Festival Finále Plzeň

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web: vstupenky: Koupit vstupenku

Jubilejní 30. ročník filmového festivalu Finále Plzeň bude na konci dubna hostit západočeská metropole. V týdnu od 20. do 26. dubna 2017 se v Plzni představí nejnovější česká a slovenská filmová tvorba a dorazí opět řada osobností ze světa filmu a kinematografie. Na návštěvníky akce čeká bohatý doprovodný program nabízející autorská čtení, party či koncerty.

„Festival Finále má narozeniny a bude rozdávat dárky všem: Filmy, slavné osobnosti, autorská čtení, koncerty…“

Součástí festivalového dění jsou delegace slavných osobností, s nimiž se diváci mohou potkat při pomítání i besedách. Ve festivalové znělce se objevily hlavní tváře letošního ročníku. Herečka Jana Plodková prozrazuje, proč je pravidelnou návštěvnicí festivalu: Skvělé filmy, skvělí lidé, skvělá atmosféra – to je pro mne Finále Plzeň. Těší mě ta láska k filmu a kultuře vůbec, která v Plzni na Finále panuje.“ Její kolega z branže Pavel Liška ji doplňuje: Finále mám rád, protože neubližuje slabším a navíc se věnuje filmu!!! A stát se tváří takového festivalu musí být jistě pocta pro mnoho rozličných tváří. Já jsem se tváří letošního festivalu stal proto, že jsem měl tu možnost. A zároveň, paralelně, tu čest.“

Letošní ročník festivalu se ponese v duchu oslav 30. narozenin, které ovšem neodpovídají jeho skutečnému stáří. První ročník se konal už v roce 1968, kvůli nepříznivé politické situaci však po roce 1970 následovala dlouhá pauza. Festival byl znovuobnoven po pádu komunismu na počátku 90. let minulého století. Organizátoři při příležitosti jubilea oslovili pamětníky dřívější éry festivalu a divákům zprostředkují některé jejich vzpomínky.

Klání o Zlatého ledňáčka

Základním stavebním kamenem programu Finále je tradičně bilanční přehlídka aktuální české a slovenské tvorby ve čtyřech soutěžních sekcích, jejichž vítězové si z Plzně odvezou Zlatého ledňáčka. O hlavní trofej se letos utká 40 soutěžních snímků. „V sekci celovečerní hrané a animované filmy se utká 12 soutěžních filmů, v kategorii české a slovenské dokumenty taktéž 12 soutěžních snímků. Televizní a internetová tvorba je tradičně rozdělená na cyklickou – tedy seriály a těch máme v soutěži 11, a necyklickou – tedy filmy, kterých je letos v soutěži 5,“ upřesnila ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová.

O vítězích rozhodnou odborné poroty čistě v mezinárodním složení, neusedne v nich ani jeden český zástupce, což přinese zajímavý pohled na českou produkci očima nezaujatých a nedotčených porotců. „Minulý rok byla úroda českých filmů bohatá a myslíme si, že mezinárodní porota bude mít velmi těžkou úlohu vybrat vítězné snímky. Vloni vznikl rekordní počet 70 celovečerních filmů a bylo velmi náročné vybrat jen ty, které se střetnou v naší soutěži. Velmi nás těší i nárůst přihlášek v kategoriích televizní tvorby, což svědčí o tom, že televize zažívá zlatou éru i v Česku a na Slovensku,“ dodává programový ředitel Peter Badač.

Festivalovým svatostánkem se již tradičně stane Měšťanská beseda v Plzni, která návštěvníkům nabídne čtyři projekční sály pod jednou střechou, pátý promítací sál najdou v hale bývalé klempírny v kreativní zóně DEPO2015, kde vedle projekcí proběhne také velká část doprovodného programu. Některé koncerty z doprovodného programu se uskutečení v Papírně a nebudou chybět i další velmi zajímavá místa.

Pohled do nesoutěžních sekcí

Nesoutěžní archivní sekce Talent ve vyhnanství představí filmy, kterými se čeští režiséři, nucení odejít po roce 1968 do exilu, pokoušeli prosadit v zahraničí, ale stále se v nich dají najít jasné paralely s jejich českou tvorbou.

Opět nebude chybět ani intenzivnější návštěva kinematografie některé z evropských zemí. Tentokrát se diváci mohou těšit na německou tvorbu uváděnou v rámci akce Česko-německé kulturní jaro pod názvemNěmecké kino na Finále Plzeň, z níž uvidí čtyři celovečerní a několik krátkých německých filmů za osobní účasti jejich tvůrců.

Již etablovaná sekce festivalu České stopy v mezinárodní koprodukci letos přinese kromě jiného i snímky, které se natáčely v ČR, ale doposud zde nebyly uvedené. Půjde o filmy z Číny, Norska, Indonésie anebo Velké Británie. Všechny představí české reálie trochu jiným způsobem, než na jaký jsme zvyklí.

Po loňském úspěchu navazují organizátoři Finále na spolupráci se zahraničními festivaly národních kinematografií a v rámci sekce Festival ZOOM uvedou oceněné filmy ze Slovinska, Chorvatska a Rakouska.

Z přihlášených děl jsou v dramaturgickém předvýběru nominovány do soutěže ty nejzdařilejší, nevybrané celovečerní filmy jsou promítány v rámci výběrové přehlídky V síti roku 2016. Festival každoročně přináší také ta nejnovější díla – české a slovenské premiéry a předpremiéry v sekci První úlovek či kategorii Na vlně s aktuálními filmy, které byly v distribuci uvedeny od ledna do dubna 2017 – jde např. o filmy Bába z ledu, Nechte zpívat Mišíka, Špunti na vodě a další. Své místo zastávají rovněž krátké české i zahraniční studentské filmy, promítány budou v sekci U pramene.

Doprovodný program

Součástí doprovodného programu festivalu Finále Plzeň 2017 budou velmi zajímavá autorská čtení – například oblíbená herečka Veronika Žilková bude číst ze své připravované knihy Můj život s ochrankou, která však nikdy nevyjde, protože o jedinou verzi v elektronické podobě přišla, a zachovala se jen malá část. Herečky Simona Babčáková, Klára Melíšková a Jana Plodková zase představí úspěšnou knihu spisovatelky Radky Třeštíkové Bábovky, kterou namluvily i jako audioknihu. Blogerky a herečky Marika Šopovská a Berenika Kohoutová budou s návštěvníky diskutovat o svém blogu Sedmilhářky.

Pro fanoušky televizní a internetové tvorby bude připravena sekce Speciální uvedení, která uvede tři seriálové maratony – oceňovaný seriál Pustina, internetový seriálSemestrneboprojekci seriálu Kosmo včetně zážitkového odpoledne v netradičním prostoru 3D Planetária plzeňské Techmanie. V Papírně si lidé užijí nedělní brunch, koncerty a DJ's party. V prostoru DEPO2015 je pak čeká oblíbené setkání s youtubery, Bizzar Bazaar nebo netradiční venkovní projekce dokumentu OKHWAN nic není nemožné, pro kterou si budou muset sami diváci vyrobit elektřinu.

Filmovému festivalu Finále zkrátka bude patřit celá Plzeň včetně ulic v jejím centru, kde bude instalována výstava mapující okamžiky z historie festivalu.

Předprodej vstupenek a akreditací vypukne 6. dubna. Připraveny jsou výhodné celofestivalové i víkendové akreditace, které za zvýhodněnou cenu umožní zhlédnout až čtyři filmy denně a na další akce se dostat se slevou. Více informací na www.festivalfinale.cz.

 

↑ zpět na začátek článku ↑

Festival Finále Plzeň

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů