Chcete se stát TOP performery? Přijeďte na Cirk-UFF!

Trutnov 541 01, Trutnov
e-mail: telefon:
web:

Tenhle festival nového cirkusu v podkrkonošském Trutnově se koná už potřinácté a mnoha lidem z Plzeňska jej nemusíme nijak zvlášť představovat. Letošek je ale v něčem unikátní. Mezi 31. květnem a 4. červnem se představí česká špička, italský a izraelský soubor a rovněž australská uskupení. Jejich účast už je v Trutnově vlastně tradicí, ale tentokrát Austrálie přiváží nejen shows.

Ano, silným zážitkem bude zcela jistě velmi poutavá a atraktivní, lehce postapokalyptická show The Defiant v podání souboru Highwire. „Na pódiu jsou jen ženy – akrobatky a multiinstrumentalistka, která je tou opravdovou třešničkou na dortu. Show má velmi příjemný spád, silný drajv a spolu s živou hudbou přináší zážitek, který opravdu chcete zažít,“ nastiňuje zakladatel a ředitel festivalu Libor Kasík.

Neméně slibným zážitkem bude i představení Sissy v podání Dylana Phillipse a Jordana Harta, dvou opor slavného souboru Gravity & Other Myths, které diváci rovněž mohli v Trutnově už vidět. „Sissy bude mít na Cirk-UFFu světovou premiéru, čemuž jsem opravdu rád. Koncept show je Dylanův a řeší, co to vlastně znamená být muž. Režie se ujal Josh Hoare, který je zároveň uměleckým ředitelem školy Cirkidz z Adelaide, jež vychovává ty nejlepší cirkusové performery, jaké si dokážete představit,“ představuje Libor Kasík letošní program.

A právě zmínění umělci a škola Cirkidz nás přivádí k oné zásadní novince, která bude na letošním ročníku prezentována. Uffo, pořadatel Cirk-UFFu, otevře ještě v tomto roce australskou akrobatickou školu. Bude to první projekt svého druhu v Evropě, a protože Australané jsou po akrobatické stránce opravdovou světovou špičkou, jde do celého projektu ředitel Uffa a Cirk-UFFu Libor Kasík s cílem, aby se Česko stalo do sedmi let jedním z leaderů současného cirkusu.

„Po umělecké stránce má české divadlo – a současný cirkus je divadlo, jehož výrazovými prostředky jsou cirkusové disciplíny – velikou sílu. A když ji spojíme s nejvyšší možnou úrovní řemesla, nic nám nebude stát v cestě,“ vysvětluje Kasík s doplněním, že každodenní škola bude primárně pro děti a mládež z regionu, cyklické workshopy pak budou pro děti odkudkoli, a bude otevřena i profesionálům. „Občas se mě lidé ptají, zdali škola nebude příliš drahá. Cenu jsme ještě netvořili, ale vzhledem k hlavnímu cíli mohu říci, že bude pro české rodiny cenově dostupná. Zásadní roli v tom hraje fakt, že jsem v červenci minulého roku objevil existenci grantu Národního plánu obnovy na výstavbu kreativních center. Tou dobou jsme jako město rekonstruovali krásné kino Vesmír, které spravuje naše společnost. A protože jsem měl rozjednané některé projekty přesahující běžnou činnost kina, rozhodl jsem se o grantu informovat investora – město Trutnov. Pan starosta souhlasil, vybral externí firmu k administraci a já jsem jí naplnil memorandy o tom, co se v kině bude dít, proč to bude kreativní centrum hodné podpory. A právě memorandum o australské škole bylo pro úspěch zásadní. Trutnov mohl dostat až sto procent nákladů bez DPH, tedy 80 milionů, a dostal necelých 70 milionů. Samozřejmě s tím, že bude zrealizováno to, co jsem do projektu uvedl. Škola bude mít tedy základní finanční krytí, objasnil Kasík, který dodal, že více o škole se bude možné dozvědět na konferenci, která proběhne 2. června v rámci Cirk-UFFu.

Vstupenky a kompletní program na www.cirkuff.cz.

↑ zpět na začátek článku ↑

Chcete se stát TOP performery? Přijeďte na Cirk-UFF!

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů