Divadlo Alfa - sezóna 2018/2019

Divadlo Alfa Rokycanská 7, Plzeň
e-mail: info@divadloalfa.cz telefon: +420 378 038 464
web: http://www.divadloalfa.cz/
Sezónu autorských inscenací a původních divadelních adaptací má před sebou plzeňské Divadlo Alfa. Také v letošním roce sleduje osmičková výročí: na sklonku minulé sezóny uvedlo premiéru „alfa farmy“, která se dotýká událostí po roce 1948. V aktuální sezóně připravuje titul zaměřený na další osmičky a prozkoumá českou národní identitu. Ostatně první titul, pohádky o Honzovi, čerpá záměrně právě z české klasiky.
Osmičkovým výročím bude zasvěcena navíc letošní Noc divadel, která tentokrát připadá na sobotu 17. listopadu a preferuje česko-slovenský program. Divadlo Alfa se zapojí už potřetí.
 
Ani náročná šestitýdenní letní reprezentace českého loutkářství v Japonsku nevyčerpala divadelníky natolik, aby ztratili chuť šířit dál slávu jedné z hlavních plzeňských značek. Loutky opět vycestují po Evropě, Alfa chystá hostování v Německu, Polsku a dalších zemích. Představení Alfy nebudou chybět ani na významných domácích festivalech, např. Mezinárodní festival Divadlo, Přelet nad loutkářským hnízdem nebo 13+ v Divadle v Dlouhé.
Diváci si kromě pohádek zvykli také na pondělní večerní představení pro dospělé. A to z vlastních zdrojů Alfy i z dovozu. Opět můžeme slíbit hostování oblíbeného pražského Dejvického divadla, Divadla Pod Palmovkou a dalších zajímavých souborů, pro děti přijede zahrát Divadlo DRAK, Naivní divadlo nebo Karel Zima.
 
Čtyři premiéry chystané na sezónu 2018/19 nabídnou široký rozptyl. Divadlo začíná inscenací pro nejmenší a českou klasikou, pokračuje otázkou „Kde domov můj?“ a zkoumáním české národní identity. Oslovit chce především děti z druhého stupně a dospívající. Dále Alfa zaregistrovala chybějící žánr dětského hororu, napínavého příběhu. Proto nabídne dětem od osmi let adaptaci slavné „Koralíny“ Neila Gaimana. A rozloučí se zábavným příběhem pro první stupeň a opět autorskou adaptací dalšího britského autora Williama Sutcliffa:  „Cirkus zlodějů“.
 
Občas divadelníky překvapí dospělí diváci žádostí, aby ve večerních hodinách odehráli titul pro děti, který je zkrátka baví. To se týká např. „Tří siláků na silnici“, které letos mohlo vidět publikum i v programu Mezinárodního festivalu Divadlo. Jak je vidět, Alfa tvoří pro celé věkové spektrum – a je důvod přijít na návštěvu! Budete srdečně vítáni!
 
HONZA. HONZA? HONZA!
Co by byly české pohádky bez Honzy! Hloupého, chytrého, silného, málem králem, tu je kára, ten to ryje. Herci a příležitostnému režisérovi Divadla Alfa Petrovi Borovskému pohádky o Jeníčcích, Jancích a Honzovi 100x jinak nedaly spát. A vznikl scénář, který čerpá z variant tří známých pohádek o Honzovi. Propojený obcí Janovice, kde se chystá mezinárodní oslava jmenin – mají přijet hosté z italského Janova nebo jihoafrického Johannesburgu. A nejlepší by bylo pochlubit se příběhem některého ze slavných rodáků. Jenže kterého Honzy? Silného, chytrého nebo bohatého?
Inscenace nabídne kromě známých pohádek také různé typy loutek: marionety, maňásky a manekýny. Autorem výpravy je častý spolupracovník Divadla Alfa Kamil Bělohlávek. Ten už spolupracoval s Petrem Borovským jednou, a to na inscenaci „Pohoršovna“ (premiéra 2016), divadelní adaptaci knižní předlohy Daniely Fišerové.
Inscenace je určena dětem od tří let a žákům 1. a 2. tříd základní školy. Na premiéru se můžete těšit už v říjnu.
 
KDE DOMOV MŮJ?
V letošním roce slavíme sté výročí založení státu, který neexistuje. Česká republika, země, v níž žijeme, byla ustanovena 1. 1. 1993. Den české státnosti se slaví 28. září na svátek sv. Václava. Přesto se hlavní oslavy doprovázené kupříkladu udílením státních vyznamenání soustřeďují na 28. října, tedy den založení Československa. Slavíme tak vznik státu, který už před čtvrt stoletím zase zanikl.
 
Česká státnost se nedatuje od roku 1918, ale je o tisíc let starší a její kontinuita nikdy nebyla přerušena. Co se tedy opravdu započalo roku 1918 a trvá dodnes? Republika a demokracie. Zdá se tedy, že jsou pro nás tyto dvě blízké příbuzné natolik důležité, že je dokonce ztotožňujeme s naší státností. Je tomu opravdu tak? Známe vůbec ideály, které náš tehdejší stát konstituovaly? Konstituují ho i dnes, nebo byly nahrazeny jinými? Nebo se vytratily docela? Víme vůbec, kdo jsme? A co si o tom myslí student historie Jan Palach?
 
Autorská inscenace je dílem hostující osvědčené dvojice dramaturg Tomáš Jarkovský a režisér Jakub Vašíček (Divadlo Drak). Oba pravidelně spolupracují s Divadlem Alfa, především na inscenacích pro dospívající: Hamleteen, Ostře sledované vlaky, Gazdina roba.
Autorem výpravy bude opět hostující Kamil Bělohlávek, autorkou kostýmů Tereza Venclová Vašíčková. Titul je určený dospívajícím od dvanácti let a věříme, že zlepší jejich povědomí o moderních českých dějinách. Přesvědčit se můžete při prosincové premiéře a reprízách.
 
KORALÍNA
Hororová pohádka o tom, že zlo se často skrývá za nesmírně přívětivou tváří. Koralína žije ve velkém tajemném starém domě. Je v něm bezpočet dveří, ale jenom jedny jsou pořád zamčené. A jak už to se zamčenými dveřmi chodí, i za těmihle se skrývá něco, co by tam mělo raději zůstat. Žije za nimi rodina, která se dokonale podobá rodině Koralíny, dokonce je ve všem tak nějak lepší. Ale něco je na ní přece jenom zvláštní… Koralínou se do Divadla Alfa po čase vrátí dětský horor, příběh je plný napětí a překvapení. A také řeší důležité vztahy v rodině, které občas nejsou ideální. Neil Gaiman je velmi populární britský autor žánrů sci-fi a fantasy. Píše pro dospělé i pro děti. Řada jeho děl byla přeložena do češtiny a známá jsou i filmová zpracování jeho literárních předloh: Hvězdný prach, Nikdynikde nebo právě Koralína, jejíž filmová animovaná verze Henryho Selicka byla nominována na Oscara. A právě Koralína je díky tajemnému a imaginativnímu světu pro loutkové divadlo jako stvořená. Koralínu pro Divadlo Alfa nastuduje hostující režisérka Linda Dušková, která pracuje v Česku a ve Francii. Geimanův román adaptuje pro divadlo společně s dramaturgyní Natálií Preslovou, která spolupracuje s Malým divadlem v Českých Budějovicích a připravuje program pro pražskou experimentální scénu NoD. Cílem inscenace je oslovit diváka dětského a dospívajícího, ale jako rodinné představení chce zaujmout i dospělé diváky.
 
CIRKUS ZLODĚJŮ
Sebestřední artisté, hádaví klauni, bojácný silák s mnoha fobiemi, svérázný pes Šumák a především cirkusové dítě Vilda a městské dítě Hanka jsou hlavními aktéry detektivního příběhu. Zločinci jsou mimořádně fikaní: využívají cirkusových dovedností k vykrádání bytů a domů. Jenže malému osiřelému cirkusákovi Vildovi se zlodějina příčí a navíc získá jako parťáka odvážnou Hanku, takže mohou vymyslet plán.

Autorem literární předlohy je britský spisovatel William Sutcliffe, který debutoval v roce 1996 knihou „New boy“. Publikuje v The Guardian a Times, celkem napsal osm knih. Do češtiny byl zatím přeložen pouze „Cirkus zlodějů a tombola zkázy“. Překlad Vratislava Kadlece zaujal porotu literární ceny Zlatá stuha v kategorii „beletrie pro děti“ – a kniha kategorii vyhrála.

Autorkou divadelní adaptace je dramaturgyně Divadla Alfa Petra Kosová a režisérem umělecký šéf souboru Tomáš Dvořák. A ten je mistrem loutkových triků a vtipů! Cirkusové prostředí je pro jeho režijní um jako stvořené. A protože si přizval osvědčeného scénografa Ivana Nesvedu, bude o loutkářská cirkusová kouzla postaráno. Budou se z nich radovat především děti z prvního stupně základní školy. Ale vítáni jsou i dospělí!
 
 
06/10  /  14:00 a 15:30
Kolíbá se velryba
Všechno začíná tím, že si dva klauni vyrobí papírovou čepici, která by vlastně docela dobře mohla být i lodí, ale ouhá – i  pirátskou lodí, na  níž plují Žvanda a  Planda. Ti nakonec skončí ve velrybím břiše, ale naštěstí „jde kolem velryby“ i hvězdička spadlá z nebe, jež – jak známo – umí plnit přání… A právě z jejího, zcela nenápadného podnětu se dva „oškliví“ piráti „jaksi mimochodem“ napraví a „jaksi mimoděk“ v nehostinných velrybích útrobách zbudují vlastními silami útulný pokojíček.

13/10  /  15:00
Tři siláci na silnici
Tihle tři bratři jsou náramní siláci. Jenomže doposud svou sílu před okolním světem tak trochu ukrývali. Celý svůj dosavadní život totiž strávili doma u maminky. Ta se o ně starala, prala jim, uklízela a báječně jim vyvářela. Tři bratři si žili, no jako ta prasátka v žitě. A ne a ne opustit rodné hnízdo. Jenže jednoho dne už jejich mámě došla trpělivost. Řekla jim, že musí vyrazit do světa. Na zkušenou. Sotva paty z domu vytáhli, okamžitě se každý vydal jiným směrem. Trvalo pak ještě nějaký čas, než se jejich cesty opět spojily a oni konečně pochopili, že společně se to lépe táhne.

20/10  /  15:00
Pohádky ze zámku (HOST: Divadlo SemTamFór)
Čekají na vás princezny, princové, králové a královny v dobrodružných příbězích na motivy 3 klasických pohádek: O Šípkové Růžence, O Zlatovlásce, Popelka. Pojďte s námi probudit Šípkové království, pomozte Jiříkovi získat princeznu Zlatovlásku a Popelce dostat se na ples, kde potká svého vysněného prince. Tato pohádka zůstává věrna poetice divadla SemTamFór a děti se mohou těšit na antiiluzivní a interaktivní ztvárnění v režii Jana Julínka. Nebudou chybět ani písničky, které představením divadla SemTamFór poskytují hravost a lehkost.

03/11  /  15:00
Perníková chaloupka
Jedna z nejznámějších pohádek, jak ji vypravuje starý
pecař mladému pecaři…Tato látka je známá snad po  celém světě,  a  domovské právo má odedávna i mezi pohádkami českými, zpracovali ji mnozí sběratelé a vypravěči, nejznámější je verze Boženy Němcové. Patří také k pohádkám nejčastěji dramatizovaným, vždyť pouze české adaptace pro loutkové divadlo jdou do desítek.

10/11  /  15:00
Cesta do středu Země (sopouchem Milešovky)
Lákavý je pro školáky svět dinosaurů a obřích plavuní. V Divadle Alfa se skupina plzeňských dětí vydá na výlet na Milešovku, nejvyšší horu Českého středohoří. Poté, co vchod do jeskyně, kterou zkoumají, zasype kamení a hledají cestu ven, dostávají se hloub do středu Země. Postupně poznávají svět prehistorických příšer, který se (jaká náhoda!) vyskytuje i v učebnicích. Inscenace vzdává hold Julesovi Verneovi a Karlu Zemanovi, dvěma mužům, kteří hýřili napínavými a zábavnými příběhy a jsou inspirací pro další a další generace vědců, výtvarných umělců, spisovatelů, proroků a vizionářů nebo filmařů. Anebo divadelníků!

17/11  /  15:00
Kosprd a Telecí
Děti Kosprd a Telecí trpí v mateřské školce: Telecí kvůli sardinkové pomazánce a Kosprd proto, že nemůže s tátou v senzační dílně pracovat na výrobě báječné červené vzducholodi. Svět začne být o dost hezčí, když spolu začnou Kosprd a Telecí kamarádit. Jenže udělají opravdu velký průšvih, právě kvůli červené vzducholodi a rodiče zasáhnou: mají na sebe špatný vliv, pryč od sebe! Ale opravdové přátelství má velkou sílu už v mateřské školce…

01/12  /  15:00
Honza. Honza? Honza!
Co by byly české pohádky bez Honzy! Inscenace, která čerpá z variant tří známých pohádek o Honzovi, nabídne různé typy loutek: marionety, maňásky a manekýny. Do Alfy přicházejí Honzové, kteří vítězí nad lakomými sedláky, strašidly a drakem. Hurá do Janovic na buchty, tamní dobrovolní hasiči už chystají slavnost, jak to má na správné vesnici být!

08/12  /  14:00 a 15:30
MOMO (HOST: Studio DAMÚZA)
Napínavá loutková pohádka s prvky stínového divadla pro děti od 6 let. Kam mizí náš čas? Není čas na hraní. Není čas na povídání. Už není čas ani na kamarády. Město šedne a nikdo neví proč. Ještě že jsou na svěět děti, které si svůj čas nenechají vzít.

15/12  /  15:00
Kašpárek a mumie
Nesmrtelný dětský hrdina Kašpárek zažije další veselá dobrodružství. Tentokrát ho doprovází kluk Jiříček a společně zamíří až do Egypta! Tam se v tajemné pyramidě potkají i se starými známými: s rodinou Škrholových. A navrch je ještě čeká trojice českých vodníků, boj s krokodýly, tajemná a nebezpečná mumie egyptského faraona – a také velbloudář Kásim a jeho velbloud Pepa, který své jméno získal v Plzni…

29/12  /  15:00
O zapomnětlivém psaníčkovém andělíčkovi (HOST: Divadlo Pro malý)
Divadlo Pro malý přiveze v adventním čase ryze vánoční představení pro nejmenší diváky. Psaníčkový Andělíček každé Vánoce nosí dětská přání Ježíškovi. Jenže jednou zaspí a tím se jaksi vše řádně zašmodrchá… A pak už bude záležet jen na tom, jestli se ho podaří vzbudit. Není to ale vůbec tak jednoduché, jak se může zdát. Velký důraz je v tomto představení kladen na scénografii, která má navodit kouzelnou a poetickou atmosféru Vánoc.
 

↑ zpět na začátek článku ↑

Divadlo Alfa - sezóna 2018/2019

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů