Divadlo J. K. Tyla v prosinci zve na...

Divadlo J. K. Tyla Smetanovy sady 16, Plzeň
e-mail: telefon:
web: https://www.djkt.eu/

04/12  /  19:00
Nová scéna DJKT
Sunset Boulevard
Losangeleský Sunset Boulevard je zřejmě nejdelší ulicí na světě. Je to také název snímku legendárního režiséra a scenáristy hollywoodské „zlaté éry“ Billyho Wildera. A stejný název nese i muzikál superlativů, který míří do DJKT. Autorem hudby je nejpopulárnější muzikálový skladatel všech dob A. Lloyd Webber. Příběh je adaptací diváky i kritikou zbožňovaného oscarového filmu. Autoři libreta a písňových textů Don Black a Christopher Hampton za ně získali prestižní ocenění Tony. A tak by se dalo ve výčtu předností fenoménu jménem Sunset Boulevard pokračovat.
V ústřední roli zazáří Stanislava Topinková Fořtová. Publikum čeká atraktivní „dobovka“, která prostřednictvím hlavní postavy, stárnoucí filmové hvězdy Normy Desmond, odhalí svět kontrastů. Jsou to blyštivá, pompézní a zdánlivě bezstarostná léta. Všudypřítomný přepych, glanc a nikdy nekončící zábava. Je to ale také druhá strana tohoto pozlátka. V zákulisí hollywoodské „továrny na sny“ se ukazuje, jak svět filmu ohýbá lidské charaktery i jaká může být cena za slávu. Bezpočet jevištních zpracování, kterých se muzikál zatím dočkal, udržuje odkaz díla stále při životě. A dává tak tušit, že název vypůjčený od nejdelší ulice světa, předpověděl muzikálu podobně dlouhou divadelní dráhu.

11/12  /  19:00
Velké divadlo DJKT
Lindauer? PᾹKEHᾹ!
Život malíře Bohumíra Lindauera se nedá popsat v několika větách, vydá spíš na román. V DJKT ho zpracovali jako dobrodružnou divadelní expedici. Autorkou hry je Renata Putzlacher, česká překladatelka a publicistka polského původu, která působila jako dramaturgyně divadla v Českém Těšíně. Dosud vytvořila několik divadelních her, na kterých s ní režisérsky spolupracoval Radovan Lipus. Významný divadelní, televizní a rozhlasový režisér působil snad na všech větších českých divadelních scénách, v Plzni pracuje poprvé.
Divadelní projekt volně navazuje na poměrně nedávnou výstavu Západočeské galerie v Plzni, která plzeňského rodáka vlastně znovuobjevila. Umělec se přitom proslavil až na druhém konci světa – na Novém Zélandu. Tam je dodnes uznávanou osobností, o čemž svědčí mimo jiné fakt, že v novozélandské národní galerii je mu věnováno celé patro. O to větším paradoxem je, že ve své vlasti téměř upadl v zapomnění.  Prostřednictvím hravé divadelní inscenace teď jeho životní příběh opět ožije. Ve čtvrtek před premiérou jako vždy proběhne setkání s protagonisty a tvůrci hry. Tentokrát se uskuteční mimo divadlo – v galerii Masné krámy, tedy v místech, kde se Lindauerovy obrazy před několika lety poprvé představily české veřejnosti.

12/12  /  10:30
foyer Nové scény DJKT
Muzikálové matiné
Muzikálové matiné, populární formát setkání s diváky a fanoušky muzikálového souboru DJKT, bude tentokrát hostit Venuše Zaoralová Dvořáková.  Své oblíbené skladby nejen z divadelního repertoáru představí spolu se svými zajímavými hosty v neděli v 10:30 ve foyer Nové scény. Kapacita letošního posledního muzikálového matiné byla pro velký zájem navýšena.

17/12  /  19:00
Velké divadlo DJKT
Česká mše vánoční
Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby se stala neodmyslitelnou součástí českých Vánoc. V tomto období se ozývá snad z každého kostela. Vznikla v roce 1796, a přestože její autor napsal mnoho dalších vokálních i instrumentálních skladeb, Mše mu zajistila nesmrtelnost. Opera DJKT uvede Rybovu Českou mši vánoční poprvé ve scénické podobě, doplněnou ještě o další dobové skladby. Účinkovat budou sólisté opery, sbor i početný dětský sbor. První uvedení by mělo být základem nové tradice, která se v DJKT bude opakovat každý rok v době adventu.

18/12  /  17:00
Malá scéna DJKT
Chytrá horákyně
Nebyla by to Božena Němcová, aby se v jejích pohádkách neobjevily odhodlané a chytré dívky, které s odvahou a bystrostí zdolají všechny životní překážky. Vyprávění o Chytré horákyni, chudé dívce, která se nakonec stane váženou a vlivnou ženou, oplývá humorem, ale i hlubokou moudrostí. Česká premiéra divadelní adaptace od Kláry Špičkové, dramaturgyně činohry DJKT, se odehraje na Malé scéně.

19/12  /  10:30 a 13:00
Foyer Vendelína Budila
Matiné
Komorní setkání s hudbou připravuje v prosinci také Velké divadlo. Soubor opery DJKT, stejně jako soubor muzikálu, zařazuje každou sezónu do programu několik krátkých nedělních koncertů. Poprvé dostane v rámci operních Matiné příležitost Dětský sbor opery DJKT Kajetán. Pod vedením sbormistryně Anny-Marie Lahodové a za klavírního doprovodu Silvy Kvěchové se uskuteční koncert, který potěší nejen rodiče dětí ze sboru, ale přivítá všechny posluchače, kteří se rádi v předvánočním čase na chvíli zastaví a užijí si kulturní zážitek s atmosférou. Pro velký zájem zařadilo divadlo, zcela výjimečně v rozporu s tradicí, hned dva koncerty, a to od 10:30 a 13:00 ve Foyer Vendelína Budila.

19/12  /  19:00
Velké divadlo DJKT
Šípková Růženka
V květnu měl v DJKT obnovenou premiéru balet Šípková Růženka. Pod hudbou k inscenaci (také známé jako Spící krasavice) je podepsán Petr Iljič Čajkovský. Ten za svůj život zkomponoval pouze tři balety, nicméně všechny se řadí mezi nejslavnější baletní díla všech dob (zbývajícími dvěma jsou Labutí Jezero, Louskáček). Poslední letošní repríza se odehraje ve Velkém divadle.

28/12  /  19:00
Malá scéna DJKT
Middletown
V posledním prosincovém týdnu čeká diváky DJKT také jedna derniéra. Postavy podivínů z mikrokosmu jménem Middletown, městečka, které je průměrné, stejně jako osudy lidí, kteří v něm žijí, se naposledy obnaží na Malé scéně. Tragikomický příběh plný samoty i míjení. Křehký i drsný, poetický, ale i úsměvný. Příběh o narození, umírání a té chvilce někde mezi tím, měl svou českou premiéru v DJKT před dvěma lety.





↑ zpět na začátek článku ↑

Divadlo J. K. Tyla v prosinci zve na...

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů