Divadlo J. K. Tyla v Plzni v březnu uvadí

Divadlo J. K. Tyla Smetanovy sady 16, Plzeň
e-mail: telefon:
web: https://www.djkt.eu/

08/03 a 07/04  /  19:00        
Nová scéna DJKT
Sluha dvou pánů
„Lež má krátké nohy, musí utíkat.“ Slavná italská komedie tehdy osmatřicetiletého klasika Carla Goldoniho vychází ze situačního mistrovství komedie dell’arte a současně prozrazuje autorovu schopnost napsat jiskrné, životné postavy. Středem veškerého dění je vychytralý sluha Truffaldino, který přesvědčí sám sebe, že je schopný sloužit dvěma pánům současně. Ale vstupuje do vypjaté situace proměn, kdy se milenci hledají a míjejí, totožnost se skrývá i odkrývá, svatby se připravují a vzápětí ruší. Láska a přátelství jsou podrobovány zkouškám. Zmatky a nedorozumění se vrší a zauzlují s vydatným přispěním právě Truffaldina, který se situace snaží řešit, ale přitom si nezapomíná přihřívat svoji soukromou polívčičku. Nestárnoucí komedii v režii Natálie Deákové představují členové činohry DJKT v čele s Jaroslavem Matějkou coby Truffaldinem a originálně zasazenou do mafiánského prostředí Itálie 80. let. Děj plzeňské inscenace je pak originálně zasazen do Itálie 80. let, do prostředí barů a diskoték a mafiánských bossů.

12/03  /  19:00
Nová scéna DJKT
Jsme muzikál! 70
Výjimečný koncert k výjimečnému výročí! Na den přesně 70 let od premiéry Divotvorného hrnce, vůbec prvního muzikálu v Plzni, nabídne Divadlo J. K. Tyla speciální galakoncert plný největších hitů z muzikálového repertoáru uplynulých desetiletí i současnosti. Vedle všech členů souboru se ho za doprovodu orchestru muzikálu DJKT pod taktovkou Dalibora Bárty zúčastní i několik speciálních hostů, spjatých s úspěšnými tituly nedávných let. Svou účast přislíbili Dasha, Zuzana Krištofová, Jan Ježek, Bronislav Kotiš nebo Petr Vondráček. Pozor – koncert bude mít pouze dvě reprízy, a to 27. března a 10. dubna!
Kromě tří koncertních večerů připravuje Muzikál DJKT ke svému sedmdesátiletému výročí také speciální výstavu ve foyer Nové scény. Pomocí fotografií, kostýmů, rekvizit i dalších autentických materiálů návštěvníkům přiblíží nejvýznamnější umělecké počiny a osobnosti, spjaté s plzeňským muzikálem v uplynulých desetiletích. Přijďte si připomenout své zážitky z představení muzikálového souboru, nebo se dozvědět více o jeho historii. Výstava bude zahájena před premiérou galakoncertu, tedy 12. března v 18:30 hodin ve foyer Nové scény, kde si ji budete moci prohlédnout až do konce aktuální divadelní sezóny vždy hodinu před začátkem představení na Nové scéně.


15/03 a 16/04  /  19:00
Malá scéna DJKT
Middletown
Křehký i drsný, poetický, ale i komický příběh o samotě a míjení, o narození, umírání a té chvíli uprostřed. Paní Swansonová, John Dodge, Policista, Mechanik, Knihovnice, Kosmonaut. Osudy podivínů z městečka Middletown. Z městečka, které je na okraji zájmu – stejně jako každý z nich. Nesou si svůj vlastní tragikomický příběh, který se postupně odhaluje. Mikrosvět malého města pak tvoří metaforickou paralelu celému vesmíru. Autor Will Eno za text obdržel cenu Hortona Foota pro novou nadějnou americkou hru, která měla premiéru v listopadu 2011 v newyorském divadle Vineyard (off-Broadway) v režii Ken Rus Schmolla. Režisér Marek Němec je prvním režisérem, který uvádí Enovy hry v Čechách – stejně tak hru Middletown uvidí diváci v DJKT v české premiéře. V plzeňském divadle Němec již s velkým úspěchem inscenoval hru Marka O´Rowea Howie a Rookie Lee a letos v květnu se v jeho režii představí i muzikálová klasika na Nové scéně – muzikál My Fair Lady.

19/03  /  18:00
Malá scéna DJKT
Setkání s činohrou
Společně s březnovou činoherní premiérou Soumrak bohů se blíží také další z letošních nově zavedených Setkání s činohrou. Přijďte si popovídat se zástupci hereckého obsazení a s tvůrčím týmem v čele s režisérkou Natálií Deákovou o tématech nadcházející premiéry a o procesu vytváření této nové inscenace podle slavného Viscontiho filmu. Součástí večera bude opět také talk show Martina Zahálky ml. s jeho speciálním hostem. Setkání s činohrou na téma Soumrak bohů se uskuteční ve čtvrtek 19. března od 18 hod. ve Foyer Miroslava Horníčka na Malé scéně. Vstupné se neplatí!

21/03  /  19:00
Velké divadlo
Soumrak bohů
Drama podle známého italského filmu Luchina Viscontiho je stále nadčasovou alegorií o touze po moci, vládnutí a ovládání. DJKT jej uvede v překladu Ireny Novotné a režii Natálie Deákové. Moc a bohatství rodu von Essenbeck zůstalo nedotčeno, i když Německo prohrálo první světovou válku. Píše se rok 1933 a baron (Pavel Pavlovský) svolal svou rodinu na večeři. K moci se nezadržitelně dere Hitler a je třeba reagovat na novou společenskou a politickou situaci. Všichni členové rodiny touží po moci a na konci večeře dochází k baronově vraždě, což rozpoutá kolotoč střetů a situací, který nejde zastavit. Sám Visconti o svém díle říká: „Chtěl jsem ukázat hranice, za nimiž se Sodoma a Gomora obracejí v popel. Nestaral jsem se o realismus, spíše jsem měl na mysli alžbětinské tragédie, jejichž hrdinové se dopouštěli zločinu – a v naprostém odevzdání se zlu dospívali k určité neblahé velikosti.“

28/03  /  19:00
Nová scéna DJKT
Anastázie – poslední dcera cara
V roce 1920 je do berlínského ústavu pro choromyslné předána žena po nezdařené sebevraždě. Nejprve pod jménem Tchaikovsky a později jako Anna Anderson je vydávána za poslední dceru cara Mikuláše II. Anastázii Nikolajevnu Romanovovou, která údajně přežila vyvraždění carské rodiny v červenci 1918 v uralském Jekatěrinburgu. Světoznámý choreograf a režisér Youri Vámos, proslavený svými transformacemi libret klasických baletů, nalezl v přežívajícím mýtu podobnost sedmnáctileté Anastázie se Šípkovou Růženkou (Spící krasavicí) Petra Iljiče Čajkovského a s pomocí jeho hudby dokázal rozvinout příběh, dotýkající se skutečných událostí a tolik vzdálený původnímu pohádkovému vyprávění. Silný příběh v podobě výpravného baletu budou moci diváci spatřit již koncem března na Nové scéně v titulní roli s půvabnou Mami Hagiharou, čerstvou sólistkou Sarou Aurorou Antikainen nebo původem řeckou tanečnicí Afroditi Vasilakopoulou.

31/03  /  19:00
Malá scéna DJKT
Nová dramatika no. 1
Činoherní soubor přichází s novinkou pro všechny, které zajímá aktuální dramatická tvorba a témata, která v současné společnosti rezonují. Cyklus scénických čtení současných světových novinek s příznačným názvem Nová dramatika si klade za cíl objevovat jak pro diváky, tak i pro inscenátory a herce, nové a aktuální divadelní texty a rozšiřovat jejich společné povědomí o současných trendech v psaní pro divadlo. Jednotlivá čtení budou zároveň vždy příležitostí k zajímavým setkáním s nejmladší generací českých režisérů, kteří se jejich přípravy zhostí. Prvním titulem začínajícího cyklu je novinka polské autorky Maliny Prześlugy Pustina v režii čerstvé absolventky brněnské JAMU Alexandry Bolfové. Fantazijní a poetická komorní tragikomedie ze Štědrého večera jedné rodiny je obrazem našeho současného světa. V náznacích na povrch vyvěrá celá řada tabuizovaných témat. Všichni se zde sice neustále hádají, ale i přes bolesti, lži a pokrytectví je rodina pohromadě. Nenechte si ujít pro veřejnost jediné uvedení tohoto konkrétního titulu.





↑ zpět na začátek článku ↑

Divadlo J. K. Tyla v Plzni v březnu uvadí

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů