Brazilské turné 2023 bylo úspěšné

Nepomuk Nepomuk
e-mail: posta@urad-nepomuk.cz telefon: +420 371 519 711
web: http://www.nepomuk.cz/cs

Český baryton Martin Vydra po loňském úspěšném turné letos opět zamířil do daleké Brazílie. Propojení obou zemí finančně i organizačně podpořily Ministerstvo kultury ČR, Generální konzulát ČR v São Paulo, krajanský spolek Associação Tcheco-Brasileira v Curitibě, Honorární konzulát v Belo Horizonte a města Nepomuk a São João Nepomuceno.

Červencové turné tentokrát zahrnovalo devět akcí během dvou týdnů. Martina Vydru na koncertech doprovodila řada brazilských umělců: varhaník a cembalista Robson Bessa Costa a pianista Ricardo Itaborahy, kteří zahráli i během loňského turné, dále pak Karin Kelly Uzun, Elena Moukhorkina Moreno, Letícia Villela, Jonatas Silveira a další. Turné napříč několika brazilskými regiony se konalo u příležitosti 200. výročí od prvních emigrací Čechů do Brazílie, které se uskutečnily v roce 1823 převážně do historické oblasti Minas Gerais. Barokní hudba zazněla ve městech São Paulo, Curitiba, Belo Horizonte, Ouro Preto, São João del-Rei, Juiz de Fora, São João Nepomuceno a poslední zastávkou byl kostel Igreja de Nossa Senhora da Candelária v Rio de Janeiro.

Koncerty nabídly pestrý repertoár zahrnující českou i brazilskou tvorbu z období baroka a umělcům všude tleskaly plné sály. Řada diváků si totiž Martina Vydru oblíbila již při jeho loňském turné, které mimo jiné připomnělo i 120. výročí narození brazilského prezidenta s českými kořeny Juscelino Kubitschka de Oliveira. Mladý český pěvec se tak aktivně snaží znovu sklenout most mezi zemí v srdci Evropy a rozlehlým státem v daleké Jižní Americe.

Pro Martina Vydru se jednalo již o třetí koncertní cestu do Brazílie. Tento mladý pěvec se pod vedením profesionálního týmu stále častěji prosazuje u nás i v zahraničí, v únoru 2024 by měl vystoupit na třech koncertech v New Yorku včetně katedrály sv. Patricka, největšího kostela v Severní Americe a v tom samém roce plánuje rovněž turné do Japonska i návrat do Brazílie.

Cesta Martina Vydry ke zpěvu byla trochu neobvykle klikatá. Po absolutoriu klasického zpěvu na Pražské konzervatoři složil úspěšně přijímací zkoušky na HAMU v Praze. Přesto se ale rozhodl změnit obor a začal studovat 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Po třech letech se ovšem vrátil zpět ke studiu zpěvu, a to na Janáčkovu Akademii múzických umění v Brně. A nesporně to bylo rozhodnutí správné, neboť dnes se může pochlubit tím, že je laureátem soutěže Bohuslava Martinů, koncertoval v Tokiu, v Rio de Janeiru či Chicagu, New Yorku a St. Louis, nově byl jmenován sbormistrem Dětské opery Praha.

↑ zpět na začátek článku ↑

Brazilské turné 2023 bylo úspěšné

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů