Divadlo J. K. Tyla zve na květnová představení...

Divadlo J. K. Tyla Smetanovy sady 16, Plzeň
e-mail: telefon:
web: https://www.djkt.eu/

06/05 / 19:00
Velké divadlo
BENDA 300.2.2.
Operní a činoherní soubor chystají společný netradiční projekt ke 300. výročí narození světově uznávaného skladatele Jiřího Antonína Bendy. Sílu zážitku tentokrát podpoří neobvyklé pojetí prostoru Velkého divadla, které dotvoří komorní a zároveň velkolepou atmosféru. Diváci budou totiž usazeni přímo na jevišti! Na programu budou dva melodramy, k nimž složil hudbu právě Benda. Prvním z nich je Medea, drama inspirované příběhem vášnivě milující a oklamané řecké hrdinky. Druhým Pygmalion, který čerpá ze stejnojmenné hry francouzského spisovatele a filozofa Jeana Jacquese Rousseaua o sochaři, jenž se zamiluje do své sochy. Oba melodramy tedy propojuje romantický motiv lásky. Postavy ztvární herci činohry – Apolena Veldová, Jan Maléř, Jana Kubátová a žáci Divadelně dramatické dílny (DDD) DJKT v doprovodu komorního orchestru a operního sboru. Jako speciální host se představí filmový, divadelní a dabingový herec Jaromír Meduna v roli Pygmaliona.


07 a 15/05 / 19:00 + 08/05 / 14:00
Nová scéna
My Fair Lady
Tvrzení, že se jedná o jeden z nejslavnějších klasických muzikálů všech dob, v tomto případě není nadsázkou. Romantický příběh květinářky Lízy a jejího učitele, profesora Higginse, v té či jiné verzi viděl snad každý. Popularizaci díla bezesporu podpořil osmi Oscary oceněný snímek s Audrey Hepburnovou a Rexem Harrisonem z roku 1964. Možná právě díky jeho oblibě prožívají diváci tuto okouzlující love story rádi znovu a znovu v divadelních sálech po celém světě. My Fair Lady přitom stvořila dvojice broadwayských autorů Alan Jay Lerner a Frederick Loewe před více než 60 lety! Hlubší sonda do historie odhaluje, že irský dramatik G. B. Shaw napsal svůj Pygmalion, jenž se stal předlohou libreta, dokonce v roce 1912. Z toho vyplývá, že ani tvrzení, že se jedná o jedno z nejnadčasovějších děl, není nijak nadsazené. Každé další ztvárnění pak navíc vždy přináší něco nového. Představení pro májové večery jako stvořené, to je My Fair Lady v DJKT!


11/05 / 19:00
Nová scéna
Srdce
Odvážný taneční příběh se odehraje naposledy na Nové scéně DJKT. Drama inspirované skutečným příběhem Eriky a Sebastiana, dvou studentů medicíny, se zaměřuje na jeden z největších zázraků medicíny – transplantaci srdce. Naposledy totiž spatří Sebastian svou milovanou Eriku jako člen transplantačního týmu. Rok uvedení inscenace má jistou symboliku, letos totiž uplynulo 100 let od narození kardiochirurga Ch. N. Barnarda, který jako první provedl úspěšnou transplantaci srdce. Autorce příběhu, lékařce Milaně Pokorné, osud Eriky skutečně zkřížil cestu. Originální choreografii s hudbou od rockových skladatelů Jana Rejenta a Pavla Lochmana tančí přední členové baletu DJKT.


19/05 / 19:00
Velké divadlo
Věc Makropulos
Leoš Janáček se vymykal progresivní hudbou i nekonvenčním výběrem námětů. Jeho opery si bez obtíží proklestily cestu i do zahraničí, ovací se dočkaly také za oceánem, a to rovnou v newyorské Metropolitní opeře. Při zpracování slavné Čapkovy hry měl Janáček autorovo požehnání uchopit téma po svém, za což mohou být generace operních diváků vděčné. V Plzni uvádí v této sezóně Věc Makropulos jako operu vůbec poprvé. Senioři navíc v květnu pořídí zlevněné vstupenky v rámci akce „sleva pro seniory“. Do této akce DJKT zařadilo také opery Carmen, Alceste a Prodaná nevěsta, činohry Neapolská choroba a Lindauer? Pākehā! či operetu Netopýr. Podrobnosti najdete na webu www.djkt.eu.


21/05 / 14:00 a 19:00
Malá scéna
Fun Home
Grafický román Fun Home nasbíral celou řadu ocenění, The Guardian ho dokonce zařadil mezi „100 nejlepších knih 21. století“. Autorka Alison Bechdel zkrátka připravila ten nejlepší možný podklad pro muzikál aspirující na úspěch. Hudebně-divadelní adaptace knihy vzešla ze spolupráce Jeanine Tesori, autorky hudby k slavnému muzikálu Shrek, a Lisy Kron, která píše divadelní hry už téměř 40 let a mnoho z nich nese označení „nejlepší hra roku“. Příběh zrcadlící americkou kulturu a společnost 70. let rozpracovává řadu klasických i neotřelých témat („život“ v pohřebním ústavu, rodinné vztahy, sexualita a coming out, dospívání...). S jeho upřímností a opravdovostí se může divák snadno ztotožnit, i když pochází z úplně jiného prostředí. Fun Home je další šťastnou dramaturgickou volbou muzikálu DJKT, kterou nelze než doporučit!


27/05 / 19:00
Malá scéna
Baletní inspirace
V závěru měsíce se členové plzeňského baletního souboru ocitnou v rolích choreografů. Touha tanečníků realizovat se i po choreografické stránce se konečně po dvou letech odkládání promění v jedinečný taneční večer plný kreativity, nápadů a snad i inspirace. Těšit se můžete na Mami Hagihara, Mischu Halla, Richarda Ševčíka a další v jediném uvedení moderních autorských choreografií na Malé scéně.


28/05 / 15:00 a 17:00
Malá scéna
Chytrá horákyně
Nebyla by to Božena Němcová, aby se v jejích pohádkách neobjevily odvážné a chytré dívky, které navzdory všem záludným překážkám rozlousknou životní hádanky a vybojují si manžela. Protože původní vyprávění O chytré horákyni oplývá humorem, ale i hlubokou moudrostí, rozhodla se dramaturgyně činohry DJKT namísto úspěšně zfilmovaných pohádek uvést méně známou verzi příběhu o chudé dívce, která se nakonec stane váženou a vlivnou ženou a přechytračí i milovaného muže. A protože pohádka zábavným způsobem zobrazuje i radosti manželství, na své si přijdou také rodiče dětí. Divadelní adaptaci uvádí DJKT ve světové premiéře.

↑ zpět na začátek článku ↑

Divadlo J. K. Tyla zve na květnová představení...

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů