Divadlo J. K. Tyla zve na červnová představení...

Divadlo J. K. Tyla Smetanovy sady 16, Plzeň
e-mail: telefon:
web: https://www.djkt.eu/ vstupenky: Koupit vstupenku


04/06 / 19:00
Velké divadlo
Stvoření
Na repertoáru opery se objevila v divadlech málokdy uváděná hudební forma – oratorium. Jedná se o duchovní skladbu, která vypráví děj. Tím se podobá žánru opery, na rozdíl od ní je ale oratorium uváděno koncertně. V Plzni můžete navštívit Stvoření od Josepha Haydna. Autora dnes známe spíše jako skladatele symfonií. Nicméně právě Stvořením se zapsal mezi celosvětově nejžádanější komponisty své doby. Jak název napovídá, skladba líčí, jak Bůh stvořil svět. Čím to bylo, že dílo vyvolalo mezi posluchači takovou senzaci? Vděčilo za to především použití zvukomalby. Pomocí hudby je znázorněna tma a světlo či rostliny a zvířata, které se v příběhu objevují (např. tygr, jelen, orel). Písemná svědectví hovoří o tom, že při premiéře roku 1798 zapůsobily některé pasáže natolik silně, že orchestr musel hru přerušovat. O tom, jak Stvoření působí na dnešního posluchače se můžete přesvědčit ve Velkém divadle. Do konce sezóny se odehrají dvě reprízy oratoria.

04 a 05/06
Nová scéna
Lady Macbeth – 1865
Na počátku stojí povídka spisovatele a dramatika Leskova Lady Macbeth Mcenského újezdu z roku 1865. O více než 60 let později měla premiéru stejnojmenná opera známého skladatele Šostakoviče. V roce 2016 byl uveden britský film, který děj dramatické povídky přepracoval a přenesl ho na anglický venkov. A v DJKT ji letos ve světové premiéře uvedli jako balet. Dílo bylo v průběhu dějin přijímáno rozdílně (od bouřlivého potlesku až po odsouzení a zatracení), jedno mají však všechny jeho adaptace společné. Vzbuzují silné emoce. Není divu, příběh je velice temný a šokující, hlavní postava je typickou antihrdinkou, které divák přeje namísto šťastného konce trest. Libor Vaculík, který na inscenaci pracoval jako režisér, choreograf, libretista, podílel se na výběru hudby i světelném designu, vytvořil pro DJKT další divácky zajímavé představení, které se řadí po bok v minulosti uváděných titulů Edith – vrabčák z předměstí či Freddie – The King of Queen. Začátek je po oba dny v 19:00 hod.

08/06 / 19:00
Malá scéna
Králičí nora
Drama, které umí dojmout i rozesmát, a i přes vážnost tématu je plné naděje. V roce 2006 se hře dostalo prvního uznání v podobě prestižní Pulitzerovy ceny. Vřelé přijetí následovalo i po jejím uvedení na Broadwayi, které představitelce hlavní role vyneslo dokonce „divadelního Oscara“ – cenu Tony. Roku 2010 se dílo stalo předlohou hollywoodského snímku s Nicole Kidman v hlavní roli, a dostalo se tak do širšího povědomí. Filmová adaptace se pyšní ziskem celkem 7 ocenění a 38 nominací z řady filmových festivalů, neunikla ani porotě Zlatých globů či Oscara. Své české jevištní premiéry se Králičí nora dočkala až v DJKT. Manželský pár, který se snaží vypořádat s krutou ranou osudu, ztvární Jana Ondrušková a Martin Stránský, své herecké kvality odhalují také Klára Kuchinková a Jana Kubátová. Se zkušenými členy souboru si však nezadají ani mladí a talentovaní hosté – alternující Kryštof Švehlík (student Pražské konzervatoře) a Marek Frňka (student DAMU).

11/06 / 19:00
Nová scéna
Quo vadis
Jako poslední premiéru v této sezóně uvede DJKT titul Quo vadis. Diváci budou mít výjimečnou příležitost poslechnout si operu vytvořenou v 21. století. Napsala ji skladatelka Sylvie Bodorová, která si také sama zvolila téma, které přímo pro plzeňskou operu zpracovala. Libreto vychází ze slavného stejnojmenného románu Henryka Sienkiewicze, oceněného Nobelovou cenou. Děj je zasazen do období nadvlády nechvalně proslulého římského císaře Nerona, který zřejmě stál za požárem Říma. Do dějin se zapsal svými rozmary, krutostí a pronásledováním prvních křesťanů. Autorka Sylvie Bodorová při své práci s oblibou volí právě historická témata. Patří k našim nejhranějším skladatelkám klasické hudby. Její tvorba se dotýká různých žánrů, od komorních skladeb, přes symfonie až po oratoria. Často zaznívá na zahraničních hudebních festivalech od New Yorku po Berlín. Quo vadis je její druhou operou. Tu první, rovněž na historické téma, vytvořila pro Divadlo F. X. Šaldy.

 

 

↑ zpět na začátek článku ↑

Divadlo J. K. Tyla zve na červnová představení...

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů