Divadlo Alfa - sezóna 2017/2018

Divadlo Alfa Rokycanská 7, Plzeň
e-mail: info@divadloalfa.cz telefon: +420 378 038 464
web: http://www.divadloalfa.cz/

Pět novinek do repertoáru, Noc divadel, velká prezentace Divadla Alfa na prestižním festivalu v dánském Silkeborgu a 33. ročník festivalu Skupova Plzeň. A také velký návrat Kašpárka na scénu plzeňského loutkového divadla. Takový je výběr z hlavních událostí chystaných Divadlem Alfa pro následující sezónu.

Také letos bude pokračovat společný dvojprogram Divadla Alfa a Západočeského muzea, který už zaujalo loutkáře v celorepublikovém měřítku jako inovativní příklad spolupráce. Tento dvojprogram se v červnu prezentoval na letošním 66. ročníku národní přehlídky Loutkářská Chrudim. Alfa tam uvedla svoji inscenaci „Cesta do středu Země (sopouchem Milešovky)“ i s navazujícím interaktivním muzejním programem „Paleontologie naživo“. Program pracuje v návaznosti na divadelní představení. Zájem škol je mimořádný.

Před Divadlem Alfa je sezóna, která kombinuje klasiku a experiment. Vedle klasických loutkových pohádek a komedií chystá také inscenaci na závažné společenské téma, která vzniká cestami pro kamenné divadlo neobvyklými. Ve středu zájmu je ovšem Kašpárek: bude zajímavé sledovat, nakolik je kdysi tolik milovaný hrdina blízký současným dětem.
Přijďte se do Divadla Alfa bavit i vy!

Kašpárek a mumie
Protože se blíží oslavy stého výročí vzniku samostatného Československa a v Plzni sehrál velkou roli v těchto zlomových dnech tzv. „Revoluční Kašpárek“, vrací se tento typický hrdina klasických českých loutkoher opět na scénu. Nejprve v inscenaci hry brněnského autora Jiřího Skovajsy „Kašpárek a mumie“.
Kašpárek, po generace vyhledávaný a milovaný dětmi, zavítal do Divadla Alfa na přelomu tisíciletí v inscenacích, určených spíše mládeži a dospělým (Jeminkote, Psohlavci!, Don Šajn a Johanes doktor Faust). Před deseti lety uvedlo Divadlo Alfa s úspěchem pro menší děti Skovajsovu hru „Kašpárek a indiáni“. A nyní nabídne volné pokračování. Malé diváky čeká Kašpárkovo veselé dobrodružství, v němž se opět setkají nejen s Kašpárkem a Škrholovými, ale i s trojicí českých vodníků, tajemnou mumií egyptského faraona a také s velbloudářem Kásimem a jeho velbloudem Pepou, který své jméno získal v Plzni… Inscenace je určena dětem z mateřských škol a 1. a 2. tříd základní školy – a také pro rodiny s dětmi. Premiéru plánuje Divadlo Alfa na říjen.

Panika v muzeu
A Kašpárkova jízda bude pokračovat i v prosinci, kdy se představí v projektu s názvem „Panika v muzeu“. Do něj přizvala Alfa divadelníky z francouzsko-českého souboru La Pendue. Jeho členové studují historii loutkového divadla v Plzni, pilně prohlíží fundusy loutek a listují starými i novými hrami, které kdy Alfa uvedla. Proč právě Compagnie La Pendue? Protože na 28. Skupově Plzni strhl soubor publikum svojí rakvičkárnou „Polichinelle, pěkný ptáček“ k neutuchajícím a emotivním ovacím. A tak se Alfa rozhodla darovat divákům inscenaci, kterou vytvoří La Pendue autorsky na míru plzeňskému loutkovému divadlu. Inscenace je také poctou českému loutkářství, které se nedávno stalo součástí světového dědictví UNESCO. Těšit se na ni mohou děti ze 3. až 7. tříd základních škol a opět rodiny s dětmi.

Tajemný hrad v Karpatech
Milovníky Julesa Verna a filmové komedie „Tajemný hrad v Karpatech“ čeká divadelní variace na dané téma. Autorem hry je liberecký dramatik a dramaturg Vít Peřina, který s Divadlem Alfa pravidelně spolupracuje.
Z obsáhlého díla průkopníka vědecko-fantastické literatury Julesa Verna se román „Tajemný hrad v Karpatech“ (1892) řadí v Čechách a na Slovensku k těm nejznámějším. Může za to nejen blízkost Karpat, ale především kultovní parodická filmová adaptace Oldřicha Lipského z roku 1981. Také adaptace Víta Peřiny míří do komediálně – parodických vln. Loutkové „Karpaty“ si z Vernovy předlohy berou klíčové dějové motivy, ale ty již po svém parafrázují, převrací a posouvají. Důraz při tom kladou na linku operní pěvkyně Stilly, do níž byli zamilovaní oba hlavní hrdinové románu – hrabě Telek i zlotřilý baron Gorc. Díky celé řadě vložených písňových čísel se adaptace blíží až k žánru bláznivé operety či jakési komické poloopery. Těšit se mohou žáci 4. až 7. tříd a vítáni jsou pochopitelně i dospělí! „Tajemný hrad“ v Karpatech se poprvé představí v únoru 2018.

Panská farma
Pro druhý stupeň základní školy, středoškoláky a také pro dospělé je určen titul, který připravuje na květen příštího roku kolektiv tvůrců a herců na motivy známé předlohy George Orwela „Zvířecí farma“. Cílem není pouhá ilustrace kultovního díla světové literatury. Vzniká svébytně pojatá inscenace, která ale nerezignuje na původní témata Orwelovy předlohy. Trvalé nebezpečí zrůdných totalitních režimů je totiž nutné neustále připomínat. Aktuální politická situace, minimálně v zemích bývalého východního bloku, je toho živým důkazem. Proto se Divadlo Alfa rozhodlo zařadit do repertoáru jedno z nejznámějších děl světové literatury, které odhaluje mechanismy plíživého vzniku diktátorských systémů. Divadelní prostředky – a zvláště prostředky loutkového divadla – umocňují alegoričnost a sílu takového sdělení.

Umanutá princezna
Líbezná princeznička, zakletý princ, starosvětský pan král, tajemná mořská víla, potrhlí muzikanti a stařičký sluha… ti všichni vystupují v komorní loutkové hříčce „Umanutá princezna“, která je nejnovější dramatizací tradiční italské pohádky. Nejenom ve své slunné domovině se tato jedna z nejstarších a nejpodivnějších italských pohádek dočkala celé řady literárních a jevištních zpracování a nyní se poprvé představuje i českým divákům prostřednictvím inscenace plzeňského Divadla Alfa. Příběh nás zavádí do tajemného světa věhlasných Benátek, „kde občas mizí dělicí čára mezi pevninou a mořem…“. Červnovou premiérou titulu pro mateřinky a 1. stupeň ZŠ Divadlo Alfa zakončí sezónu 2017/2018.

18. listopadu se Divadlo Alfa podruhé připojí k Noci divadel. Zvány jsou rodiny s dětmi a všichni příznivci loutkového divadla. Už v 15 hodin začnou „Pohádky ovčí babičky“ domácího souboru a následovat bude nevšední nahlédnutí do loutkářské kuchyně. V plánu jsou i další zábavná a interaktivní stanoviště a stejně jako vloni se mohou lidé bavit zhruba do 19 hodin takřka v celém objektu divadla: i tentokrát se návštěvníci podívají do zkušeben a zákulisí. A dospělí se mohou těšit na pravou loutkovou peep show!

Velkou událostí sezóny bude 33. ročník festivalu Skupova Plzeň. Jeho přípravy už dávno začaly, dramaturgie bedlivě sleduje a oslovuje tvůrce zahraniční i domácí. Festival vedle divadelních sálů zavítá také do centra Plzně a připraví program pod širým nebem. A už teď můžeme prozradit, že v jednání je hostování nejnovějšího projektu Divadla bratří Formanů!

Nesmíme zapomínat na široký výběr hostujících představení, sobotních pro děti a pondělních pro dospělé. Chybět nebude Divadlo Na Zábradlí, Dejvické divadlo nebo Divadlo Pod Palmovkou, děti se mohou těšit na Karla Zimu, Buchty a loutky, Studio Damúza, Divadlo Krapet a další soubory.


14/10  /  15:00
Cirkusácká pohádka (HOST: Divadlo Láryfáry)
A je to tady! Nová pohádka Divadla Láryfáry je opět plná humoru a písniček. Tentokrát z bláznivého cirkusového prostředí. Pojďte zjistit, že vše, co se na první pohled leskne a třpytí, může být ve skutečnosti úplně jinačí. Za oponou Cirkusu Francesco totiž panují podivné poměry. Tvrdou rukou tu vládne principál Francesco a jeho žena Dulcinela. Proč utekli lvi? Proč se hadí žena urazila? Proč už tady neskáčou opice? To vše společně s dětmi zjistí a možná i napraví cestovatelka Betty, která si čirou náhodou koupí lístek právě do tohoto cirkusu.

28/10  /  15:00
Norská pohádka (HOST: Buchty a loutky)
Divadlo Buchty a loutky přiváží pohádku o princi zakletém v medvěda a dlouhé cestě k jeho vysvobození. Představení bylo napsáno na motivy norské lidové pohádky Na východ od slunce, na západ od měsíce, kterou v polovině 19. století zaznamenali Peter Christen Asbjørnsen a Jørgen Moe. Vypráví příběh dívky, kterou rodiče chtiví bohatství vydají medvědovi.

30/10  /  19:00
Čert tě vem!
BUM, BUM, BUM, ctěné publikum! I do vašeho města zavítal principál Kumpáno a jeho proslulé putovní divadlo, které zdejšímu veleváženému obecenstvu předvede veleslavný spektákl o sedmi smlouvách uzavřených se samotným ďáblem! Sedm slabostí, sedm hříchů, sedm smluv podepsaných vlastní krví! Kumpáno cestuje od města k městu se svým úspěšným představením o sedmi hříšnících, kteří zaprodali svou duši ďáblu. Kdo ale ví, jak on sám přišel ke své slávě? Krvavá ranka na prstu se ne a ne zhojit… Představení je recitálem výrazných hereckých osobností Divadla Alfa Mileny Jelínkové a Petra Borovského.

04/11  /  15:00
Tři siláci
Tihle tři bratři jsou náramní siláci. Jenomže doposud svou sílu před okolním světem tak trochu ukrývali. Celý svůj dosavadní život totiž strávili doma u maminky. Ta se o ně starala, prala jim, uklízela a báječně jim vyvářela. Tři bratři si žili, no jako ta prasátka v žitě. A ne a ne opustit rodné hnízdo. Jenže jednoho dne už jejich mámě došla trpělivost. Řekla jim, že musí vyrazit do světa. Na zkušenou. Sotva paty z domu vytáhli, okamžitě se každý vydal jiným směrem. Trvalo pak ještě nějaký čas, než se jejich cesty opět spojily a oni konečně pochopili, že společně se to lépe táhne.

20/11  /  19:00
Mlčení bobříků (HOST: Divadlo pod Palmovkou)
Divadlo pod Palmovkou přiváží představení, kterému Divadelní noviny udělily titul Sukces měsíce. U devatenáctileté Bedřišky se zničehonic objeví příznaky podivné nemoci: dokáže rozdělat oheň bez pomoci pepa a zná všechny sloky písně Vlajka vzhůru letí. Doktoři, psychologové a psychiatři jsou bezradní. Není pochyb, že nešťastná dívka je posedlá skautingem… Jde o příběh z dávných časů, kdy na Letné stály sochy Bohů a prostý lid se krčil pod jejich krutovládou. Jen několik lidí se jim dokázalo vzepřít a bojovat proti nim. Hra podle skutečné události vypráví o neuvěřitelném žertu skrytém v naší historii.

25/11  /  15:00
Pohádky z košíku (HOST: SemTamFór)
Divadlo SemTamFór zve na výlet do nitra pohádek, na němž diváci pomohou uzdravit smutnou princeznu, přemoci nelítostnou Paní Hvozdů nebo projdou peklem. Zjistí, že les, ve kterém sbírají houby, není obyčejný les a košíčky na houby nejsou obyčejné košíčky. Pohádkové představení plné interakce, písniček a známých pohádek je určeno dětem od 3 let.

02/12  /  15:00
Kosprd a Telecí
Děti Kosprd a Telecí trpí v mateřské školce: Telecí kvůli sardinkové pomazánce a Kosprd proto, že nemůže s tátou v senzační dílně pracovat na výrobě báječné červené vzducholodi. Svět začne být o dost hezčí, když spolu začnou Kosprd a Telecí kamarádit. Jenže udělají opravdu velký průšvih, právě kvůli červené vzducholodi a rodiče zasáhnou: mají na sebe špatný vliv, pryč od sebe! Ale opravdové přátelství má velkou sílu už v mateřské školce…

16/12  /  15:00
O zapomnětlivém psaníčkovém andělíčkovi (HOST: Divadlo Pro malý)
Divadlo Pro malý přiveze v adventním čase ryze vánoční představení pro nejmenší diváky. Psaníčkový Andělíček každé Vánoce nosí dětská přání Ježíškovi. Jenže jednou zaspí a tím se jaksi vše řádně zašmodrchá… A pak už bude záležet jen na tom, jestli se ho podaří vzbudit. Není to ale vůbec tak jednoduché, jak se může zdát.

18/12  /  19:00
Báby (HOST: Divadlo Na zábradlí)
Divadlo Na zábradlí připravilo dramatizaci textů Daniila Charmse, spisovatele, který věděl, že čelit realitě lze pouze smíchem – překvapivým, nemístným i šíleným. Jen tehdy se totiž vymaníme ze všepolykající šedi a stádnosti, jen smíchem můžeme čelit skutečnosti. Příběhy, kterým leckdy chybí klasická stavba, vyhrocená pointa i smysl, však strhávají nečekanými postřehy, černým humorem i absurditou. Život ne jako skládanka, jako ale skrumáž neposedných, zdivočelých momentů, které zběsile bojují proti pochopení a logice.

23/12  /  15:00
Kašpárek a mumie
Nesmrtelný dětský hrdina Kašpárek zažije další veselá dobrodružství. Tentokrát ho doprovází kluk Jiříček a společně zamíří až do Egypta! Tam se v tajemné pyramidě potkají i se starými známými: s rodinou Škrholových. A navrch je ještě čeká trojice českých vodníků, boj s krokodýly, tajemná a nebezpečná mumie egyptského faraona – a také velbloudář Kásim a jeho velbloud Pepa, který své jméno získal v Plzni…

 

 

↑ zpět na začátek článku ↑

Divadlo Alfa  - sezóna 2017/2018

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů