Divadlo J. K. Tyla v červnu zve na...

Divadlo J. K. Tyla Smetanovy sady 16, Plzeň
e-mail: telefon:
web: https://www.djkt.eu/

01–30/06
foyer Nové scény DJKT
Výstava Riedlbauch | Vácha 2021
Výstava dvou umělců – malíře Rudolfa Riedlbaucha a sochaře Milana Váchy byla podobně jako mnohé jiné poznamenána uzavřením kulturních institucí. Diváci ji tak mohli poprvé navštívit až po otevření Nového divadla 26. května 2021. I když ne tak docela. Divadlo totiž již před časem přišlo s myšlenkou, jak výstavu ukázat veřejnosti. Vznikla tak virtuální prohlídka, která návštěvníkům umožňuje procházet se po jednotlivých podlažích foyer a prohlédnout si vystavené obrazy a sochy přímo v prostoru. Virtuální prohlídka z dílny virtualexperience.cz je k nalezení na webu DJKT v záložce speciální projekty – výstavy. Slavnostní vernisáž výstavy byla odsunuta až na začátek příští divadelní sezóny, kdy se rovněž uskuteční vernisáž výstavy Bedřicha Bartáka s názvem Koně ve foyer Malé scény DJKT.

05/06  /  19:00
Velké divadlo
Italka v Alžíru    
Italka v Alžíru patří vedle slavného Lazebníka sevillského k nejhranějším operám proslulého Gioacchina Rossiniho. Za svou popularitu vděčí především komické zápletce a brilantní hudbě. Teprve dvacetiletý skladatel ji zkomponoval jako svou v pořadí desátou operu. Není bez zajímavosti, že údajně vznikla za pouhých 27 dní, některé ještě smělejší zdroje tvrdí, že dokonce za 18 dní – tak či tak to byla úctyhodná rychlost. Děj je zasazen do exotického prostředí Alžíru, kde vlivný Mustafa touží po krásné Italce Isabelle. Do Plzně se opera vrací po více než 40 letech v režii Jakuba Hliněnského. Mladý režisér nastoupil do souboru opery jako asistent režie, diváci ho mohli také vidět v celé řadě sólových operních rolí. Jeho režijním debutem pak byla inscenace Papageno v kouzelném lese, která se řadí mezi nejpopulárnější představení na Malé scéně DJKT. Opera bude uvedena v italském originále s českými a německými titulky.

06/06  /  19:00
Malá scéna DJKT
Vyhoďme ho z kola ven
Americká literární ikona Ken Elton Kesey, představitel postmoderní literatury prolínající se s kulturou hippies a působením tzv. Beat Generation (generace beatníků), se vepsal do povědomí široké veřejnosti svým dílem One Flew Over the Cuckoo's Nest, překládaným do češtiny jako Vyhoďme ho z kola ven. Českou kulturu pak ovlivnila především kultovní filmová adaptace Přelet nad kukaččím hnízdem režiséra Miloše Formana, jež byla dokonce oceněná Oscarem. Inspirativní dílo rovněž podnítilo vznik stejnojmenné divadelní hry Dalea Wassermana, která je s oblibou prezentována v divadlech po celém světě. Podobenství o hranici mezi šílenstvím a „normálností“ je zasazeno do prostředí psychiatrické léčebny. Téma rozboru společnosti, v níž upjaté konvence utlačují individualitu a projevy osobní vůle jedince, zaujalo také mladého německého choreografa Dustina Kleina. Vzniklo tak volné přepracování proslaveného činoherního díla do taneční podoby. DJKT uvede balet Vyhoďme ho z kola ven ve světové premiéře.

19/06  /  19:00
Nová scéna DJKT
Něco shnilého! (Something Rotten!)
Úspěšná broadwayská novinka z roku 2015 ve stylu legendárního Monty Pythonova Spamalotu se poprvé dočká svého uvedení před českým publikem. Energií nabitá muzikálová komedie rozverně propojuje svět za časů alžbětinské renesance s tím naším. Co se stane, když chcete být alespoň tak úspěšný dramatik jako Váš mnohem populárnější kolega a největší hvězda středověkého šoubyznysu? Co bude tím zaručeně největším trhákem příštích století? Přece hra, ve které se nejen mluví, ale i zpívá a tančí! Děj bláznivého muzikálu se točí kolem soupeření trojice mužů – bratrů Nicka a Nigela a jejich největšího konkurenta Williama Shakespeara. V plzeňské inscenaci je ztvární Jozef Hruškoci, Martin Holec a benjamínek muzikálového souboru Dušan Kraus.

25/06  /  19:00
Velké divadlo
Neapolská choroba
Komedie Neapolská choroba vznikla v roce 1984, své premiéry se dočkala o čtyři roky později. Jejím autorem je český dramatik, scénárista a publicista Karel Steigerwald. Kvůli alarmující paralele s naší sociální realitou ji lze směle označit za prorockou. Inscenace platí na dnešní svět a jeho směřování tak věrně, jako by snad ani nebyla vytvořena a zakázána za normalizace, kdy o nemoci dnešních poměrů nemohlo být ještě nic známo. Prostřednictvím vyhrocené satiry se na jevišti zhmotňují ty nejobávanější scénáře budoucího politického i ekologického vývoje světa. Bolestná i nesmírně vtipná tragigroteska o nemocech mocných i bezmocných se odehrává v blíže neurčené době po velké katastrofě, která zásadně změnila přirozený chod světa. Komoří, příslušník elity z „Hradu“, se přijíždí léčit na pofidérní lesní kliniku. Ačkoli je jeho onemocnění banální – jedná se o obyčejný průjem – on sám si diagnostikuje interesantní pohlavní chorobu a trvá na příslušné léčbě. Ta ovšem může stav pacienta jedině zhoršit. Ošetřující lékaři čelí dilematu, které musí nevyhnutelně skončit fatálně. Jedinou otázkou zůstává pro koho. V sociologické science-fiction se vedle skvělého Pavla Pavlovského v hlavní roli představí mimo jiné Martin Stránský.


↑ zpět na začátek článku ↑

Divadlo J. K. Tyla v červnu zve na...

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů