Animánie

online online
e-mail: telefon:
web:

15. ročník Mezinárodního festivalu animovaných filmů Animánie se letos uskuteční pouze v online podobě. Na svých stránkách www.festival-animanie.cz nabídne online přehlídku všech soutěžních snímků z celého světa, workshopy animace, gameplay a také záznam slavnostního zahájení a zakončení festivalu, tentokrát na téma „Pozpátku“. Online verze festivalu bude dostupná v době od 19. do 22. listopadu 2020, kdy měla Animánie v prostorách plzeňského Moving Station probíhat.

Do mezinárodní soutěžní přehlídky, která je výjimečná tím, že autory krátkých animovaných filmů jsou výhradně děti a tvůrci do 26 let, se letos přihlásily stovky snímků. Vybráno jich nakonec bylo na 150 a ty nejlepší z nich obdrží festivalové ceny Animáničky. „Obsah naší soutěžní přehlídky koronavirová krize naštěstí nějak výrazně neovlivní, je ale škoda, že porota ani autoři filmů nebudou moci zažít reakce diváků v sále během projekce – to je vždy velmi cenná zkušenost. Všem nám samozřejmě nejvíc bude chybět setkávání a společné diskuse, podstatné ale je, že letošní ročník nevynecháme a že můžeme filmy divákům představit v online formátu,“ uvedl ředitel festivalu Animánie Jan Příhoda.

V odborné porotě, která vybere držitele letošních Animániček ve třech kategoriích, usednou Jaroslav Vančát – teoretik umění a vysokoškolský pedagog, Lou Sanitráková - animátorka, absolventka UMPRUM, členka Ultrafun, a Miki Kirschner - scénograf, výtvarník, režisér Divadla Spejbla a Hurvínka, absolvent FAMU - obor režie animované a multimediální tvorby.

Organizátoři Animánie vybudují v prostorách Moving Station festivalové studio, kde budou natáčet potřebné vstupy.


„Letošní téma Pozpátku je pro přechod festivalu na internet jako dělané. Hodláme festival zahájit zakončovací ceremonií, při které vyhlásíme vítěze, zakončovat budeme naopak slavnostním zahájením, kde všechny uvítáme na festivalu. Máme tým plný kreativních a hravých lidí, chceme objevovat, co všechno se ještě dá dělat pozpátku,” řekl Jan Příhoda.

Do virtuálního prostředí převádí festival Animánie i workshopy. Tentokrát budou šité na míru především tvorbě v domácích podmínkách a zájemcům mimo jiné poradí, jak si snadno, rychle, a přesto kvalitně natočit animovaný film z věcí a materiálů, které máme všichni doma. Letošními lektory jsou studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU a dlouholetí lektoři kurzů Animánie.

Všechny soutěžní bloky, workshopy, hraní her i další akce letošního festivalového programu budou přístupné zdarma, stačí se jen v danou dobu připojit. Podrobný program i další informace najdete brzy na www.festival-animanie.cz nebo na Fb Animánie.

↑ zpět na začátek článku ↑

Animánie

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů