Divadlo Alfa – sezóna 2022/2023

Divadlo Alfa Rokycanská 7, Plzeň
e-mail: info@divadloalfa.cz telefon: +420 378 038 464
web: http://www.divadloalfa.cz/

Autorský projekt zaměřený na teenagery, klasickou pohádku v autorské úpravě a originální loutkovou komedii se superhrdiny nastuduje v nové sezóně plzeňské Divadlo Alfa. Největší nároky klade na tvůrčí a produkční týmy společný podzimní česko-polský projekt SNOWBall /THE SIMULATOR.


Letní zahraniční hostování
I když se brány divadel na léto tradičně zavírají, Divadlo Alfa nezahálelo a má za sebou docela akční léto. Jeho herečka Blanka Josephová-Luňáková strávila celý měsíc ve státě Burundi ve střední Africe. V rámci mezinárodního frankofonního projektu Karavana deseti slov tu s místními studenty vytvořila inscenaci z jejich autorských textů.

Blanka Josephová-Luňáková a Jacques Joseph (v Alfě jako host) patří k letitým divadelním „nomádům“. Letos oba přistoupili na propojení české a burundské Karavany a vydali se pod rovník, aby během jednoho měsíce zinscenovali se šesti studenty Université du Burundi jejich autorské texty. „Zpočátku šlo tak trochu o střet kultur,“ vysvětluje Blanka Josephová-Luňáková. „V žádném případě jsme jim nechtěli vnucovat evropský pohled na divadlo, ale ke kompromisu nakonec došlo a dovolím si tvrdit, že byl z jejich strany vítán. Oni jsou vedeni k memorování, k realismu, doslovnosti, ilustraci. Ale stačilo jen ťuknout a probudili v sobě hravost, nadsázku, symboliku, začali si pohrávat s prostorem, s časem,“ říká.

Studentské představení hrané ve stylizaci čtyřmi herci a dvěma herečkami se jmenovalo Histoire époustouflante (Dechberoucí příběh). Vyprávělo o vesnické dívce Amině, která se dostane na Univerzitu do Bujumbury. Celá rodina do ní vkládá veškeré naděje a velmi se kvůli tomu zadluží. Naivní Amina ale ve velkém městě naletí prvnímu chlápkovi, který ji přivede do jiného stavu a opustí ji. Dívku rodina zatratí, a tak se nakonec bez dokončeného studia, bez prostředků a s dítětem v náručí pokorně vrací do vsi, kde ji i s dítětem přijme dávný kamarád z dětství.

Velké japonské turné
Zatímco Blanka Josephová-Luňáková pracovala se studenty ve střední Africe, její kolegové z Divadla Alfa baví svým uměním publikum v Japonsku. Na své doposud nejdelší zahraniční turné odletělo plzeňské divadlo na konci července a během devíti týdnů objelo téměř celé Japonsko. Součástí turné byly kromě čtyřiceti představení inscenace režiséra Tomáše Dvořáka Pozor, Zorro! i workshopy práce s loutkou.
Plzeňští loutkáři hostují v Japonsku od roku 2017 pravidelně. V roce 2018 zaznamenala fenomenální úspěch inscenace Alfy Tři mušketýři. Rozsahem i prestiží bylo letošní japonské turné nejrozsáhlejší v historii Divadla Alfa, a je také jedním z nejrozsáhlejších zahraničních hostování na poli českého loutkového divadla vůbec.


SNOWBall /THE SIMULATOR
V dramaturgické linii tvorby pro náctileté bude Divadlo Alfa pokračovat česko-polskou koprodukcí, která je součástí evropského projektu Connect Up. Do Plzně proto v říjnu přijede se svým týmem režisér, scénárista a ředitel Teatru Lalek v Bialystoku Jacek Malinowski, aby tu nastudoval svoji hru SNOWBall. A naopak v polském Bialystoku s polskými herci se bude realizovat autorský projekt THE SIMULATOR, který nazkouší režisér Tomsa Legierski společně s dramaturgyní Petrou Kosovou. Obě inscenace uvidí plzeňští diváci v Alfě v prosinci.

Jak se stát někým výjimečným? Jak prorazit ve světě youtuberů? A zároveň vést i život mimo virtuální svět? V malém horském městečku se na první pohled nic neděje, jen pravidelně sněží a lidé si žijí ve své vlastní rutině. Hlavní hrdina Adam tráví většinu času hraním her a sdílením svého života na sociálních sítích. A rozhoduje se k životnímu kroku: pozvat na ples spolužačku Evu, která se mu už dlouho líbí. Jenže Eva pokukuje po někom mimořádném, po někom, kdo směřuje k tomu být slavný. Adam se skrz virtuální realitu seznamuje s Hráčem 999, který mu prozradí tajemství. Tajemství, které by Adamovi mohlo přinést respekt spolužáků a ples s Evou by měl na dosah. Objev tajemných stop ve sněhu proslaví městečko po celém světě, náš hrdina se stává všemi milovaným a uznávaným youtuberem. Ale co když je to všechno jen lež a virtuální realita je všude kolem nás?
Premiéra: 28. listopadu až 2. prosince


O ZLATÉ RYBCE
V lednu začne tým Legierski – Kosová zkoušet v Divadle Alfa další inscenaci, pohádku O zlaté rybce. Inspirovat se nechali různými verzemi téhle pohádkové klasiky, ale také tím, jak pohádku vnímali jako děti oni sami a co jim v ní chybělo. To hlavní ale zůstává: babka je nenasytná, chce víc a víc a s jídlem roste chuť mít čím dál větší moc.
V případě zlaté rybky spolupracuje s Divadlem Alfa poprvé scénografka Bára Hubená. „Dospělí a děti už se s ní mohli seznámit během červnové akce Loutkové Slovany, kde vedla úžasnou dílnu s dřevěnými loutkami,“ připomíná Kosová.
Premiéra: únor 2023


SUPERMAŇÁSCI
Třetí premiéru sezóny chystá osvědčený tandem dramatik Vít Peřina a režisér Tomáš Dvořák a jmenuje se Supermaňásci. Tradiční velkolepá oslava výročí osvobození města Plzeň americkými vojsky na konci druhé světové války je v plném proudu. Ulice západočeské metropole jsou přeplněné nadšenými diváky. Nejvzácnějším hostem letošního ceremoniálu je známý superhrdina, Kapitán Amerika. Idylu slavnosti ale naruší děsivá zpráva ze skvrňanské hvězdárny. Na Plzeň se ohromnou rychlostí řítí obří asteroid. Ve městě propukne panika, kterou naštěstí okamžitě utiší přítomný Kapitán Amerika. On a jeho tým narychlo přivolaných superhrdinů se rozhodne Plzeň zachránit.

„Nejvzácnějším hostem Slavností Svobody bude v květnu známý superhrdina, Kapitán
Amerika!“

Jenže v plzeňském muzeu loutek se mezitím ke stejné záchranné misi horečnatě chystá i tým nejslavnějších českých a plzeňských hrdinů – klasických loutkových postav.
Pod vedením výmluvného Kašpárka se do akce připravuje nezranitelný Bezhlavý rytíř, voděodolný Vodník a létající Čert. Místo do záchrany města se oba týmy k překvapení vyděšených Plzeňanů nejprve pustí do lítého souboje o to, kdo z nich bude mít právo Plzeň zachránit.
Tým doplní Marek Zákostelecký, osvědčený scénograf s výrazným rukopisem, který už s Alfou několikrát spolupracoval. Mimo jiné na novince minulé sezóny Zločin v říši pohádek.
Premiéra: květen 2023

 

12/11 / 15:00
BLAHOSLAV FAJMON, MARTIN MAREK: PÁDÍSTEPÍ, NÁČELNÍK BIZONŮ
Maňáskovou grotesku ve stylu spagetti westernů nabízí plzeňské Divadlo Alfa. „Pádístepí, náčelník Bizonů“ je příběh indiána, posledního ze svého kmene. Ten dostane tři úkoly od Kojota, důležité postavy indiánské mytologie: postavit týpí, zplodit syna a zasadit totem. „Při naplňování svého poslání narazí na spoustu problémů, které mu servírují proradný kmen Komančů a desperát Pedro se svými kumpány,“ říká režisér Tomsa Legierski.

 

 

↑ zpět na začátek článku ↑

Divadlo Alfa – sezóna 2022/2023

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů