Festival Aerowaves Spring Forward

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Jarní Plzeň ožije festivalem mladých choreografů. Bude totiž hostit evropský festival Aerowaves Spring Forward, který se koná každé jaro v jiném městě Evropy. Jeho cílem je objevit a podpořit nové talenty a dát o nich vědět. Publikum v Plzni bude mít šanci zhlédnout nejméně osm nejzajímavějších představení českých a zahraničních tanečníků, která se uskuteční v Novém divadle a DEPO2015.

Od 22. do 24. dubna bude hostitelem třídenního festivalu Aerowaves Spring Forward, který se koná každé jaro v jiném městě Evropy. Loni jím byla Barcelona, před ní Umea, Zurich... a zájemci o pořádání této významné akce jsou známi již do roku 2020 i dále.

Platforma Aerowaves je určena „začínajícím“ choreografům, kteří mají zájem prosadit se na evropské scéně. Cílem je objevit a podpořit nové talenty a dát o nich vědět právě prostřednictvím festivalu Spring Forward, kam se každý rok sjíždí na 200 prezentrů, tzn. ředitelů a dramaturgů festivalů, divadel či tanečních domů z celé Evropy i zámoří.

„Aerowaves slaví letos 20 let od svého vzniku. Za tu dobu se podařilo přivést na světlo světa mnoho úžasných choreografů, kteří působí nejen doma v Evropě, ale i po celém světě. Jsme moc rádi, že jsme pořadateli Spring Forward 2016 a můžeme ho uvést právě v Plzni, která díky svému titulu Evropské hlavní město kultury 2015 vytvořila hned několik prostor skvělých pro prezentaci současného tance,“ říká Yvona Kreuzmannová, spoluzakladatelka platformy Aerowaves a ředitelka Tance Praha. Plzeňskému publiku se představí 19 vybraných děl zahraničních i českých umělců především z tzv. Aerowaves Twenty16, a to v nových prostorech DEPO2015, Novém divadle, Papírně a Moving station.

Je skvělé, že v Plzni bude mít výrazné umělecké zastoupení Česká republika. Z více než 500 přihlášených se probojovala do dvacítky nejzajímavějších česká skupina ME-SA. Na programu Spring Forward jsou navíc tři čeští speciální hosté: Martina Hajdyla Lacová se Stano Dobákem, kteří byli ve výběru Twenty15, tzn. dvaceti nejúspěšnějších děl za rok 2015, dále Tereza Ondrová a Peter Šavel, kteří se probojovali mezi Twenty14, a také řecko-slovenský pár Linda Kapetanea a Jozef Fruček, tentokrát jako choreografové souboru DOT504. Tato představení najdete v programu pod názvem CZECH ENCORES.

Hlavní program tvoří vybraní umělci Aerowaves Twenty16 (www.aerowaves.org) z Řecka, Itálie, Dánska, Německa, Švýcarska, Francie, Maďarska, Chorvatska, Slovenska, Španělska, Británie, Finska, Portugalska a Ruska.
Aerowaves – dance across Europe – je zásadní evropskou sítí na podporu začínajících choreografů. V roce 2016 slaví 20 let své existence. Yvona Kreuzmannová, vůdčí osobnost Tance Praha, stála u založení sítě v roce 1996 a působí ve funkci „Associate Director".

Program:

DEPO2015 (D), Nová scéna DJKT (NS)
22. 4.    19:00    Yasmine Hugonnet/ARTS MOUVEMENTÉS: Le Récital des Postures, MARRAFA vzw: HOME (NS)
              22:30    CUBe / Christian UBL / Cie Ornithorynque / Kylie Walters AU (D)
23. 4.    12:30    Fernando Belfiore: AL13FB<3 (D)
              15:00    Himherandit Productions / Andreas Constantinou: The WOMANhouse (D)
              19:00    DOT504 / Fruček & Kapetanea: Collective Loss of Memory (NS)
24. 4.    12:30    ME-SA / BOD.Y / Renan Martins de Oliveira: Let Me Die In My Footsteps (D)
              15:00    Ima Iduozee: This is the Title (D)
              19:00    CollettivO CineticO: 10 Miniballetti, Christos Papadopoulos – Leon & the Wolf: Elvedon (NS)

↑ zpět na začátek článku ↑

Festival Aerowaves Spring Forward

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů