Divadlo ALFA: Sezóna 2021/2022

Divadlo Alfa Rokycanská 7, Plzeň
e-mail: info@divadloalfa.cz telefon: +420 378 038 464
web: http://www.divadloalfa.cz/

Zábavné Pohádky z Ošemetna pro nejmenší, kousavou inscenaci z prostředí sociálních sítí Pravdu má každý svou(?) pro teenagery a dospělé, maňáskový spagetti western Pádístepí, náčelník Bizonů, dobrodružného Odyssea a loutkovou detektivku Zločin v říši pohádek chystá na sezónu 2021–22 plzeňské Divadlo Alfa. Když Covid 19 dá.

K sedmi titulům nazkoušeným těsně před pandemií a v době lockdownů přibydou čtyři nové. A ke všem představením vzniknou workshopy pro školky a školy. Divadlo Alfa také dodržuje i nadále doporučená hygienická opatření a je pro diváky stále bezpečné.

04–09/10
POHÁDKY Z OŠEMETNA
Proč se v Ošemetnu všichni bojí? Kam se vrtne červený vodník a co si počne tchoř, kterému smrdí práce? A co se stane, když si okurku necháte přerůst přes hlavu?

Tvůrčí tandem Divadla Alfa režisér Tomsa Legierski a dramaturgyně Petra Kosová se tentokrát zakoukal do pohádek současného autora Tomáše Končinského, který spolupracuje především s Českou televizí a je autorem úspěšných knih pro děti. Jeho kniha „Překlep a Škraloup“ získala dokonce cenu Magnesia Litera. Tvůrci z Alfy si vybrali čtyři pohádky z jeho knihy „Cesta z Ošemetna“ a představí je v zábavné inscenaci plné bláznivě barevných loutek – mapetů. To jsou loutky, které ve výrazu pracují především s mimikou a mluvou.

Autorská adaptace Končinského předlohy nabídne kromě slovního a divadelního humoru také jemné sociální pobídky pro nejmenší děti. Mohou se bát anebo zjistit, čeho se bojí a třeba se bát přestanou. Nebo – i když je někdo jiný, jako třeba červený vodník, neznamená to, že nemá na světě své místo. Podobné je to s tchořem. Zdá se, že je líný a k ničemu, ale i pro něj je na světě taková práce, která mu voní. A závěrečná pohádka o nafoukané okurce přináší nejen napětí a radost z vítězství, ale také důležité poselství.

Autorem scény a loutek je Karel Czech, autorem hudby herec Divadla Alfa a hudebník Petr Vydarený.
Premiéra: říjen 2021


prosinec
PRAVDU MÁ KAŽDÝ SVOU(?)
Kdo pravidelně sleduje výměny názorů na sociálních sítích, může být frustrovaný z množství rezolutních „pravd“, agresivního obhajování konspiračních teorií všeho druhu a relativizací vědou doložených faktů. Jak se orientovat ve světě zahlceném nejen informacemi, ale také zpochybňováním vědecky dokázaných jistot?

Zdá se, že v postmoderním fragmentovaném světě lze popírat i přírodní zákony, o kterých jsme si mysleli, že jejich znalost sdílíme vespolek. Je vůbec Země kulatá? Pro co zemřel Giordano Bruno? Existuje Finsko? Není jiné východisko, než být sám se svým počítačem a druhy na síti? Lapili jsme sami sebe? Stojí pravda a poznání za velké oběti? Nebo se stačí rozčilovat anonymně vsedě s myší v ruce? A máme bez diskuze každý tu svou pravdu?

Do plzeňské Alfy se po čase vrací dvojice režisér Jakub Vašíček a dramatik a dramaturg Tomáš Jarkovský v celé své štiplavosti. Autorem technicky náročné výpravy je Kamil Bělohlávek a noty si brousí Daniel Čámský.
Premiéra: prosinec 2021


únor
PÁDÍSTEPÍ, NÁČELNÍK BIZONŮ
Těšte se na grotesku ve stylu spagetti westernů, které sluší tradiční maňásci!

Indián Pádístepí, poslední ze svého kmene, dostane od Manitua za úkol zasadit totem, postavit dvougenerační týpí a zplodit syna. Při naplňování svého poslání narazí na zdroj proudící čekulády, který si chce přivlastnit jak proradný kmen Komančů, tak místní desperát Pedro. Pádístepí se stává obětí intrik falešného přítele Pedra, v dobré víře odchází do města, kde je uvržen do vězení a kde se také setkává s krásnou tanečnicí Dolores. Ta mu pomáhá uniknout z vězení a podporuje Pádístepího v jeho snaze získat zpět ztracené území a naplnit své poslání. Je to příběh, ve kterém hraje hlavní roli zrada, láska a bizoni.

Režisér Tomsa Legierski oslovil dvojici autorů Blahoslava Fajmona a Martina Marka, výpravy se ujal zkušený scénograf Ivan Nesveda. A westernové hudební motivy si užije Daniel Čámský.
Premiéra: únor 2022

březen
ODYSSEUS
Obří kyklop pojídající námořníky, kouzelnice Kirké, která mění lidi na vepře, mořské obludy Charybdis a Skylla nebo děsivé podsvětí. To jsou nebezpečné nástrahy, které číhají na cestě domů z trójské války na ithackého krále, chytrého a lstivého Odyssea. Kdo by si všechna ta dobrodružství nepamatoval? Vždyť první kontakt s řeckými bájemi mohou mít české děti už velmi záhy, a to díky převyprávění Eduarda Petišky.

A takový dobrodružný a zábavný výlet do světa řeckých bájí nabídne dětem i Divadlo Alfa. Tvůrci nové inscenace vybrali ten nejznámější a nejdramatičtější příběh: o Odysseovi. Pro inspiraci zaběhli až k původnímu autorovi, tedy k Homérovi, ale zalistovali také v Petiškovi, převyprávění Rudolfa Mertlíka a ve verzích dalších autorů.
Odysseovy osudy budete sledovat od chvíle, kdy zkonstruuje pověstného trójského koně, ten slavný danajský dar, který způsobí zkázu velkého a hrdého města. Trója není dobyta čestně, ale Odysseovým úskokem. Už tím vzbudí nelibost řeckých bohů a také dalšími svými činy si ithacký král bohy proti sobě popudí. Za trest musí dvacet let bloudit po moři a čelit mnohým překážkám, než se mu podaří dojet domů.

Herec, skladatel a příležitostně i režisér Divadla Alfa Petr Vydarený a další herci, kteří se na vzniku inscenace podílejí, nabídnou dobrodružnou, zábavnou a někdy trochu strašidelnou podívanou. A to ve výpravě scénografky Terezy Vydarené, která vytvořila svět multifunkčních loutek, znaků a masek, částečně inspirovaný slavnou Polikarpovou dřevěnou stavebnicí. Na bohaté zvukové a hudební složce spolupracovali Vlastimil Vorda a Petr Vydarený.
Premiéra: březen 2022

květen
ZLOČIN V ŘÍŠI POHÁDEK
Pro dvojici policistů měl být ten den jen další obyčejná odpolední směna strávená v hlídkovém voze. Jenže to by se jim na zadním sedadle nesměl zničehonic zjevit záhadný stařeček. A že prý budou muset s ním. Do říše pohádek.

V klasických pohádkách se to odjakživa zločiny jen hemží. Lstivá liška unese nebohé dítě do své nory, žárlivá Královna otráví překrásnou Sněhurku, vlezlé Jezinky týrají bezelstného Smolíčka… Všechny tyto činy jsou ale v pohádkách pokaždé potrestány a napraveny. Co když se ale v pohádkách jednoho dne Zlo utrhne ze řetězu? Co když se začnou dít věci pro známé pohádky zcela netypické? V ten moment musí nastoupit Pohádkový dědeček, aby coby správce Pohádkové říše vrátil vše do patřičných kolejí. A když to sám nedokáže, nezbude mu, než využít své tajné chodby do Země lidí a unést odtamtud dva detektivní profesionály.

Loutkovou detektivku píše Vítek Peřina, výpravu navrhuje scénograf Marek Zákostelecký a inscenaci nastuduje Tomáš Dvořák.
Premiéra: květen 2022

Výběr listopadového programu

30/10  /  15:00
VÍT PEŘINA, TOMÁŠ DVOŘÁK, IVAN NESVEDA: POZOR, ZORRO!
Divadlo Alfa pokračuje ve spanilé hrdinské loutkářské jízdě! Po Jamesi Blondovi a hvězdách americké grotesky nabízí další titul plný loutkových kouzel! Tentokrát zaměstná kolem osmi desítek loutek a bude znít v rytmu živé hudby mexických mariachi. A kdo to bude tentokrát?
Prapředek maskovaných superhrdinů, Zorro mstitel, znovu v akci! Ochrání muž s černou maskou vesničany před útiskem padoušského mocipána? Získá si přitom srdce spanilé Lolity? A kdo se vlastně skrývá pod maskou Zorra?
Dobrodružná loutková komedie s minimem slov, ale se spoustou akce a živé muziky. Tvůrci inscenace – liberecký dramaturg a dramatik Vít Peřina a režisér Divadla Alfa Tomáš Dvořák – se volně inspirovali knihou Johnstona McCulleyho The Mark of Zorro a jejími filmovými zpracováními, především stejnojmenným filmem z roku 1920 s Douglasem Fairbanksem v hlavní roli.

06/11  /  15:00
DAGMAR SPANLANGOVÁ, PAVEL SÝKORA, PAVEL VAŠÍČEK: POHÁDKY OVČÍ BABIČKY
Pět příběhů o jednom beránkovi, který je chytřejší než tři vlci dohromady!
Asi jen málokdo se nikdy nesetkal s „Pohádkami ovčí babičky“, ať už v původní televizní, či později i knižní, podobě. Není divu, vždyť tento cyklus byl vůbec prvním kresleným večerníčkovským seriálem, a zároveň i prvním, jehož vypravěčkou byla nenapodobitelná a okouzlující Jiřina Bohdalová. Vznikl v roce 1966 v režii V. Bedřicha, který spolu s animátory rozhýbal černobílé kresby B. Šišky. Už je to 55 let! Vysílal se o rok později (tehdy ještě byl Večerníček na programu jen 3x týdně).
Seriál měl 13 dílů (kniha obsahuje 7 z nich). V Divadle Alfa jich vybrali 5, aby se dětem (i dříve narozeným) pokusili upomenout na veselé, dojemné, ale i napínavé příběhy beránka a jeho ovečky, na něž si trvale brousí zuby trojice vlků. Samozřejmě marně!

13/11  /  14:00 a 15:30
HANA VOLKMEROVÁ: ŤUK, ŤUK, ŤUK. TUČŇÁK?!
Jednoho dne na Kryštůfkovy dveře někdo zaklepal. A za dveřmi stál malý tučňák.  Vypadal trochu smutně. Možná se ztratil? Nebo neví, jak se dostane domů?  Kde bydlí tučňáci? Jak se tam dostat? Že by snad chtěl tučňáček po Kryštůfkovi ještě něco jiného? Povypráví vám o tom v Divadle Alfa. Je to příběh o nečekaném setkání. O dlouhém hledání. O plavbě po moři. O dobrodružném putování na jižní pól. Zkrátka o cestě chlapce Kryštofa a malého tučňáka, který vypadá stále trochu smutně, k pevnému přátelství. Vyprávění prostřednictvím loutek je určeno nejmladším divákům a samozřejmě i jejich rodičům a prarodičům.
Inscenaci připravila s herci Divadla Alfa manželská dvojice z Ostravy, režisér a scénograf Tomáš Volkmer a divadelní lektorka a dramaturgyně Hana Volkmerová.




↑ zpět na začátek článku ↑

Divadlo ALFA: Sezóna 2021/2022

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů