DIVADLO ALFA – SEZÓNA 2020/2021

Divadlo Alfa Rokycanská 7, Plzeň
e-mail: info@divadloalfa.cz telefon: +420 378 038 464
web: http://www.divadloalfa.cz/

Přestože se nad divadelní sezónou vznáší koronavirové otazníky, Divadlo Alfa pravidelně desinfikuje své prostory, nasazuje účinná bezpečnostní opatření a tvoří dál. Takže se nebojte a přijďte se pobavit nebo poznat něco nového.
Co nabídne Alfa v této sezóně? Zábavný svět lesních zvířat, nebezpečnou pouť ne-hrdiny Hanse Böhma válečnou Evropou, hravé hledání kamaráda pro medvídka Míšu a napínavý příběh o třech bratrech, jejichž svornost prověří láska k jediné dívce.

Těšit se můžete i na výjimečně říjnový festival Skupova Plzeň, který se tentokrát obrací především k tuzemské produkci, pár zahraničních es mu ale v rukávu snad zbylo. V plánu je také Noc divadel (21. 11.), která se po loňském úspěchu tématu Sametové revoluce obrátí k revoluci mexické: pozor, v divadle Alfa se skrývá a bojuje legendární Zorro a hrají mu k tomu praví mexičtí mariachi! Děti i rodiče si užijí pravidelné sobotní pohádky od 15 hodin.


05/10
Šimon Olivětín a Tomáš Procházka
DETEKTIV DUDEK
Zajíc, liška, muflon a jejich sousedé žijí pospolu v lese. Žije tam i detektiv Dudek – další z řady charismatických českých tradičních zvířátek, která vždy tak plně zaplavovala srdce českých školáků. V tomto smyslu navazuje na své starší předchůdce představované zejména kocourem Mikešem a mravencem Ferdou.
Svět zvířátek je světem našich dětí, s hudbou, ovocnou šťávou, klubovnou, kapelou, chytrým telefonem a natáčením veselého videa pro kamarády. Příběh, v němž i žába může být opicí a nakonec každý tím, čím si přeje. Příběh, který poodhalí některá tajemství. Co všechno ví starý sumec v lesním rybníčku? Chodí neštěstí jenom po horách a po lidech, nebo i po lesní zvěři? Co vypátrá dudek? A jakou hudbu má vysoká i nízká nejraději? Přijďte se podívat do Divadla Alfa!
Tvůrčí spojení autora Šimona Olivětína a hostujícího režiséra Tomáše Procházky si Divadlo Alfa už vyzkoušelo v úspěšné inscenaci „Cesta do středu Země (sopouchem Milešovky)“ (premiéra 2016). Teď se vydáváme na další společné dobrodružství. Poprvé s výtvarníkem Mikolášem Zikou a hudebníkem Vojtěchem Procházkou – mimochodem, hudbu do inscenace nahráli přední čeští jazzoví muzikanti! Inscenace je určena předškolákům a dětem z 1. stupně ZŠ.

14/12
Tomsa Legierski, Petra Kosová a kol.
PUTOVÁNÍ DOBRÉHO HANSE BÖHMA EVROPOU
Jak mám poznat dobro a zlo, když věřím svým vychovatelům? Doma sice mluvíme francouzsky, německy a česky, protože rodiče i služky pocházejí z různých jazykových prostředí. Ale na táboře, kam rád jezdím, mi říkají, že nejlepší jsou Němci a ostatní jsou podřadní. A jsou to navíc praví chlapi a tak se nám věnují!
Mladistvý sudetský Švejk musí do války a v hlavě má pořádný maglajz. Jenže doba je neúprosná – musí se rozhodovat teď hned. A jeho rozhodnutí mohou znamenat život nebo smrt pro něj i pro lidi, které potkává. Ještěže umí jazyky! Hlavně češtinu! Takový nesvětový jazyk a může pomoci uniknout o vlásek zajetí a smrti.
Ne-hrdina z malé obce na západě Čech (Holýšov) se prodírá válečnou Evropou a ani po válce se jeho situace nepřestává komplikovat.  Co nás formuje? Čeho jsme schopni vedeni pudem sebezáchovy? Jak silné jsou naše vnitřní mravní imperativy? Divadelní příběh inspirovaný skutečným příběhem.
Inscenace vzniká jako součást evropského projektu pod vedením nového uměleckého šéfa Tomsy Legierskiho a dramaturgyně Petry Kosové. Tvůrčí tým doplňuje hudebník Jan Čtvrtník a scénograf Karel Czech, který v posledních letech spolupracuje s Divadlem Alfa pravidelně (Alfa farma, Jako knoflík v hlavě nebo Spáčka a vřeteno). Inscenace je určena dětem a dospívajícím 2. stupně ZŠ a studentům středních škol – a také dospělým.

15/03
Vlasta Špicnerová
JAK SI MÍŠA HLEDAL KAMARÁDA
Medvídek Míša bydlí s maminkou a tatínkem v útulném čistém domečku a je mu moc dobře. Tedy – ne tak docela. Míša občas zlobí, protože mu chybí kamarád, kterého by mohl mít rád a s nímž by si do sytosti vyhrál. Kde ho hledat? Cože, u kontejnerů? No ovšem! Může se tam totiž objevit dobrodružstvím i špínou čpící medvěd, který Míšu okouzlí a kdo ví, třeba se z nich stanou opravdoví kamarádi… Příběh o tom, že každý potřebuje kamaráda a pro skutečné přátelství je třeba něco obětovat!
Inscenaci režíruje dlouholetý režisér a donedávna umělecký šéf souboru Tomáš Dvořák, který si potrpí na čarování s loutkami. A protože v příběhu vystupuje světem protřelý cirkusový medvěd Alfons, a protože si vybral stejně naladěného ostravského scénografa Tomáše Volkmera, dostane možnost se vyřádit! Pohádka je určena nejmenším dětem od 3 let a dětem z 1. stupně ZŠ.

17/05
Tomáš Jarkovský a Tomsa Legierski
O TŘECH SYNECH
Pohádky jsou plné sourozenců, kteří vůči sobě chovají zášť a nechovají se zrovna srdečně. Starý příběh, který se objevuje v mnoha variantách v různých kulturách (vzpomeňme si na českého knížete Svatopluka!), je ale jiný. Tihle tři bratři se mají doopravdy moc rádi a drží spolu. Jejich pouto ovšem prověří těžká zkouška: všichni tři se totiž zamilují do jedné dívky. A rozejdou se do světa, aby pro ni na strastiplných cestách našli ten nejpodivuhodnější dar. S jeho pomocí chtějí získat lásku vysněné ženy. Co všechno je potká? A získá některý z nich srdce své vyvolené? Vydrží jejich silné bratrské pouto takovou zkoušku?
Režisér Tomsa Legierski si tentokrát vybral ke spolupráci mladou běloruskou scénografku Rufinu Bazlovu, někdejší studentku Fakulty designu a umění Západočeské univerzity v Plzni a absolventku scénografie pražské DAMU. Inscenace je určena dětem od osmi let.

Výběr z programu:

10/10  /  15:00
Šimon Olivětín: DETEKTIV DUDEK
Zajíc, Liška, Muflon a jejich sousedé žijí pospolu v lese. Žije tam i Detektiv Dudek – další z řady charismatických českých tradičních zvířátek. Svět zvířátek je světem našich dětí, s hudbou, mátovou limonádou, klubovnou, kapelou, chytrým telefonem a natáčením veselého videa pro kamarády. Příběh, v němž i žába může být opicí a nakonec každý tím, čím si přeje. Příběh, který poodhalí některá tajemství. Co všechno ví starý Sumec v lesním rybníčku? Chodí neštěstí jenom po horách a po lidech, nebo i po lesní zvěři? Co vypátrá Dudek? Jakou hudbu má vysoká i nízká nejraději? A bude karneval? Přijďte se podívat do Divadla Alfa!

24/10  /  15:00
Vítek Peřina: TŘI SILÁCI NA SILNICI
V pohádkách je číslo tři odjakživa jedničkou. Tři jsou i hrdinové naší nové inscenace. A co víc, jsou bratři, jak se patří! Jsou to totiž náramní siláci. Jenomže doposud svou sílu před okolním světem tak trochu ukrývali. Celý svůj dosavadní život totiž strávili doma. Doma u maminky. Ta se o ně starala, prala jim, uklízela a báječně jim vyvářela. Tři bratři si žili, no jako ta prasátka v žitě. A ne a ne opustit rodné hnízdo. Jenže jednoho dne už jejich mámě došla trpělivost. Řekla jim, že musí vyrazit do světa. Na zkušenou. Když už jsou jednou tři bratři, jako z pohádky, tak se to od nich tak nějak očekává. Pohádková komedie pro celou rodinu o tom, že síla není vše a že táhnout za jeden provaz se vyplatí.

31/10  /  15:00
Neil Gaiman, Tomsa Legierski: SPÁČKA A VŘETENO
„Spí?“ opakovala královna. „Vyjádřete se jasněji. Jak spí?“ Trpaslík si stoupl na stůl, aby se jí mohl podívat do očí. „Spí,“ zopakoval.
Divadelní adaptace literární předlohy populárního britského autora Neila Gaimana „Spáčka a vřeteno“. Název tak trochu odkazuje k Šípkové Růžence, ale jak už to u Gaimana bývá, příběh posouvá a překvapivě pointuje. Kromě Spáčky se v příběhu vyskytuje ještě jedna princezna: má dobrodružnou povahu a doprovázejí ji trpaslíci a známe ji z úplně jiné pohádky. A tahle druhá princezna se těsně před svatbou musí rozhodnout a vyrazit na nebezpečnou výpravu zachránit své i sousední království. V něm se totiž rozlézají šípkové růže, ale hlavně se od hradu šíří spavá nemoc a hrozí, že překročí hranice země…

21/11  /  15:00
Vít Peřina, Tomáš Dvořák, Ivan Nesveda: POZOR, ZORRO!
Maskovaný předchůdce dnešních superhrdinů, Zorro mstitel, poprvé v loutkové akci! Divadlo Alfa pokračuje ve spanilé hrdinské loutkářské jízdě! Po Jamesi Blondovi a hvězdách americké grotesky přichází další titul plný loutkových kouzel! Ochrání muž s černou maskou vesničany před útiskem padoušského mocipána? Získá si přitom srdce spanilé Lolity? A kdo se vlastně skrývá pod maskou Zorra? Dobrodružná loutková komedie s minimem slov, ale zato spoustou akce a živé muziky.

28/11  /  15:00
Hana Volkmerová: ŤUK, ŤUK, ŤUK. TUČŇÁK?!
Jednoho dne stál za Kryštůfkovými dveřmi malý smutný tučňák. Proč je smutný? Možná se ztratil? Nebo neví, jak se dostane domů?  Kde bydlí tučňáci? Jak se tam dostat? Že by snad chtěl tučňáček po Kryštůfkovi ještě něco jiného? Povyprávíme vám o tom. Příběh o nečekaném setkání. O dlouhém hledání. O plavbě po moři. O dobrodružném putování na jižní pól. Zkrátka o cestě chlapce Kryštofa a malého tučňáka, který vypadá stále trochu smutně, k pevnému přátelství. Vyprávění prostřednictvím loutek je určeno nejmladším divákům a samozřejmě i jejich rodičům a prarodičům.

12/12  /  14:00 a 15:30 (Klub)
STUDIO DAMÚZA: DLOUHÝ, ŠIROKÝ A BYSTROZRAKÝ (host)
Už jste někdy něco slíbili? A vzápětí byste to nejraději vzali zpět? Máte dobré přátele? A jsou někdy tak ochotní, že byste je raději neměli? Už jste se ocitli tváří v tvář nebezpečí? A navíc proto, že jste to slíbili? Rozhodovali jste se někdy mezi touhou a strachem? A jak jste se rozhodli? Klasická pohádka K. J. Erbena v provedení 4 herců, 7 marionet a 1 plicovačky. To vše kolem jednoho kulatého stolu…




 

↑ zpět na začátek článku ↑

DIVADLO ALFA – SEZÓNA 2020/2021

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů