Děj se co děj

Nová scéna DJKT Palackého náměstí 30, Plzeň
e-mail: telefon: +420 378 038 049
web: https://www.djkt.eu/nova-scena

Prestižními cenami ověnčený muzikál s hudbou od „krále Broadwaye“ Cola Portera zamířil konečně i do Čech. V české premiéře ho uvede soubor muzikálu Divadla J. K. Tyla v Plzni, premiéru bude mít 28. listopadu na Nové scéně. Příběh odehrávající se na palubě luxusní lodi mířící z Ameriky do Anglie je… jaký? To prozradili čtyři představitelé hlavních rolí, sólisté muzikálového souboru DJKT.

„Je to přesně to, co budou plzeňští diváci milovat. Není tam nic škaredého, zlého nebo násilného – prostě přijdou po práci, sednou a pobaví se,“ vypráví Petra Vraspírová, která se představí v hlavní roli zpěvačky Reno Sweeney. Tuto roli údajně napsal kdysi Cole Porter přímo pro někdejší muzikálovou hvězdu Ethel Mermanovou. „Je tam spousta vtipných scének, nečekaných okamžiků, převleků, a je tam láska, hodně lásky,“ usmívá se Karolína Gudasová, která se s Petrou v hlavní roli alternuje. „A samozřejmě hezké písničky a živý orchestr,“ dodává.   

„Pac a pizzu! Muzikál Děj se co děj budou Plzeňané milovat, věří sólisté souboru.“
 
Zárukou toho, že i tanečně se opravdu bude na co dívat, je určitě fakt, že choreografii má na starost držitel Thálie Richard Ševčík, který za choreografii baletu Obraz Doriana Graye získal letos i Uměleckou cenu města Plzně.  „S Ríšou dělám už poněkolikáté a pracuje se mi s ním dobře. Dá se s ním dobře dohodnout, například když chceme některé věci upravit, aby pro nás byly přirozenější, když k tanci zároveň zpíváme,“ chválí si Petra. Krásná bude prý i scénografie. „Bude tam příď lodi, která bude zasahovat až do orchestřiště. A na bocích budou i projekce,“ prozradila Karolína.

A hudba od ´krále Broadwaye´? ptám se. „Je nádherná!,“ rozzáří se obě herečky. „Je to takový ten klasický velký „broadwayský“ muzikál a myslím, že je dobře, že tady něco takového děláme,“ zamýšlí se Pavel Režný, představitel bohatého lorda Evelyna Oakleigho. „Jsou tam dost chytlavé písničky,“ konstatuje Jozef Hruškoci, který hraje Billyho Crockera, asistenta manažera z Wall Streetu, do něhož je zamilovaná zpěvačka Reno. „Řekl bych, že je to hudebně hodně „barevné“, každá písnička je jiná,“ dodává Jozef.

V příběhu nechybí ani prohození dvou párů, Reno se nakonec stává partnerkou lorda Evelyna, jehož původní snoubenka končí v náručí Billyho. „Lord je také vtipná role. Působí jako suchar, ale například se snaží celou dobu naučit se americké výrazy, aby byl „in“,“ prozrazuje Karolína. „Je to vděčná role, co slovo, to perla, a když už se na scéně objeví, tak to stojí za to,“ doplňuje jeho představitel Pavel Režný. A navíc – lord Evelyn prý učiní v jedné z písní ke konci hry překvapivé doznání…

A jaká je hlavní hrdinka Reno v očích jejích představitelek? „Je milá, dobrosrdečná, upřímná i ztřeštěná… ale nikde není poloha, kde by byla zlá,“ usmívá se Petra. „Je zamilovaná do muže, který ji nechce a ona to nechápe. A z toho vyvstává plno vtipných scének,“ prozrazuje Karolína. To Jozef vidí svého „Billyho“ naopak jako ne zrovna komediální roli. „Billy je úplně normální chlap, který se prostě zamiluje. Řekl bych, že je jednou z asi tří postav, které jsou v té hře zkrátka normální,“ říká.  

Věděli jste, že…
… Petra Vraspírová vystupuje také v jedné z hlavních rolí muzikálu Mamma Mia v pražském Kongresovém centru a také v hlavní roli v muzikálu Já, François Villon v Divadle Na Jezerce?
… Karolina Gudasová je sólistkou divadla Semafor, kde jí role „na tělo“ píše přímo Jiří Suchý?
… Jozef Hruškoci účinkuje mj. v Městském divadle v Brně v muzikálu Ostrov pokladů?
… Pavel Režný studuje doktorát v Olomouci a je již v 24 letech na roztrhání i coby učitel zpěvu?

Chcete vědět víc o mladých sólistech muzikálu DJKT? Jaké role mají sami rádi a proč? Jaký je z jejich pohledu rozdíl v muzikálovém prostředí v Plzni a v Praze nebo v Brně? Čtěte na novém webu www.djkt.eu.

↑ zpět na začátek článku ↑

Děj se co děj

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů