Divadlo Alfa - sezóna 2019/2020

Divadlo Alfa Rokycanská 7, Plzeň
e-mail: info@divadloalfa.cz telefon: +420 378 038 464
web: http://www.divadloalfa.cz/
Nový pohled na Šípkovou Růženku a Sněhurku s nádhernými loutkami trpaslíků. Dobrodružství Zora mstitele s živou mexickou kapelou, tzv. mariachi. Pohádku o přátelství malého chlapce a tučňáka pro nejmenší diváky. Nové nastudování loutkářské klasiky o ctnostné Jenovéfě, která vytvoří trilogii s Johanesem Doktorem Faustem a Donem Šajnem. Noc divadel ve formě bojové hry na téma Sametové revoluce. A 34. ročník festivalu Skupova Plzeň, tentokrát s exotickou japonskou linkou a s intenzivní účastí studentů pražské DAMU. Takový je telegrafický výčet hlavní nabídky plzeňského Divadla Alfa v sezóně 2019/2020.
 
SPÁČKA A VŘETENO
Neil Gaiman, Tomsa Legierski
Známou pohádku Šípková Růženka volně inspirovanou originálním zpracováním britského krále magických světů Neila Gaimana adaptuje pro Divadlo Alfa režisér Tomsa Legierski. Všestranně nadaný tvůrce, který v Divadle Alfa nastudoval úspěšnou inscenaci pro dospívající diváky a pro dospělé „α farma“. S divadlem pro děti má ale Tomsa Legierski bohaté zkušenosti, řadu svých inscenací uvádí pod hlavičkou pražského studia DAMÚZA.
Název Gaimanovy knihy i plzeňské inscenace „Spáčka a vřeteno“ odkazuje ke chronicky známé látce. Ale jak už to u Gaimana bývá, příběh posouvá a překvapivě pointuje. Kromě Spáčky se totiž v příběhu vyskytuje ještě jedna princezna: má dobrodružnou povahu, doprovázejí ji trpaslíci a známe ji z úplně jiné pohádky. A tahle druhá princezna se těsně před svatbou musí rozhodnout a vyrazit na nebezpečnou výpravu zachránit své i sousední království. V něm se totiž rozlézají šípkové růže, ale hlavně se od hradu šíří už desítky let podivná spavá nemoc a hrozí, že překročí hranice země… A pak je tu ještě ten Sup! Inscenace je určena dětem od tří let a celým rodinám. Premiéra: 7. října 2019.

POZOR, ZORRO!
Vít Peřina, Tomáš Dvořák, Ivan Nesveda
Prapředek maskovaných superhrdinů, Zorro mstitel, se vrací do akce! Ochrání muž s černou maskou vesničany před útiskem padoušského mocipána? Získá si přitom srdce spanilé Lolity? A kdo se vlastně skrývá pod maskou Zorra?
Dobrodružná loutková komedie s minimem slov, ale zato se spoustou akcí a živé muziky míří nejen k dětem od šesti let, ale rovnou k celým rodinám! Vždyť který tatínek nebo dědeček nechtěl být v dětství hbitým hrdinou bez bázně a hany, která maminka nebo babička takového hrdinu nemilovala!
Tvůrci inscenace – liberecký dramaturg a dramatik Vít Peřina a režisér Divadla Alfa Tomáš Dvořák – se volně inspirovali knihou Johnstona Mc Culleyho The Mark of Zorro a jejími filmovými zpracováními, především stejnojmenným filmem z roku 1920 s Douglasem Fairbanksem v hlavní roli. Na přípravě textu se podílel i výtvarník Ivan Nesveda. Autorem hudby je osvědčený spolupracovník Divadla Alfa a mnoha dalších divadel v tuzemsku i v zahraničí Vratislav Šrámek. Čili diváci se mohou kromě loutek a dobrodružství těšit na živou kapelu mexických mariachi! Premiéra se uskuteční v prosinci 2019.

ŤUK, ŤUK, ŤUK. TUČŇÁK?!
Hana Volkmerová
Jednoho dne na Kryštůfkovy dveře někdo zaklepal. A za dveřmi stál malý tučňák. Vypadal trochu smutně. Možná se ztratil? Nebo neví, jak se dostane domů?  Kde bydlí tučňáci? Jak se tam dostat? Že by snad chtěl tučňáček po Kryštůfkovi ještě něco jiného? Povypráví vám o tom v Divadle Alfa.
Bude to příběh o nečekaném setkání. O dlouhém hledání. O plavbě po moři. O dobrodružném putování na Jižní pól. Zkrátka o cestě chlapce Kryštofa a malého tučňáka, který vypadá stále trochu smutně, k pevnému přátelství. Vyprávění prostřednictvím loutek je určeno nejmladším divákům ve věku od dvou let a samozřejmě i jejich rodičům a prarodičům.
Inscenaci bude s herci Divadla Alfa připravovat manželská dvojice z Ostravy, režisér a scénograf Tomáš Volkmer a divadelní lektorka a dramaturgyně Hana Volkmerová. Oba již více než 15 let tvoří a lektorují umělecko-vzdělávací programy pro děti různého věku od batolat až po teenagery a studenty vysokých škol. Ve svém domovském Divadle loutek v Ostravě vytvořili nedávno interaktivní inscenaci pro batolata s názvem Bato a Lato. Jde především o první setkání takto malých dětí s divadlem. Volkmerovi pravidelně připravují inscenace pro děti na česko-polské Scéně Bajka v Českém Těšíně a jsou nositeli ochranné známky pro edukační lekce s loutkami s terapeutickými účinky, které jsou určeny dětem mateřských škol a dětem se specifickými potřebami a smyslovým či fyzickým postižením a kombinovanými vadami. Premiéra v březnu 2020.

JENOVÉFA
Hra lidových loutkářů v úpravě Tomáše Dvořáka
„Hle, můj manžel vysedá na oře svého a s hrdinným rytířem, důvěrníkem svojím Tristanem kluše do boje.“ Takový je jazyk Jenovéfy, která chce pobavit milovníky řízných, zábavných a přitom tragických love story. V repertoáru Divadla Alfa rozkošatí – a také uzavře – nabídku u nás i v zahraničí oblíbených her lidových loutkářů pro všechny věkové generace: Dona Šajna a Johanese Doktora Fausta. Diváci si zamilovali nejen s nadhledem a humorně vyprávěné příběhy, ale také neobyčejné a nádherné loutky sestavené ze starých věcí z domácnosti nebo z garáže. Nohy z okenních klik, tělo ďábla ze staré cyklistické sedačky…
Ale vraťme se k Jenovéfě. Vedle Dona Šajna a Doktora Fausta patřila k nejoblíbenějším a nejrozšířenějším loutkovým hrám v celé Evropě. Po svém ji zpracovali i čeští loutkáři. Příběh je to srdcervoucí: hraběnka Jenovéfa odmítne v době nepřítomnosti manžela Sylkfrída milostné návrhy rytíře Gola. Jenže manžel uvěří pomluvám proradného padoucha… Příběh o utrpení brabantské hraběnky Jenovéfy byl poprvé zaznamenán již ve 14. století a rozšířil se i u nás zejména v knížkách lidového čtení.
Režisérem inscenace je Tomáš Dvořák, vyhlášený a respektovaný u nás i v zahraničí právě kvůli návratu k českým loutkářským kořenům a schopnosti zpracovat původní látku s úctou k tradici a zároveň s ohledem na současného diváka. Jeho nastudování her lidových loutkářů Dona Šajna a Johanese Doktora Fausta patří k nejstarším a stále žádaným položkám v repertoáru Divadla Alfa. Vedle domácího publika si inscenaci oblíbili i zahraniční diváci, především v sousedním Německu.
Jenovéfu je možné uvádět i v kombinaci s některou z dalších staročeských loutkářských her: Don Šajn nebo/ a Johanes Doktor Faust. Trilogie je určena dětem od devíti do sta let. Premiéra v červnu 2020.
 
Rezervace a prodej vstupenek na www.divadloalfa.cz, na tel.: 378 038 464-479, na e-mailu obchodni@divadloalfa.cz. Nebo na pokladně Divadla Alfa vždy 1 hodinu před představením.
 
21/10  /  19:00
Divadlo DRAK Hradec Králové: Mimoň
Planeta Mimo má jediného obyvatele. Ten tu žije spokojeně sám se sebou ve světě, který mu dokonale vyhovuje. Až do okamžiku, kdy se planeta začne z neznámého důvodu přehřívat, a jemu nezbyde než si hledat jiné útočiště. A jaké to bude dobrodružství, netuší v tu chvíli nejspíš ani on sám. Vesmírné putování s hrdinou, který je tak trochu jiný. Autorská inscenace inspirovaná osudy dětí s aspergerovým syndromem.  Roku 1943 publikoval rakouský profesor medicíny Hans Asperger první studii vycházející z jeho pozorování „psychicky abnormálních“ dětí. Jeho práce však byla zapomenuta a pozornosti se jí znovu začalo dostávat až v 80. letech 20. století. Od té doby se používá termín „Aspergerův syndrom“.

26/10  /  15:00
Buchty a loutky: Kocour v botách
Nejstarší syn dostal mlýn, prostřední peníze a nejmladší, hm, na toho zbyl jen kocour. Cha chá, jen obyčejný kocour? Ale pozor, on tak docela obyčejný není, on totiž mluví! A dokáže taky ledacos vymyslet a zařídit, třeba princeznu nebo… Nevěříte? Tak se přijďte podívat! Střídavě hrají: Zuzana Bruknerová, Vít Brukner, Radek Beran, Marek Bečka a Lukáš Valiska. Režie: Buchty a loutky pod vedením Marka Bečky. Délka představení je 50 minut bez přestávky.

02/11  /  15:00
Jako knoflík v hlavě
Koralína žije ve velkém tajemném starém domě. Je v něm bezpočet dveří, ale jenom jedny jsou pořád zamčené. A jak už to se zamčenými dveřmi chodí, i za těmihle se skrývá něco, co by tam mělo raději zůstat. Žije za nimi rodina, která se dokonale podobá rodině Koralíny, dokonce je ve všem tak nějak lepší. Ale něco je na ní přece jenom zvláštní… Koralínou se do Divadla Alfa po čase vrátí dětský horor, příběh je plný napětí a překvapení. A také řeší důležité vztahy v rodině, které občas nejsou ideální. Ale není ideální rodina nakonec děsivá? Nejsou lepší skuteční lidé se svými chybami a nedostatky?

16/11  /  15:00
Cirkus zlodějů
Do města přijíždí Kudlův neuvěřitelný cirkus! Hadí žena Irina, silák Jasan, klauni Fanda a Paní Manda a nejfrancouzštější Francouz na světě Maurice. A pochopitelně velký eskamotér a kouzelník Armin Kudla. Jenže za blýskavou cirkusovou fasádou se skrývá zločinný plán… Naštěstí malý osiřelý artista Vilda Estrada má srdce na pravém místě a smysl pro spravedlnost. A hlavně získá na svou stranu odvážnou kamarádku Hanku a jejího psa Šumáka. Zlo musí být potrestáno!

18/11  /  19:00
Kde domov můj? (milostný dopis Československu)
Československo oslavilo sto let existence. Ten, kdo se narodil spolu s ním, mohl za jediný život zažít období budování mladé demokracie, těžkou hospodářskou krizi, neslavné období druhé republiky, protektorát, osvobození, komunistický převrat, teror padesátých let, naději let šedesátých, sovětskou okupaci a následnou normalizaci, revoluci znamenající návrat k zakladatelským hodnotám a po pětasedmdesáti letech rozpad státu. Tolik vzletů a pádů, tolik překotných změn za jediný lidský život. Jak se to na nás podepsalo? Autorská inscenace je dílem hostující osvědčené dvojice – dramaturg Tomáš Jarkovský a režisér Jakub Vašíček (Divadlo Drak).

25/11  /  19:00
Naivní divadlo Liberec: Pouť krkonošská
„Scénické oratorium v šesti částech provedené“ – tak zní podtitul připravované inscenace, která bude mít premiéru v době, kdy Naivní divadlo oslaví 70. výročí svého založení. Její tvůrci se inspirovali krátkou povídkou Karla Hynka Máchy, která je považována za jeden z prvních českých literárních hororů. Fantaskní básnivá próza je na jedné straně záznamem živého snu, který se Máchovi zdál při jeho cestě do Krkonoš, na straně druhé i reminiscencí některých tragických životních zkušeností Máchových. Hlavní postavou je poutník, jenž se snaží při své cestě po vrcholcích Krkonoš zapomenout na nešťastně prožitou lásku. Pod vrcholem Sněžky narazí na starý gotický klášter. Poutník si nepamatuje, že by zde takový někdy viděl. A co víc! Po setmění klášter ožívá pohybem dávno již zemřelých mnichů…

30/11  /  15:00
Umanutá princezna
Líbezná princeznička, zakletý princ, starosvětský pan král, tajemná mořská víla, potrhlí muzikanti a stařičký sluha… ti všichni vystupují v komorní loutkové hříčce Umanutá princezna, která je nejnovější dramatizací tradiční italské pohádky Princ krab. Nejenom ve své slunné domovině se tato, jedna z nejstarších a nejpodivnějších italských pohádek, dočkala celé řady literárních a jevištních zpracování a nyní se poprvé představuje i českým divákům prostřednictvím inscenace plzeňského Divadla Alfa.

14/12  /  14:00 a 15:30
DAMÚZA: Perníková chaloupka
Žili byli Jeníček a Mařenka. A ti zabloudili v hlubokém lese. Ale naštěstí v dálce zahlédli světýlko… Pohádka o tom, že i ten nejsladší perníček může někdy pořádně zhořknout v ústech, a že nic není takové, jak by se mohlo na první pohled zdát, je určena dětem od 5 let a jejich rodiče.

↑ zpět na začátek článku ↑

Divadlo Alfa - sezóna 2019/2020

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů