BLIK BLIK

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Sedmý ročník festivalu světla a umění BLIK BLIK proběhne v pátek 24. a sobotu 25. března od 19 hodin do půlnoci. Tentokrát zamíří mimo historické centrum Plzně. Pod mottem „Urban Jungle“, které akcentuje důležitost přírody v městském prostředí, provede návštěvníky 14 instalacemi umělců z ČR, Itálie, Maďarska, Nizozemí, Slovenska a Arménie po trase podél řeky Radbuzy mezi DEPO2015 a Plzeňským Prazdrojem. Přírodní motivy protnou většinu míst festivalu.

Jednou z hlavních instalací je Živý les Kateřiny Blahutové v Plzeňském Prazdroji, kde mohou návštěvníci rozzářit 7 obřích nafukovacích objektů a zároveň vhozením mince přispět organizaci Dobrovolný ekologický spolek ochrany ptactva, který se specializuje na praktickou ochranu přírody a životního prostředí na území Plzeňského kraje.

V pivovaru je umístěna také jedna ze dvou placených interiérových instalací. Zcela exkluzivně bude při této příležitosti zpřístupněna reprezentativní budova ředitelství pivovaru Plzeňský Prazdroj. V něm maďarské uskupení Visual Fenyszóró rozhýbá desítku upravených meotarů v instalaci Urban Jungle. Druhá placená instalace je umístěna hned na startu festivalu v Autobusové hale DEPO2015. Je jí obří interaktivní hra Netykavky od českého multimediálního umělce INITI.

Další instalace budou k vidění podél řeky Radbuzy. Mezi Železničním mostem a Mostem Milénia se představí lasermappingová show od LasermanCZ. Pod mostem u Jána bude situovaná malá partyzóna a interaktivní videomapping nizozemského uskupení AlexP. Na trase bude číhat také Parasite, tajuplné dílo slovenských Ausgang Studio.

Úplnou novinkou festivalu je projekt Škola videomappingu, který láká kreativce s vazbou na Plzeňský kraj. Lektorem programu je profesor univerzity v Palermu – Luca Pulvirenti. Cílem této iniciativy je vyškolit letos minimálně 3 kreativce, kteří představí své cca minutu dlouhé dílo na lokaci U Branky. Školení je pro umělce zdarma a nejlepší ze studentů navíc získá finanční odměnu.

V rámci festivalu si budou moci návštěvníci vyrobit a odnést originální svítící zvířátko. Workshop, který ocení především návštěvníci s dětmi připravuje DEPO2015 spolu se Střední odbornou školou Nerudovka.

Důležitým tématem festivalu je zmenšení ekologické stopy. Produkční tým DEPO2015 řeší ještě více než v minulosti spotřebu energií. Festival využívá v maximální možné míře ekologické zdroje světla a projekcí. Navíc se vypíná na 5 desítek lamp veřejného osvětlení. Dalším z opatření je úspora více než 50 % veškerých tiskovin a větší důraz na digitální komunikaci. Za tímto účelem byl vytvořen zbrusu nový web www.blikblik.cz, který funguje zároveň jako průvodce pro návštěvníky s chytrým telefonem. Naleznou zde kompletní přehled o instalacích, mohou si stáhnout mapu festivalové trasy nebo se po ní nechat navigovat. Ti, kdo si potrpí na šustění papíru, si mohou mapu vytisknout na domácí tiskárně, případně si ji za symbolický poplatek zakoupit na místě. Po festivalu bude vyhodnocena energetická bilance, která poslouží jako východisko pro další akce.

Společná vstupenka na dvě placené instalace je k dostání v předprodeji na www.goout.net do 20. března. Ostatní instalace ve veřejném prostoru jsou ZDARMA.

Více informací naleznete na webu www.blikblik.cz.

↑ zpět na začátek článku ↑

BLIK BLIK

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů