Animánie láká na Hurvínka či na Lajku

Moving Station a Cafe Anděl Koperníkova 574/56, Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Aktuální filmové novinky, prezentace současných špičkových českých tvůrců, zajímavé animační workshopy nebo desítky nejnovějších animovaných filmů vytvořených dětmi slibuje blížící se 12. ročník Mezinárodního festivalu animovaných filmů Animánie 2017.

Letos proběhne od 16. do 19. listopadu v prostorách plzeňské Moving Station a Cafe Anděl. „Festival má opět dva programové pilíře: mezinárodní soutěž animovaných filmů vytvořených dětmi a mládeží do 26 let a doprovodný program pro veřejnost,“ uvedl ředitel Animánie Jan Příhoda.

Do soutěže se letos přihlásilo přes dvě stě animovaných filmů z České republiky, Slovenska, Chorvatska, Belgie a dalších zemí. Na festival tak přijedou stovky malých a mladých filmařů z mnoha zemí.
Doprovodný program opět nabídne čerstvé filmové novinky ze světa animace, které doprovodí i řada vynikajících tvůrců, v loňském roce zde uvedla například Galina Miklínová své Lichožrouty.

„I letos se nám povedlo přilákat atraktivní hosty,“ dodal Příhoda. Srpnový hit Hurvínek a kouzelné muzeum, který poprvé převedl slavné české hrdiny, původem z Plzně, do světa počítačové animace, doprovodí syn nástupce Josefa Skupy a dlouholetého principála D S+H Miloš Kirschner ml. Právě on se výrazně podílel na scénáři filmu. Do Plzně zavítá také producent filmového Hurvínka Martin Kotík.
Ihned po distribuční premiéře bude na Animánii uveden také nový film Aurela Klimta Lajka. Pozoruhodný projekt, který má původ v divadelní inscenaci o prvním vesmírném psu, vznikal řadu let. Lajku do Plzně doprovodí sám autor Aurel Klimt.

„Na festival míří nejmladší generace animátorů a filmařů, mnohým z nich nebylo ještě ani deset let. Profesionální tvůrci, kteří zde představují své filmy, malé umělce inspirují a dodávají jim kuráž. Setkání se známými autory je také určitá odměna pro začínající filmaře, všichni si to moc užívají a po projekcích probíhají zajímavé debaty,“ řekl Příhoda.

Na festivalu se návštěvníci potkají také s animátorem Jaromírem Plachým, který představí novou počítačovou hru Chuchel, nebo s legendou české animace Jiřím Bartou. Ten bude prezentovat svou dlouholetou tvorbu. V porotě pak zasedne oblíbená česká režisérka a autorka oblíbených Večerníčků Kristýna Dufková.

Kompletní program je od poloviny října zveřejněn na stránkách www.animanie.cz.

Nabídka filmů je opravdu široká. Dospělí ocení vítězné krátké filmy z festivalů Anifilm a Ančafest, milovníci tradiční animace určitě uvítají snímky Hermíny Týrlové a Jiřího Trnky, za pozornost určitě stojí aktuální světové novinky jako například Červená želva. Pestrá je také nabídka workshopů, návštěvníci si vyzkoušejí všechny základní techniky animovaného filmu, Vodárna Plzeň připravila pro děti animační workshop na téma Voda a život, animovat s dětmi přijedou i profesoři a studenti Vysoké školy múzických umění z Bratislavy. Vstupenky na festival lze zakoupit na místě nebo v předprodeji Moving Station.

↑ zpět na začátek článku ↑

Animánie láká na Hurvínka či na Lajku

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů