Animánie představí desítky dětských novinek i české premiéry

Moving Station Most Ivana Magora Jirouse 1, Plzeň
e-mail: info@johancentrum.cz telefon: +420 775 025 801
web: http://www.johancentrum.cz/

Již pošestnácté ožije Plzeň animovaným filmem. V rámci Mezinárodního festivalu Animánie se na plátně objeví výběr nejlepší filmové tvorby dětských a mladých tvůrců.
 
Páteř festivalu opět tvoří filmy vytvořené dětmi ve třech různých věkových kategoriích. V soutěži je 150 snímků z rekordních 34 zemí, a to jak z Evropy, tak ze zámoří. Soutěžní filmy bude hodnotit odborná porota, ve které zasedne zkušená animátorka a pedagožka Zuzana Bukovinská, filmový, divadelní a rozhlasový režisér Petr Vodička a animátor Martin A. Pertlíček, který je zároveň odchovancem spolku Animánie.

Festival nabízí i bohatý nesoutěžní program, složený z aktuálních filmových novinek a pozoruhodných děl naší i světové animované tvorby. Motivem letošního ročníku je Na cestě.

Přes hranici
Horká novinka světové animace bude uvedena v české premiéře. Celovečerní animovaný film vypráví o dramatické cestě sourozenců Kyony a Adriela, kteří utíkají před pronásledováním z blíže neidentifikované východoevropské země. Příběh o naší věčné snaze, s níž jsme s to riskovat vlastní život, a přitom hledat nový domov, v němž bychom mohli lépe žít.

Myši patří do nebe
Český film o dvou úhlavních nepřátelích, Myšce a Lišákovi, které životní události svedou na nečekanou, společnou stezku, vznikl na motivy knihy Ivy Procházkové. Snímek natočili Jan Bubeníček a Denisa Grimmová.

Moje slunce Mad
Nejnovější film Michaely Pavlátové, který letos získal Cenu poroty festivalu v Annecy, vypráví příběh Heleny, která odjíždí do Kábulu, aby se vdala za svého milovaného spolužáka Nazira. Realita je však jiná, než očekávala.

Princova cesta
Poslední snímek skvělého francouzského režiséra Jean-Francoise Laguionieho o pozoruhodném setkání opičáka Toma a starého prince a o jejich magické cestě za poznáním, která vede přes podivuhodné velkoměsto až do neprobádaného lesa.

Cesta do pravěku
Kultovní a nezapomenutelný snímek Karla Zemana o dobrodružství pětice chlapců na tajemné řece do hlubin času fascinuje diváky i dnes. Ty starší svou dokonalostí a nápaditostí, ty mladší pak napínavým příběhem, kde ožívají pradávná stvoření obřích rozměrů.

Další program
Pro návštěvníky festivalu je také připraven program animačních workshopů a dílen. Děti i dospělí tu projdou například Animační polepšovnou, která účastníkům prozradí chytré a nápadité animátorské fígle a filmové triky. Na děti čekají i kurzy základů animace a tradiční třešničkou je možnost vytvoření vlastního krátkého filmu.

Chybět nebude ani program počítačových her. V game zone se návštěvníci setkají s čerstvými novinkami českých herních studií a vývojářů. Unikátní příležitostí pro návštěvníky festivalu je možnost si vlastní hru vytvořit.

Kompletní program najdete na www.festival-animanie.cz.

Vstupné na soutěžní program je 100 Kč (ZTP a student 80 Kč), rodinné vstupné je 200 Kč. Nesoutěžní program je jako každý rok zdarma.
Předprodej vstupenek na www.goout.net.


PROGRAM Animánie 2021
Moving Station, Plzeň
18.–21. 11.    Animánie 2021 – mezinárodní festival animované tvorby tvůrců do 26 let, filmové projekce soutěžních filmů jednotlivců i školních kolektivů v kategorii československé a zahraniční, animační dílny, besedy s porotou, herní sekce
18. 11.    21:00    Ozvěny Anifilmu: Nenarativní urbanistické průzkumy – vstup zdarma
19. 11.    15:00    Ozvěny Anifilmu: Fokus Asie – vstup zdarma
              15:00    Cesta do pravěku – v restaurované verzi
              19:00    Moje slunce Mad
              21:00    Lola běží o život – thriller / krimi
20. 11.    15:00    Myši patří do nebe – animovaný
              17:00    Vítězové Anifilmu 2021 – vstup zdarma
              19:00    Přes hranici – premiéra
              21:00    Alchymická pec
21. 11.    11:00    Animace 70: UMPRUM dětem
              13:30    Barevný sen – animovaný / loutkový
              14:30    Animace 70: Sedm desetiletí ateliéru animace na UMPRUM
              19:00    Princova cesta
Kompletní program bude postupně zveřejňován v průběhu října, spolu s přihláškami na workshopy a semináře pro pedagogy.

↑ zpět na začátek článku ↑

Animánie představí desítky dětských novinek i české premiéry

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů