Dožínky Plzeňského kraje a Setkání pod rokycanskou věží

Rokycany Rokycany
e-mail: telefon:
web: http://www.rokycany.cz/

Plzeňský kraj je regionem venkovským, pro který je vedle průmyslové tradice Plzně typické zemědělství. Každoročně proto jako připomenutí práce všech zemědělců a jako poděkování za tuto práci slavíme dožínky, které v sobě spojují zemědělství a folklorní tradice našeho kraje.

Krajské dožínky se každý rok konají v jiném okrese a letos se uskuteční v Rokycanech, společně se Setkáním pod rokycanskou věží. Stejně jako vloni tu budou oceněni úspěšní zemědělci a farmáři a vedle nich také nejlepší studenti zemědělských oborů. Právě je chceme podpořit a jejich oceněním zdůraznit, že vztah k půdě a její řádné obhospodařování je hodnotou, kterou je potřeba předávat dál. Právě dnešní studenti se budou o úrodu na polích starat v dalších letech.

Především ale na dožínkách nebudou chybět kroje, lidové písně a zvyky, které k ukončení sklizně patří. Potěšíme i ty, kdo vedle tradiční lidové hudby mají rádi i její modernější zpracování v podání skupiny Čechomor.

Dovolte mi proto, abych vás všechny pozval do Rokycan na Dožínky Plzeňského kraje a Setkání pod rokycanskou věží. Věřím, že tu společně strávíme příjemný den plný dobré muziky, jídla, pití a zábavy.

Václav Šlajs,
hejtman Plzeňského kraje

Letní měsíce jsou kromě jiného také dobou sklizně, a když je úroda pod střechou, je potřeba to řádně oslavit! Hejtmanství si ukončení času žní každoročně připomíná krajskými dožínkami, které se letos budou konat v okrese Rokycany, přesněji řečeno přímo v Rokycanech. Tam se totiž ve dnech 16. a 17. září uskuteční už 23. ročník Setkání pod rokycanskou věží, které přináší program plný hudby, zpěvu i tanečních vystoupení, a tak se letos Dožínky Plzeňského kraje spojí s touto oblíbenou kulturní událostí. 

Zatímco Setkání pod rokycanskou věží nabídne spíše současnou hudbu, dožínky potěší hlavně ty, kdo mají rádi folklor a lidové písničky. Vše začne už v deset hodin vystoupením Hrádeckého orchestru a úplně oficiálně pak hodinu před polednem, kdy hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs společně se starostou města Rokycany Václavem Kočím na Masarykově náměstí krajské dožínky zahájí. Hned poté bude pódium patřit lidové muzice a tancům v podání folklorních souborů dospělých Rokytka a Rokytí a dětských souborů Rokytička a Malé Rokytí. Poté převezmou úspěšní zemědělci a ti nejlepší studenti oboru agropodnikání z rukou hejtmana Václava Šlajse pamětní medaile a děkovné listy za práci v oblasti zemědělství.

Mezitím, už v pravé poledne, se začnou na parkovišti u Jiráskovy ulice zdobit vozy, koně a celý dožínkový průvod se začne připravovat, aby se v půl jedné za doprovodu všech folklorních souborů vydal na Masarykovo náměstí, kde chasa předá hejtmanovi Plzeňského kraje Václavu Šlajsovi dožínkový věnec a starostovi Václavu Kočímu kytici z obilí a lučních květin.

Ve tři hodiny odpoledne by na Masarykově náměstí neměl chybět nikdo, kdo si lidové písně rád poslechne i v trochu jiném, modernějším kabátě. Plzeňský kraj totiž do Rokycan pozval skupinu Čechomor a právě její vystoupení završí program krajských dožínek. Sobotní večer zpestří ještě třeba Michal Šindelář, Lucie revival a v devět hodin večer oblíbená skupina Jelen. 

Program Setkání pod rokycanskou věží je nabitý už od pátečního odpoledne, a tak si ho určitě nenechte ujít a stejně tak ani lidovou muziku, zvyky, tradice a ochutnávky regionálních potravin na Dožínkách Plzeňského kraje, které se i letos uskuteční díky finanční podpoře společnosti NET4GAS. Vstup na všechny akce je zdarma.

Veškeré informace najdete také na portálech www.plzensky-kraj.cz a na www.rokycany.cz.

 

 

 

 

↑ zpět na začátek článku ↑

Dožínky Plzeňského kraje a Setkání pod rokycanskou věží

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů