42. Smetanovské dny

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

K začátku jara v Plzni patří festival Smetanovské dny. Je prvním velkým festivalem každého roku a letos se uskuteční po dvaačtyřicáté.

Zahájí ho 3. března Koncert pro housle Ermanna Wolfa-Ferrariho a Dvořákova 9. symfonie „Z Nového světa“. Sólového partu se ujme Alban Beikircher, Plzeňskou filharmonii povede šéfdirigent Chuhei Iwasaki.

Hostujícím orchestrem letošního festivalu bude Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK, který přijede 17. března. Pod taktovkou svého šéfdirigenta Tomáše Braunera uvede Fantastické scherzo Josefa Suka, Fantastickou symfonii Hectora Berlioze a se sopranistkou Kateřinou Kněžíkovou písňový cyklus Bohuslava Martinů Kouzelné noci. Tomáš Brauner bude také stát u dirigentského pultu Plzeňské filharmonie na závěr festivalu 24. března. Tento program nabídne Symfonické variace Karla Boleslava Jiráka, variace Enigma Edwarda Elgara a Koncert pro violu Jiřího Temla. Autor ho věnoval Kristině Fialové, která skladbu provede s orchestrem ve světové premiéře.

Festival Smetanovské dny nabídne hudební bonbónky
Dva koncerty na sobotní odpoledne jsou připravené 5. a 12. března v katedrále sv. Bartoloměje, kde vystoupí Moravia Brass Band s programem Žestě rozezní chrám a Schola Gregoriana Pragensis s programem Sedm dní na Karlově univerzitě.

Mnohokrát pak ožije hudbou také pódium Dvořákova sálu Domu hudby. Do světa klenotů komorní tvorby zavede Wihanovo kvarteto, klavírní recitál Igora Ardaševa, virtuózní kytarista Štěpán Rak, Dechové kvinteto PKF s Ivanem Klánským, Klavírní kvarteto Josefa Suka nebo Smetanovo trio a do historie festivalu dá nahlédnout pořad K poctě Bedřichu Smetanovi & Janál, Krajný, Pařík.

Pražské smyčcové duo s moderátorem Františkem Novotným nabídne Matiné nejen pro seniory s názvem Tóny důvěrné a Pořad pro děti a rodiče Úklona klasikům. Obdobně potěší Štěpán Rak svými Pohádkami pro malé i velké.
Také mladí muzikanti dostanou příležitost, a to v Přehlídkovém koncertu ZUŠ Bedřicha Smetany v Měšťanské besedě.

K pevným tradicím festivalu patří setkání s hudbou našich současníků. Západočeské hudební centrum nabídne pořad s názvem Tóny dneška, ve kterém Zelí-Potkan Orchestra uvede mj. díla plzeňských skladatelů – Václava B. Špírala, Petra Hájka, Pavla Samiece a Karla Pexidra.

Se soukromým životem našeho hudebního velikána nás seznámí Hudebně literární pořad Bedřich Smetana v dopisech, který představí souborné kritické vydání korespondence Bedřicha Smetany.
Beseda o knize historika Zdeňka Hazdry Jak šli tím zdejším světem… připomene pro změnu slavné předky zpěváka Karla Zicha. Během večera vystoupí i jeden z kmotrů knihy, kytarista Štěpán Rak, moderovat bude Pavel Ryjáček.

Festival jako každoročně ozdobí také představení Divadla J. K. Tyla. U příležitosti 100. výročí od prvního provedení nabídne operu Věc Makropulos Leoše Janáčka.

Celým festivalem se opět bude prolínat ústřední téma plzeňských sympozií, tentokrát Dílo a proměna v české společnosti 19. století. K němu se již tradičně řadí osobnost Bedřicha Smetany a související odkazy. V doprovodném programu festivalu jsou zařazeny například výstavy Dílo a proměna umělecké scény v Západočeské galerii nebo Zase ty rukopisy – „národní“ kultura a umění v 19. století ve Studijní a vědecké knihovně PK. Samotný festival zahájí 2. března v 15 hodin tradiční pietní akt u pomníku Bedřicha Smetany v Kopeckého sadech.

Festival Smetanovské dny je dnes festivalem mezinárodního významu a je raritní svou mezioborovostí.

Více informací najdete na www.smetanovskedny.cz.

↑ zpět na začátek článku ↑

42. Smetanovské dny

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů