské besedě stojí převážně 560 Kč, vstupenky na exkluzivní koncert hostujícího Symfonického orchestru hl. města Prahy FOK vedený Tomášem Braunerem se sólistkou Kateřinou Kněžíkovou stojí 750 Kč. Oblíbenou festivalovou akreditaci lze pořídit za 3 000 Kč. Zakoupit ji bude možné po předchozí telefonické domluvě přímo v sídle Plzeňské filharmonie a není ji možné rezervovat on-line. Zahrnuje všechny prodávané akce festivalu Smetanovské dny 2022 s výjimkou představení v Divadle J. K. Tyla a výstav. S jejím nákupem doporučuji neotálet, protože se neváže na konkrétní místo v sálech a rozhodující je jejich zaplnění. Akreditace je přenosná. Samozřejmě máme připravené i různé festivalové slevy: pro abonenty PF, seniory, studenty a děti, abonenty KPH a další. Podrobné informace najdete na našich festivalových stránkách www.smetanovskedny.cz.


Festivalové akreditace a vstupenky na jednotlivé koncerty jsou již v prodeji.

Nejjednodušší a nejrychlejší nákup vstupenek uskutečníte on-line na www.plzenskavstupenka.cz.

Prodejní místa
Předprodej vstupenek je možný na jakémkoliv prodejním místě portálu Plzeňská vstupenka.

Festivalové slevy
50% – držitelé průkazu ZTP a ZTP/P
50% – děti do 15 let
50% – abonenti Plzeňské filharmonie
50% – abonenti Kruhu přátel hudby
30% – senioři 65+
30% – studenti ve věku 16–26 let
Doklad opravňující diváka k užití slevy může být požadován i před vstupem do sálu.
Slevy se nesčítají, festivalové slevy se nevztahují na pořady v Divadle J. K. Tyla a na výstavy.

Akreditace na celý festival Smetanovské dny 2022       3 000 Kč


Akreditace zahrnuje všechny prodávané akce festivalu Smetanovské dny 2022 s výjimkou představení v Divadle J. K. Tyla (Věc Makropulos). Akreditaci je možné zakoupit přímo v sídle Plzeňské filharmonie po předchozí telefonické domluvě. Doporučujeme tak učinit s dostatečným předstihem před začátkem festivalu.
Akreditace je přenosná.




↑ zpět na začátek článku ↑

42. Smetanovské dny

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů