Dožínky Plzeňského kraje

Chanovice Chanovice
e-mail: telefon: +420 376 514 353
web: http://www.chanovice.cz/

 Obyvatelé Plzeňského kraje si po dvouleté covidové přestávce užijí tradiční oslavu sklizně obilí! Dožínky Plzeňského kraje tentokrát zavítají do Chanovic na Klatovsku.

Na návštěvníky čeká bohatý doprovodný program. Kromě dožínkového průvodu, žehnání úrody, předání dožínkového věnce a kytice budou vyhlášeni a oceněni i vítězové soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2022 a dojde i na ocenění regionálních zemědělců a farmářů.

Regionální potraviny tu bude možno pochopitelně také ochutnat. A k vidění budou i ukázky dožínkové vazby, zdobení koní a vozů a ukázky tradičních řemesel. Pro děti organizátoři připravili farmářské aktivity a tvůrčí dílny. O hudební vystoupení se postará Chodský soubor Mrákov a Dětský chodský soubor Mráček, na nádvoří zámku zahraje pošumavská dechová hudba z Horažďovic Otavanka a na závěr vystoupí Jiří Zonyga s kapelou.

„Dožínky Plzeňského kraje se v Chanovicích konají již podruhé, poprvé to bylo v roce 2011. Byly to historicky první dožínky, které kraj pořádal. Symbolicky se sem po covidové pauze vracíme,“ upřesňuje hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Na nádvoří zámku začne program v 9:45 hodin vystoupením Otavanky a ve Skanzenu – expozici lidové architektury jihozápadních Čech pak v 10 hodin ukázkami dožínkové vazby a zdobením koní a vozů. Návštěvníci zde také ochutnají regionální potraviny a k tomu všemu zazpívá a zahraje folklorní soubor.

V 11 hodin vyjde od skanzenu dožínkový průvod. Ozdobený povoz s koňmi doprovodí krojovaní muzikanti a tanečníci až na nádvoří zámku. Právě tady budou na návštěvníky čekat místní řemeslníci a výrobci s regionálními potravinami. V rámci programu bude vstup do skanzenu zdarma. Bez vstupného bude rovněž stálá expozice v zámku a Galerie Nositelů tradice lidových řemesel.
Ten, kdo nebude chtít být v centru dění se může projít po zámeckém parku nebo vyrazit po naučné stezce Příroda a lesy Pošumaví, která vede k rozhledně na vrchu Chlum.

Parkování je připraveno na dvou vyhrazených parkovištích v obci. Jedno bude na travnaté ploše před skanzenem, druhé přímo v obci u fotbalového hřiště. Slavnosti si také vyžádají dopravní omezení. Od 9 do 17 hodin platí uzavírka silnice III/1882 od sjezdu do obce Chanovice až k obecnímu úřadu. Pořadatelé však pustí motoristy, kteří přijedou po této cestě na parkoviště za skanzenem. Objízdná trasa povede po Chanovickém obchvatu.

Vstup je zdarma. Akci pořádá Plzeňský kraj ve spolupráci s obcí Chanovice. Více informací najdete na www.plzensky-kraj.cz.

↑ zpět na začátek článku ↑

Dožínky Plzeňského kraje

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů