80 let od sestřelení amerického bombardéru Liberator na Dubči u Nepomuka

Nepomuk Nepomuk
e-mail: posta@urad-nepomuk.cz telefon: +420 371 519 711
web: http://www.nepomuk.cz/cs

Letos si připomínáme 80. výroční od sestřelení amerického bombardéru Liberator na Dubči u Nepomuka. Už 24. února proběhla v Nepomuku vzpomínková akce, hlavní pietní akt se ale uskuteční 4. května v rámci oslav osvobození Československa.

Ve druhé polovině února 1944 provedla Americká armáda takzvanou Operaci Argument. Šlo o bombardování zbrojních a leteckých továren v Německu a na okupovaných územích. Součástí operace byl dne 22. února 1944 nálet na letecké továrny v okolí Regensburgu a Mnichova a ve velkém svazu letěly letouny Liberator B-24. Tyto čtyřmotorové letouny směřovaly na Plzeň, za hranice tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava. Nad západními Čechami se na osamocená americká letadla vrhly německé bitevní letouny. Sestřeleny byly tři bombardéry, v jejichž troskách zahynulo dvacet amerických letců. Z jedenáctičlenné posádky poručíka Goddarda, jehož letoun se zřítil u Nepomuka, se zachránil pouze střelec Sgt. Raymond A. Noury, který byl ze stroje vymrštěn. Válku přežil a Nepomuk navštívil hned dvakrát, v roce 2004 a 2009. Světlo do celého případu zkázy bombardéru přinesly ještě předtím výzkumy Jiřího Koloucha, který v místech tragédie začal kopat nedlouho po roce 1990, neboť předtím to komunistický režim v zemi nedovoloval. Kolekce předmětů nalezených v místě neštěstí je spolu s velkým množstvím dobových dokumentů, písemných i fotografických, k vidění v Městském muzeu Nepomuk. Expozice je svého druhu ojedinělá a právem budí zaslouženou pozornost v řadách odborné i laické veřejnosti. Místo tragédie připomíná dnes památník – Nakloněný obelisk.

 

Program oslav

Pietní akt k uctění památky obětí sestřeleného amerického bombardéru B-24 Liberator

a oslavy osvobození začne ve 13 hodin v kostele sv. Jana Nepomuckého modlitbou za oběti sestřeleného bombardéru a za Raymonda A. Nouryho. O půl hodiny později dorazí na nepomucké náměstí kolona vojenských historických vozidel. Poté zahraje těleso Ústřední hudby Armády ČR a proběhne oficiální část vzpomínkového aktu. Ve tři hodiny odpoledne je naplánován přejezd na místo dopadu sestřeleného bombardéru na Dubeč a v půl čtvrté se v případě příznivého počasí nad Nepomukem proletí dva letouny JAS-39 Gripen. Od 16:30 hod. se v sále Městského muzea uskuteční setkání s příbuznými padlých letců a dalšími pamětníky.

Záštitu nad oslavami přijal prezident republiky Petr Pavel.

 

25 let Česka v NATO

Vzpomínkový akt v Nepomuku je v širším kontextu také součástí letošních oslav 25 let od vstupu České republiky do NATO. Obě výročí si připomněli také lidé za oceánem; na konci února tu poctu válečným hrdinům vzdali potomci a příbuzní letců a čeští i američtí umělci na třech společenských večerech nazvaných Pocta americkým hrdinům, které se uskutečnily v New Yorku a ve West Pointu.

Hlavním sólistou těchto akcí byl mladý barytonista Martin Vydra, který na tomto turné spolupracoval s americkými armádními sbory a dalšími americkými i českými umělci, z nichž můžeme zmínit například West Point Glee Club, The United States Army Field Band Soldier´s Chorus či českého cimbalistu Matěje Čípa. V Americe tak zazněly rovněž písně českých velikánů, které si připomínáme v rámci Roku české hudby – Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka či Leoše Janáčka.

↑ zpět na začátek článku ↑

80 let od sestřelení amerického bombardéru Liberator na Dubči u Nepomuka

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů