Divadlo J. K. Tyla zve v lednu na...

Divadlo J. K. Tyla Smetanovy sady 16, Plzeň
e-mail: telefon:
web: https://www.djkt.eu/

07 a 29 /01 /    19:00
Velké divadlo
Neapolská choroba
Platí na dnešní svět tak věrně, jako by snad ani nebyla vytvořena a zakázána za normalizace. Komedii Neapolská choroba napsal český dramatik, scénárista a publicista Karel Steigerwald. Ve své „postapokalyptické“ satiře rozkrývá potenciální scénáře budoucího politického i ekologického vývoje světa. Bystrému divákovi neunikne ani paralela se současným stavem (nejen českého) zdravotnictví. Sociologická science-fiction se odehrává v blíže neurčené době, na blíže neurčeném místě, po velké katastrofě. Příslušník elity Komoří se přijíždí léčit na pofidérní kliniku uprostřed lesa. Ačkoli je jeho onemocnění banální – jedná se o obyčejný průjem – on sám si z moci své funkce diagnostikuje interesantní pohlavní chorobu a trvá na příslušné léčbě. Ošetřující lékaři čelí dilematu, které musí pro někoho nevyhnutelně skončit fatálně. Jedinou otázkou zůstává, pro koho. Tragigrotesku s Pavlem Pavlovským v hlavní roli zařadilo DJKT do lednového programu hned dvakrát.

15/01 /     19:00    
Velké divadlo
Alceste
Novinkou operního repertoáru DJKT se v polovině ledna stane Alceste. Její děj se odehrává několik let po trojské válce v řecké Thesálii, kde se manželka smrtelně nemocného krále rozhodne obětovat za jeho uzdravení. Bůh Apollon, pohnut vzájemnou láskou manželů, nakonec nechává oba žít. Příběh silné lásky a neuvěřitelné oběti zpracoval německý komponista s krásným, avšak nepříliš známým příjmením Gluck. Hudební teorie skladatele řadí mezi nejvýznamnější reformátory žánru, který ovlivnil i takové velikány, jakými jsou Carl Maria von Weber či Richard Wagner. Dětství a část mládí prožil v Čechách, kde získal základy svého hudebního vzdělání. Nějaký čas dokonce studoval na pražské univerzitě, jeho metou se však stala tehdejší kulturní centra – Vídeň a Paříž.
Jakožto typický představitel éry klasicismu se toužil navrátit k přirozenosti a navždy tak ukončit dominanci barokní opery. Ve své tvorbě usiloval například o to, aby text i hudba byly v opeře rovnocennými složkami. Celkem po sobě Christoph Willibald Gluck zanechal na čtyři desítky oper. Z těch známějších lze jmenovat Orfea a Eurydiku, Armidu a právě Alcestu. Premiéra opery v režii Tomáše Ondřeje Pilaře bude zahájena lektorským úvodem od 18:30 hod. ve foyer Velkého divadla.

21/01 / 19:00    
Velké divadlo
Italka v Alžíru
Půvabná Italka Isabella se stane objektem zájmu mocného Mustafy. Srdce krásné ženy však patří někomu jinému. Jejím vyvoleným je Mustafův otrok Lindoro. Aby se snoubenci mohli vydat vstříc svobodné budoucnosti, musí společně přijít s mazaným plánem. Humorná opera s brilantní hudbou, odehrávající se v prostředí exotického Alžíru, láká diváky do Velkého divadla.


21/01 /     19:00    
Malá scéna
Králičí nora
Rodinné drama, které umí dojmout i rozesmát. Králičí nora oslovila diváky i kritiky. V roce 2006 se hře dostalo prvního uznání v podobě prestižní Pulitzerovy ceny. Vřelé přijetí završené oceněním následovalo i po jejím uvedení na Broadwayi, které představitelce hlavní role dokonce vyneslo „divadelního Oscara“ – sošku Tony. Roku 2010 se dílo stalo předlohou stejnojmenného hollywoodského snímku, a dostalo se tak do širšího povědomí. Filmová adaptace se pyšní ziskem celkem 7 ocenění a 38 nominací z řady filmových festivalů, neunikla ani porotě Zlatých globů či Oscara. Své české jevištní premiéry se Králičí nora dočkala v DJKT. Manželský pár, který se snaží vypořádat s krutou ranou osudu, ztvární Jana Ondrušková a Martin Stránský, své herecké kvality odhalují také Klára Kuchinková a Jana Kubátová. Se zkušenými členy souboru si však nezadají ani mladé talenty – alternující Kryštof Švehlík (student Pražské konzervatoře) a Marek Frňka (student DAMU).

22/01 / 19:00    
Nová scéna
Elisabeth
Muzikál o rakouské císařovně Alžbětě Bavorské, zvané Sisi, vypráví romantický i tragický příběh emancipované manželky Františka Josefa I., odehrávající se v neklidných časech rakousko-uherských dějin. Žena, která se již za svého života stala fenoménem, stále inspiruje bezpočet uměleckých, literárních, filmových i dramatických děl. Úspěch plzeňského zpracování muzikálu podpírá hned několik pevných pilířů – bohatá výprava, působivé využití jevištních technologií, chytlavé písně a v neposlední řadě skvělé obsazení, oceněné řadou nominací i ziskem Ceny Thálie.

23/01 / 18:00    
Malá scéna
Princezna se zlatou hvězdou
Pohádková klasika v aktualizovaném podání, které je bližší současnému (nejen dětskému) publiku, právě taková je Princezna se zlatou hvězdou v DJKT. Za inscenací stojí DEKKADANCERS. Skupina se věnuje uměleckým produkcím všech žánrů. Jako doma jsou v Národním divadle v Praze a Brně, v Jihočeském divadle, v Laterně Magice, působili také v zahraničí. Trio autorů dokáže z každého námětu vykřesat neotřelou a vtipnou podívanou, která stojí za návštěvu.

↑ zpět na začátek článku ↑

Divadlo J. K. Tyla zve v lednu na...

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů