Divadlo Alfa - sezóna 2016/2017

Divadlo Alfa Rokycanská 7, Plzeň
e-mail: info@divadloalfa.cz telefon: +420 378 038 464
web: http://www.divadloalfa.cz/

Čtyři nové tituly autorsky zpracované pro Divadlo Alfa. Hostující pohádky pro rodiny s dětmi a pro dospělé tituly předních českých scén. Mimořádný projekt s divadly z Českých Budějovic a Brna. Noc divadel, vyprávění chodských poudaček a další programy chystá Alfa pro sezónu 2016/2017.

Vstupenka jako jízdenka
I v nové sezóně poskytne Alfa svým návštěvníkům možnost využít vstupenku jako jízdenku na MHD v Plzni. Projekt, který vznikl ve spolupráci s dopravními podniky, usnadňuje divákům rozhodování, jak se do divadla dopravit. Vstupenka platí vždy hodinu před a hodinu po představení. Při kontrole ji stačí ukázat revizorovi. Vstupenky je možné zakoupit ve všech prodejních místech systému Plzeňská vstupenka nebo přímo v pokladně Divadla Alfa (vchod ze Spolkové ul., vedle hlavního vchodu). Otevírací doba je ve všední dny od osmi hodin do půl čtvrté nebo hodinu před představením.

Cesta do středu Země (sopouchem Milešovky)
Jako první repertoárová novinka se představí 10. října „Cesta do středu Země (sopouchem Milešovky)“, inscenace inspirovaná dílem francouzského spisovatele Julesa Vernea a filmy světoznámého režiséra Karla Zemana. Střetne se v ní svět divadla, filmových triků a pochopitelně pravěkých zvířat a rostlin. Dramatik René Levínský sice psal současně jiný text pro Národní divadlo, ale Alfu rozhodně neošidil. Napsal původní hru, v níž dobrodružství cesty do středu Země prožívá skupina plzeňských skautů. Poprvé se v Divadle Alfa představí režisér Tomáš Procházka (spolupracoval úzce se souborem Buchty a loutky) a scénograf Robert Smolík (držitel řady ocenění a vedoucí katedry scénografie KALD DAMU).
Tým doplňuje hudebník Jan Burian ml., vnuk slavného plzeňského rodáka a divadelníka E. F. Buriana. A protože v regionu jsou hned dvě významná paleontologická naleziště u Radnic a u Nýřan, vyzvalo Divadlo Alfa ke spolupráci Západočeské muzeum v Plzni. Muzeum inscenace zaujala a začala vznikat na jeho půdě dílna, která nabídne školám zajímavý projekt navazující na divadelní představení. Tvořivým způsobem bude rozvíjet znalosti daných historických období ve vztahu k místu, kde žijeme. Jedná se o první společný projekt tohoto druhu!

Kosprd a Telecí
Pravěké dobrodružství vystřídá současný příběh z mateřské školky. Oblíbená kniha Evy Papouškové „Kosprd a Telecí“ získala v roce 2012 ocenění Zlatá stuha v kategorii beletrie pro děti. A letos Eva Papoušková, scenáristka, překladatelka a spisovatelka nadšeně souhlasila s divadelní adaptací tohoto zábavného a dojemného příběhu přátelství dvou předškoláků. Láska k červené vzducholodi je vrhne do opravdu velkého průšvihu. Eva Papoušková píše televizní pohádky (Řád saténových mašlí, Fredy a Zlatovláska) a napsala několik dílů k Večerníčku „O Kanafáskovi“. A nakonec se sama ujala dramatizace „Kosprda a Telecí“, takže opět vznikla původní hra, kterou uvede do života umělecký šéf Divadla Alfa Tomáš Dvořák společně se scénografem Ivanem Nesvedou.

Gazdina roba
Tomáš Dvořák společně se scénografem Ivanem Nesvedou. Inscenaci nadělí Alfa před Vánocemi dětem z mateřských školek a rodinám. Jak oslovit moderním jazykem dospívající publikum? Jak mu zprostředkovat výjimečné dílo českého venkovského realismu? Tenhle oříšek louská tvůrčí tým z královéhradeckého Draku, režisér Jakub Vašíček a dramaturg Tomáš Jarkovský. Pustili se totiž do původního zpracování novely Gabriely Preissové „Gazdina roba“. V dlouhodobé dramaturgické linii sleduje Alfa mladistvé hrdiny, kteří by byli teenagerům blízcí: po „Hamleteenovi“ a Miloši Hrmovi z „Ostře sledovaných vlaků“ to tedy bude ženská hrdinka, Eva krajčířka. Kromě školáků a studentů z 2. a 3. stupně má inscenace ambice zaujmout i dospělého diváka.

O třech silácích
Posledním titulem sezóny bude pohádka „O třech silácích“. Režisér Tomáš Dvořák pokračuje v osvědčené spolupráci s libereckým dramaturgem a dramatikem Vítkem Peřinou, který píše pro Alfu další autorský text (vzpomínáte třeba na „Otesánka“?). Zázemí Alfy dobře zná, a proto hru píše na těla tří siláků ze souboru. Ti, co chodí do Divadla Alfa pravidelně, mohou hádat, kteří to asi jsou.

Kromě novinek do repertoáru připravuje Divadlo Alfa další programy. Vybíráme alespoň některé: Každý rok oslovuje Malé divadlo z Českých Budějovic jiné tuzemské ansámbly a společně připravují večery scénického čtení z nově přeložených her pro děti a teenagery. Letos oslovili plzeňskou Alfu a brněnský Buranteatr. V listopadu divadla čeká seriál společných čtení ve všech zúčastněných městech a také v Praze. Plzeň bude hostitelskou scénou 9. listopadu.

A 19. listopadu se Divadlo Alfa poprvé připojí k Noci divadel. Rodiny s dětmi čeká hravé odpoledne, které začne ve 14 hodin hostujícím představením a bude pokračovat zábavnou bojovkou na různých místech divadelní budovy. Prozradíme jenom, že kdo bude chtít, odnese si z divadla vlastnoručně vyrobenou loutku!

V prosinci se mohou diváci těšit ještě na jednu novinku. Protože se na výsluní vrací žánr vyprávění (nyní zvaný „storytelling“) a Divadlo Alfa tento trend zaujal, nabídne rodinám s dětmi klubový pořad s dudákem, zpěvákem a lidovým vypravěčem Josefem Kunešem z Domažlic. Chodsko je nejživějším folklorním centrem v Čechách a poudačky vyprávěné v bulačině mají velké kouzlo! Přijďte si vychutnat chodské koláče a jazykový poklad našeho regionu. Přijďte se přesvědčit, jak důležitý a znamenitý společník je poutavé vyprávění, od něhož vede přímá cesta k divadlu. Přijte teky hyjtu! 10. prosince do klubu Divadla Alfa.

Loutkáři nezapomínají ani na své kořeny a plzeňské loutkářské tradice. Velké „skupovské“ výročí je sice ještě před námi, ale stojí za připomenutí i ta, která připadají na příští rok: 8. ledna uplyne 60 let od smrti Josefa Skupy, 16. ledna 125 let od jeho narození. A festival Skupova Plzeň se poprvé uskutečnil 26.–29. ledna 1967. Proto se Divadlo Alfa spojilo s plzeňským Muzeem loutek a chystá speciální výstavu, pracuje na ní především bývalý dramaturg Alfy Pavel Vašíček. A v klubu Divadla Alfa se peče „Smutek zhrzených nudlí“, pořad, který pohlédne do tváře pozapomenuté dada tvorbě geniálního Josefa Skupy.
Fajnšmekři takový kousek jistě ocenění.

A na jaká hostující představení vás pozveme? Ve výběru jsou například pohádky „Dlouhý, Široký a Bystrozraký“ pražského studia Damúza nebo „A do třetice všeho“ královéhradeckého Draku. Dospělé diváky zve Alfa na „Hamlety“ pražského Divadla Na zábradlí, silný příběh vycházející z prostředí západních Čech „Cejch“ chebského divadla nebo „Ostře sledované vlaky“ domácí Alfy.
Z výběru z plánů plzeňského Divadla Alfa na sezónu 2016/2017 je zřejmé, že se nespokojí s novinkami v repertoáru pro různé věkové skupiny. Alfa vyhledává spolupráci s dalšími vzdělávacími institucemi v zemi a v místě svého působení a hledá další způsoby, jak ve svých prostorách oslovit veřejnost. Cílem divadla je atraktivními prostředky loutkového divadla povzbuzovat kreativitu, zábavnou formou vzdělávat a nabízet rodinám s dětmi atraktivní volnočasové aktivity. A také posilovat vztah svých návštěvníků k regionu.
Přijďte se osobně přesvědčit, jste srdečně zváni!

01/10  /  14:00 a 15:30
Pohádky pro Dášenku (HOST: Divadlo Rolnička)
Víte, jak to vypadá doma, když se narodí miminko? To má každá maminka moc a moc práce, protože je tady plný koš dalšího prádla, které je potřeba vyprat, vymáchat, vyždímat, pověsit, usušit, sesbírat, vyžehlit, poskládat… aby to bylo všechno čisté a připravené pro to malé miminko. A co všechno se takové miminko musí naučit!!! A když se narodí miminko psí, má zase moc práce psí maminka – i tohle miminko se toho musí moc učit! Ale je tu i Matka Příroda, která je dobrá učitelka, a dobře a včas radí dětem i maminkám!

08/10  /  14:00 a 15:30
Dlouhý, Široký a Bystrozraký (HOST: Studio Damúza)
Už jste někdy něco slíbili? A vzápětí byste to nejraději vzali zpět? Máte dobré přátele? A jsou někdy tak ochotní, že byste je raději neměli? Už jste se ocitli tváří v tvář nebezpečí? A navíc proto, že jste to slíbili? Rozhodovali jste se někdy mezi touhou a strachem? A jak jste se rozhodli?

15/10  /  15:00
Perníková chaloupka
Jedna z nejznámějších pohádek, jak ji vypravuje starý pecař mladému pecaři…
Tato látka je známá snad po celém světě,  a domovské právo má odedávna i mezi pohádkami českými, zpracovali ji mnozí sběratelé a vypravěči, nejznámější je verze Boženy Němcové. Patří také k pohádkám nejčastěji dramatizovaným, vždyť pouze české adaptace pro loutkové divadlo jdou do desítek.

22/10  /  15:00
A do třetice (HOST: Divadlo Drak)
Z inscenace A do třetice všeho… se dozvíte, že bez práce nejsou svatební koláče, že kdo přespříliš rozmazluje svoje děti, ten riskuje, že jimi bude sněden, a že krást se opravdu, ale opravdu nevyplácí. Moudrost a půvab klasických pohádek se tu navíc snoubí s magií loutkového divadla, romantikou starých hracích skříní a nenahraditelnou energií živé hudby.

29/10  /  14:00 a 15:30
Kolíbá se velryba
Všechno začíná tím, že si dva klauni vyrobí papírovou čepici, která by vlastně docela dobře mohla být i lodí, ale ouhá – i pirátskou lodí, na níž plují Žvanda a Planda. Ti nakonec skončí ve velrybím břiše, ale naštěstí „jde kolem velryby“ i hvězdička spadlá z nebe, jež – jak známo – umí plnit přání… A právě z jejího, zcela nenápadného podnětu se dva „oškliví“ piráti „jaksi mimochodem“ napraví a „jaksi mimoděk“ v nehostinných velrybích útrobách zbudují vlastními silami útulný pokojíček.

24/10  /  19:00
Hamleti (HOST: Divadlo Na zábradlí)
Původní inscenace tvůrčího týmu Mikulášek – Viceníková na téma hereckého života, hraní, předstírání, markýrování. Divadlo jako téma samo o sobě. Kolik osobností herci pojmou, a jak to odskáčou? Je herectví opravdu vysněným povoláním? Má režisér vždycky pravdu? Co všechno se na jevišti nesmí? Proč děti a zvířata nemají hrát divadlo? To a mnohé jiné ze zákulisí divadelního světa.

28/10  /  18:00
Miláček z Wambua (SPOLUPRÁCE: Karavana deseti slov)
O cestě za štěstím z vlasti Wambua do vysněné země Frafra.
Představení Miláček z Wambua vzniká v rámci mezinárodního projektu Karavana deseti slov a je inspirováno knihou NoViolet Bulawayo Chtělo by to nový jména.

31/10  /  19:00
Ostře sledované vlaky
Mladí tvůrci si pro Divadlo Alfa vybrali tento titul záměrně, jako navázání na předchozí inscenaci „Hamleteena“. Tato návaznost (podtržená obsazením Hrmy M.Hajnem, který předtím ztvárnil roli Hamleta, formulací podtitulu, i zřetelným zacílením k obdobné divácké skupině), není opakováním, nýbrž svým způsobem pokračováním! „Hamleteen“ nedostal šanci do dospělosti vstoupit, Hrma má to štěstí (tu smůlu), že se mu to podaří… Co je tedy vlastně dospělost? Jaká změna postojů a míry odpovědnosti z ní vyplývá? Kdo jsou Ti mnozí směšní, nemožní, mnohdy za živa mzmrtvělí dospělí?

14/11  /  19:00
Spadla klec aneb První případ podporučíka Vitáska
Detektivní příběh se odehrává v Plzni a sama jeho zápletka je s Plzní úzce spjata… Inscenace chce především zábavnou formou vzdát hold populárnímu žánru detektivek.
Protagonistou hry je jistý major Vitásek - dnes ctihodná legenda plzeňské kriminalistiky. I on ale kdysi – zhruba před 40 lety – začínal, a ty začátky věru nebyly jednoduché. Coby mladý podporučík, tovaryš kriminalistického řemesla, si prožil křest ohněm, když musel řešit velmi zapeklitý případ. A tento případ dnes znovu ožívá na improvizovaných prknech kulturní místnosti Věznice Plzeň – Bory, kde ho jako dárek oblíbené legendě ve svém volném čase a pod vedením osvíceného vychovatele secvičili sami trestanci, shodou okolností ti, kteří s oním případem měli cosi společného.

19/12  /  19:00
PROTON!!! (HOST: Divadlo Vosto 5)
Jevištní rozhlasová reportáž o objevu zapadlé české kapely PROTON, která byla umlčena těsně předtím, než se stala slavnou.
Strhující příběh zapomenuté hudební legendy, od které velikáni populární hudby i undergroundu čekali asi mnohem více. S hudební kometou zataženého nebe hluboké normalizace je totiž propleteno nevídané množství osudů současných hudebníků.

↑ zpět na začátek článku ↑

Divadlo Alfa - sezóna 2016/2017

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů