Divadlo J. K. Tyla zve na březnová představení

Divadlo J. K. Tyla Smetanovy sady 16, Plzeň
e-mail: telefon:
web: https://www.djkt.eu/

03 a 22/03 / 19:00
Nová scéna
Netopýr
Netopýr je považován za jednu z nejlépe napsaných operet. Vtipný příběh o Gabrielu von Eisensteinovi, jeho ženě Rosalindě, její dávné lásce tenoristovi Alfredovi, a pomstě advokáta Falkeho, pobaví i současného diváka. Zápletka v kombinaci s jiskřivou hudbou Johanna Strausse přináší již třetí století smích a dobrou náladu.

05/03 /     19:00
Nová scéna
Srdce
Odvážná taneční inscenace vypráví skutečný příběh. Hlavním tématem je vztah Eriky a Sebastiana, dvou studentů medicíny. Naposledy spatří Sebastian svou lásku jako člen transplantačního týmu. Autorce libreta, lékařce Milaně Pokorné, osud Eriky v minulosti skutečně zkřížil cestu. Po mnoha letech našla způsob, jak silný zážitek sdělit. K realizaci projektu oslovila Richarda Ševčíka, choreografa a sólistu baletu DJKT. Hudbu vytvořili rockeři Jan Rejent a Pavel Lochman. Srdce bylo poprvé uvedeno 4. ledna na Nové scéně Národního divadla, 5. března bude mít premiéru na Nové scéně v Plzni.

06/03  /  10:30
baletní sál Nového divadla
Baletní ateliér
Jubilejní 10. baletní ateliér bude věnován oběma inscenacím, které mají v březnu premiéru. V první části choreograf Richard Ševčík přiblíží Srdce. Druhá část bude patřit Lady Macbeth – 1865. Účastníci budou mít možnost poznat soubor baletu blíže, a to doslova, setkání se odehraje v komorní atmosféře baletního sálu. Chybět nemohou ani taneční ukázky. Vstupenky lze zakoupit on-line nebo osobně na pokladně DJKT. Kapacita je 50 osob.

09 a 10/03 / 19:00    
Nová scéna
Španělská muška
Rozverná groteskní komedie baví diváky již přes sto let. Děj se odehrává v domě majitele továrny na hořčici. Ústřední zápletkou je promlčená aférka, jejímž plodem má být nemanželské dítě. Roztáčí se spletitý kolotoč nedorozumění, záměn a omylů, který vyvolává doslova salvy smíchu. Autoři hry připravili hereckou příležitost pro členy činoherního souboru s komediálním nadáním. V hlavních rolích excelují Michal Štěrba, Jaroslav Matějka a další.

12/03 / 17:00    
Malá scéna
INTRO ’21 – Píseň pro Ninu
Příběh lásky, žárlivosti, zrady a jazzu. Příběh, který nás přenese do první poloviny minulého století. Do života Niny, zpěvačky moskevského jazzového klubu, a jejích přátel zasahují praktiky komunistického režimu tehdejšího Sovětského svazu. Podaří se všem přežít nucené práce a válečná příkoří a znovu se shledat? Původní muzikál Diany Řeháčkové a Vojtěcha Franka se umístil v soutěži nových českých muzikálů INTRO ’21 na 2. místě. DJKT ho pro veřejnost uvede v jediné repríze.

17/03  /  19:00
Velké divadlo
Soumrak bohů
Kontrolu nad zemí suverénně přebírá Hitler. Pro prosperující rodinný podnik, který dosud ustál veškeré dějinné peripetie, se musí vše od základu změnit. Baron von Eisenbeck se naposledy setkává se svou rodinou. Rozporuplná doba, kdy už ani peníze nic neznamenaly a temná stránka lidské povahy se drala do popředí, jako by snad ani neměla kladných hrdinů. Dramatické dílo má stále sílu oslovit publikum, neboť hrozba, že se bude historie opakovat, patrně nikdy úplně nepomine. Snímek režiséra Luchina Viscontiho, z nějž divadelní adaptace vychází, získal Oskara za nejlepší scénář. Již 17. března inscenaci čeká derniéra.

19/03  /  19:00
Nová scéna
Lady Macbeth – 1865
Choreograf a režisér Libor Vaculík pracoval s hudbou ruského komponisty Dmitrije Šostakoviče, estonského hudebního skladatele Arvo Pärta a českého tvůrce (především filmové) hudby Petra Maláska. Stejnojmenná opera v tehdejším stalinském Rusku upadla v nemilost jako příliš moderní. Literární předloha zase vadila cenzuře jako příliš surová a erotická. Originální dílo se zajímavou hudební kompozicí a novou choreografií uvede DJKT poprvé.

20/03  /  19:00
Velké divadlo
Věc Makropulos (Smetanovské dny)
V rámci 42. ročníku Smetanovských dnů uvede DJKT operu Věc Makropulos. Leoš Janáček patří k nejvýznamnějším operním skladatelům minulého století. Karel Čapek zase k nejvýznamnějším českým spisovatelům všech dob. Kombinace odvážné hudby a strhující literární předlohy zaručuje působivost inscenace, která je v této sezóně součástí repertoáru DJKT vůbec poprvé. Na představení si mohou senioři nad 65 let zakoupit zlevněné vstupné.

26/03 / 19:00
Velké divadlo
Pravda
Pod komedií pro čtyři postavy je podepsán Florian Zeller, v současnosti nejhranější francouzský dramatik. Hra od své premiéry v roce 2011 putuje po celém světě. Pravdu sledujeme očima Michela. Michel neustále lže. Lže své ženě, lže své milence, lže svému příteli. Nelže ovšem, protože by chtěl. On lže, protože musí! Nechce přece nikomu ublížit. Když je hlavním motivem nevěra, jiné „bezbolestné“ východisko není. V řetězci předstírání a polopravd náhle skutečnost ztrácí relevanci. Můžeme věřit všemu anebo naopak ničemu. Inscenace totiž nehledá objektivní pravdu. Nachází pravdu momentální, subjektivní.
Autor publikum po celou dobu mistrovsky mate. Přechází z výchozí rovnice „o čtyřech známých“ v nevypočitatelný zmatek. A přestože pracuje s povrchní zápletkou, má hloubku. Důkazem budiž recenze prestižního deníku The Guardian, jež Pravdu řadí mezi současné „must-see“ tituly – tedy mezi ty, které jednoduše „musíte vidět“. Německé kritiky zase hovoří o zábavném návodu, jak se prolhat životem a nezpůsobit přitom újmu žádnému ze zúčastněných. Čtveřici plzeňských (ne)lhářů ztvární Michal Štěrba, Apolena Veldová, Jaroslav Matějka a Jana Ondrušková pod vedením Thomase Zielinskiho. Ten již v DJKT pracoval – na úspěšné komedii Brouk v hlavě.




↑ zpět na začátek článku ↑

Divadlo J. K. Tyla zve na březnová představení

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů