Advent a Vánoce 2021

Plzeň - více míst Plzeň
e-mail: telefon:
web:

28/11 a 05, 12 a 19/12    
Katedrála sv. Bartoloměje
Adventní půlhodinky
I v letošním roce se budou každou adventní neděli konat adventní půlhodinky. V té první (28. 11.) se můžete zaposlouchat do varhanní improvizace Pavla Černého. O týden později (5. 12.) bude improvizovat Jakub Janšta, 12. prosince Jaroslav Tůma a o čtvrté neděli adventní (19. 12.) to bude Pavel Šmolík. Adventní půlhodinky obsahují varhanní improvizace na adventní témata a čtení z Bible vztahující se k adventní době. Nabízejí nejen hudební obohacení, ale mají také pomoci proniknout do pravé atmosféry adventu, který není předčasně naplněn melodiemi koled, ale je plný očekávání a radostné pokory. Začátek je každou adventní neděli v 15:00 hod.

28/11 a 05, 12 a 19/12        
Katedrála sv. Bartoloměje
Adventní mše s roráty v podání Literátského bratrstva
I letos se budou v katedrále při nedělní ranní mši svaté zpívat roráty. Začínat se bude už čtvrt hodiny před samotnou mší a roráty zazní i v jejím průběhu. Roráty se skládají z písní a chorálů. Písně zpívá celé shromáždění a chorály mužská schola. V letošním roce bude zpěv rorátů doprovázet i početná skupina hudebníků, housle, flétny, klarinety, kontrabas a varhany. Začátek je každou adventní neděli v 06:45 hod.

17/12  /  18:00
Náměstí Republiky
Půjdem spolu do Betléma
Vánoce se blíží, atmosféra voní tajemnem, perníčky, jehličím a radostným očekáváním. Týden před Štědrým dnem položí plzeňský biskup Tomáš Holub Ježíška do jesliček. Buďte u toho i vy! Průvod s Ježíškem vyjde v 18 hodin od budovy plzeňského biskupství. Už v 17 hodin navodí atmosféru koncert sboru Zvonky nazvaný Putování za světlem.

17/12  /  18:00
Klášter Kladruby
Michal Hrůza – Vánoční koncert
Klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Kladrubech bude týden před Vánoci hostit vánoční koncert Michala Hrůzy. Pochopitelně tak, jak pandemická situace dovolí. Michal Hrůza má ke zpívání v kostele zvláštní, osobní vztah. Jeho dědeček, po němž nejspíš zdědil lásku k hudbě, chodil do kostela zpívat. A tak jeho vánoční koncert v Kladrubech nebude docela určitě tuctový.

19/12  /  15:00
Klášter Kladruby
Vánoční koncert Cavalla
Vánoční koncert souboru staré hudby Cavalla se uskuteční v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie. Tedy prakticky doma, neboť Cavalla pochází z Kladrub a ve zdejším klášteře začínala hrát. I proto zaměřila od počátku svůj repertoár hlavně na hudbu z období renesance a baroka a z těchto dob pochází i nástrojové obsazení: flétna jako nejužívanější nástroj renesance, loutna – respektive kytara a autentické repliky renesančních nástrojů, jako je šalmaj či píšťala s měchuřinou.

21/12  /  19:00
Katedrála sv. Bartoloměje
Adventní koncert pro Hospic sv. Lazara
Téměř stovka studentů hudebních gymnázií z Prahy a rakouského Lince společně se studenty pěveckého sboru při Církevním gymnáziu v Plzni připravila adventní koncert v rekonstruované katedrále sv. Bartoloměje. V jejich podání ožijí skladby Pavla Josefa Vejvanovského, Antonia Vivaldiho, W. A. Mozarta a dalších autorů. Dopřejte si vnitřní ztišení a načerpejte to nejkrásnější z předvánočního času. Zakoupením vstupenky podpoříte činnost hospice. Koncert se koná pod záštitou primátora města Plzně a hejtmanky Plzeňského kraje.

24/12  /  11:00
Náměstí Republiky
Staroplzenecký živý Betlém
Živý Betlém se hraje ve Starém Plzenci od roku 1992. Od té doby odehrál soubor už více než sto vystoupení. Hlavní představení hraje vždy na Štědrý den odpoledne ve Starém Plzenci na náměstí u kostela svatého Jana Křtitele.  Od roku 2009 přijíždí na Štědrý den dopoledne také ke katedrále sv. Bartoloměje v Plzni. A nejinak tomu bude i letos. Přijďte za Marií, Josefem, Ježíškem a dalšími známými postavami.

24/12  /  24:00
Katedrála sv. Bartoloměje
Půlnoční mše
Půlnoční bohoslužbu bude celebrovat biskup Tomáš Holub. Štědrovečerní půlnoční mše je tradičně hojně navštěvovanou událostí a míří na ni i lidé, kteří běžně do kostela nechodí. Jako vyvrcholení vánočních svátků má ovšem své kouzlo a jedinečnou atmosféru a po hektických týdnech příprav nabízí okamžiky zamyšlení, zklidnění a usebrání.

25/12  /  16:00
Katedrála sv. Bartoloměje
Slavnostní hudební nešpory
Slavnostním hudebním nešporám bude předsedat biskup Tomáš Holub. Zazpívá Katedrální schola pod vedením Petra Kryla, za varhany usedne regenschori Aleš Nosek. Užijte si první svátek vánoční s duchovní atmosférou, krásnou hudbou a vznosnou architekturou opravené katedrály.

26/12  /  16:00
Kostel Nanebevzetí Panny Marie
Quo Vadis
Benefiční koncert křesťanské skupiny Quo Vadis rozezní prostory starobylého kostela stylem zvaným křesťanský folk-rock. Devítičlenná kapela hraje ve složení kytary, housle, viola, příčná flétna, baskytara, perkuse, bicí a zpěv.  Dobrovolné vstupné je určeno na Tříkrálovou sbírku, kterou pořádá Charita.

26/12  /  16:00
Katedrála sv. Bartoloměje
Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby
Hej, mistře! Vstaň bystře! Co by byly české Vánoce bez Rybovy České mše vánoční! Vychutnejte si ji v zářivém prostředí opravené katedrály a prodlužte si vánoční náladu i na druhý svátek vánoční. Účinkovat bude soubor Resonance a členové Divadla J. K. Tyla. Řídí Jitka Chaloupková. Zhudebněný příběh o zvěstování Kristova narození a příchodu pastýřů k jesličkám je naší nejznámější vánoční mší, která vznikla v roce 1796. Prostřednictvím opisů se Rybova mše brzy rozšířila do celých českých zemí.


↑ zpět na začátek článku ↑

Advent a Vánoce 2021

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů