BLIK BLIK: Pofestivalové ozvěny

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web: vstupenky: Koupit vstupenku

Festival světla a umění ve veřejném prostoru BLIK BLIK, který se uskutečnil 22. a 23. března, letos připravil doprovodný program, který překlenul rámec festivalového víkendu.

do 21/04

Unikátní výstava Hvězdy světelného umění v Plzni

Výstava Krajiny světla / Light Scapes se pro návštěvníky otevřela již během festivalu. Tvorba uznávaného japonského umělce Yasuhira Chida v prostorách Muzea církevního umění plzeňské diecéze v Plzni ale zůstane zájemcům přístupná i nadále, a to až do 21. dubna. Sedm působivých, minimalistických světelných instalací, z toho tři ve světové premiéře, dává vyniknout historickým prostorám i cenným muzejním exponátům. Díla Yasuhira Chida zkoumají témata jako je prostor a nicota, ticho a zvuk, světlo a tma, klid a ruch. Jeho instalace okouzlí jak náročné profesionály z oblasti výtvarného umění, tak ty, kteří se rádi nechají polapit a unášet silou současného umění, aniž by o něm měli nezbytně nějaké hlubší povědomí, do této kategorie patří i děti. V rámci výstavy proběhnou jak komentované prohlídky pro veřejnost, tak tvůrčí dílny pro školy. Vstupenky na výstavu lze zakoupit online na www.blikblik.cz nebo přímo na místě.

Yasuhiro Chida je jedním z nejvýznamnějších představitelů světelného umění současnosti. Pravidelně vystavuje v Evropě, Asii i USA. Výstava Light Scapes je umístěna v prostorách bývalého kláštera ve Františkánské ulici, který dnes slouží jako Muzeum církevního umění. Návštěvníky může být toto místo vnímáno jako oáza klidu uprostřed rušného středu města. Yasuhiro si v muzeu vybral několik míst (mezi nimi např. letní refektář či bývalou mnišskou celu), kam umístil svá díla. Toto propojení historických prostor a současného umění vytváří silný zážitek.

 

06 a 07/04

Ozvěny festivalu v dole v Nevřeni

Festival BLIK BLIK se ve svém osmém ročníku poprvé rozšíří i mimo Plzeň. Jeho ozvěny se uskuteční 6. a 7. dubna v kaolinovém dole v obci Nevřeň. Ta se se svými 300 obyvateli stane zřejmě nejmenší obcí na světě, která hostí festival světla. Za kulisy mu poslouží unikátní prostředí podzemí kaolinového dolu Centra Caolinum. Festival tak bude moci netradičně probíhat za denního světla od 9 do 21 hodin. Místo historické prohlídky dolu bude tentokrát na trase dlouhé 700 m pro návštěvníky připraveno celkem 5 světelných uměleckých instalací a 2 videomappingy. V prodeji je limitovaná edice 2 000 ks vstupenek na časové sloty tak, aby byla zachována bezpečnost a komfort návštěvníků. Vstupenky jsou k dostání na www.blikblik.cz. Vstupenky na místě budou k dispozici pouze, pokud nebude vyprodáno předem.

↑ zpět na začátek článku ↑

BLIK BLIK: Pofestivalové ozvěny

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů