FESTIVAL JEDEN SVĚT

Plzeň - více míst Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Jaká je cena bezpečí?

Přesně takovou otázku si klade letošní ročník festivalu Jeden svět, který se v Plzni uskuteční od 22. do 26. března. Slavnostní zahájení proběhne ve středu 22. března od 17 hodin v prostorách Moving Station a promítat se bude snímek Bobi Wine: Prezidentské reggae. Film přináší fascinující příběh ugandského rappera z nejchudšího ghetta, který se stal politickou hvězdou.

Zdá se, jako by současným světem otřásala jedna krize za druhou. Válka na Ukrajině, energetická krize i změny klimatu. To jsou témata, která Jeden svět nemůže přehlížet. Festival každoročně přináší do kin desítky dokumentárních filmů o lidských právech a upozorňuje na jejich porušování. Za pětadvacet let své existence se stal největším festivalem svého druhu na světě.

Tématem Jednoho světa je letos Cena bezpečí. Pro každého znamená bezpečí něco jiného a něco jiného se mu při tomto slově vybaví. Pro někoho je to rodinné zázemí, teplý byt nebo třeba finanční zajištění. I cena, kterou jsme ochotni za bezpečí platit, je u každého z nás jiná. Proto všechny filmy na letošním festivalu nahlížejí na bezpečí jinak a vybízí k diskuzi.

Organizační tým nabídne tradiční debatní program, který je rovnocenný tomu filmovému. Větší prostor také dostane virtuální realita. Ta měla v minulých letech vždy velký úspěch. Letošní ročník nabídne celkem 6 filmů s rozšířenou realitou.

Každoročně se festival dostává také mezi studenty a studentky prostřednictvím školních projekcí. Ty se letos v Plzni uskuteční hned na několika místech ve spolupráci s Moving Station, Knihovnou města Plzně a dalšími partnery. Festival provází i mnoho doprovodných akcí, které se uskuteční před i v průběhu festivalu.

Premiéry a novinky

Vražda slovenského novináře, nekonvenční vztahy i prolomení ticha – téma Cena bezpečí se na Jednom světě promítne do všech vybraných snímků, i když do každého nějak jinak. Ke každému filmu festival chystá speciální diskuze s hosty z celého světa, aby je zasadil do širšího kontextu.

Slovensko si v únoru připomene pět let od vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. K případu, který sahá přes mafii až do vrcholné politiky, se ve filmu Kuciak: Vražda novináře vrací režisér Matt Sarnecki, a na Jednom světě bude mít svou distribuční premiéru.

Do nejsevernějšího města světa vyrazí ve filmu Návštěvníci režisérka Veronika Lišková. Sleduje v něm antropoložku Zdenku Sokolíčkovou, která zjišťuje, proč najít nový domov na Špicberkách není zdaleka snadné. I tento film bude mít na Jednom světě distribuční premiéru.

Kategorie Nová božstva zase nabídne film Polské modlitby režisérky Hanky Nobis. Ta sledovala cestu mladého Poláka od konzervativního křesťanství a homofobních názorů ke zpochybňování existence Boha.

Svědectví z Ukrajiny

V únoru uplynul rok od ruské invaze na Ukrajinu, a tato válka, která bere lidské životy pár stovek kilometrů od našich hranic, nemůže chybět ani v programu Jednoho světa. Festival uvede například snímek Překonat temnotu. Ten natočil kolektiv ukrajinských tvůrců, kteří přinášejí výpověď o každodenním životě uprostřed zuřícího konfliktu.

Kompletní program festivalu naleznete v programové části Žurnálu. Podrobnosti o festivalu najdete na webu www.jedensvet.cz/plzen.

 

22. 3. 17:00 Knihovna
The Matchmaker / Dohazovačka

Dohazovačka / Benedetta Argentieri / Itálie / 2022 / 90 min.

Dokument se zaměřuje na roli žen v takzvaném Islámském státu. Na hojně medializovaném příběhu britské džihádistky Tooby Gondal odkrývá film poslání žen, které pro svatou válku radikálů verbovaly dívky a ženy ze Západu.

Režisérka filmu na pár dnů dostane přístup do utečeneckého tábora pro manželky bojovníků takzvaného Islámského státu a jejich děti. Zpovídá zde ženu, která ve dvaceti letech utekla z Londýna a zanechala za sebou vysokoškolská studia a bohatou rodinu. V Sýrii přijala roli manželky a členky ISIS. Po dobu tří let se intenzivně a úspěšně věnovala získávání dalších stoupenkyň v Evropě prostřednictvím desítek účtů na Twitteru. Před kamerou přitom sedí mírná až plachá osoba, matka dvou dětí, jejíž motivace k hrůznému opěvování terorismu zůstává zahalena tajemstvím.


22. 3. 17:00 MS titulky
Bobi Wine: The People's President / Bobi Wine: Prezidentské reggae

Bobi Wine: Prezidentské reggae / Christopher Sharp, Moses Bwayo / Uganda, Velká Británie, USA / 2022 / 114 min.

Uganda je demokracií jen na papíře. O tom se přesvědčil i charismatický opoziční politik a populární reggae hudebník Bobi Wine, když během prezidentské kampaně čelil špinavým praktikám svého politického soupeře. Dokument vypráví příběh zrodu politické hvězdy.

V Ugandě léta vládl diktátor Idi Amin. Když jej v roce 1986 vystřídal Yoweri Museveni, lidé doufali v nový začátek. Místo toho došlo k nárůstu korupce, neskončilo ani zatýkání a mučení názorových oponentů. Lidovým hrdinou se stal zpěvák z ghetta Robert Kyagulanyi, známější jako Bobi Wine. V roce 2021 se rozhodl kandidovat na prezidenta. Film natočený s naléhavostí jeho chytlavých protestsongů se nejdříve ohlíží za Wineovým rychlým politickým vzestupem. Následně zaznamenává průběh kampaně, odehrávající se kvůli násilným incidentům v atmosféře strachu a nejistoty. Politik reprezentující stanovisko velké části obyvatelstva přesto neztrácí víru v demokracii.


22. 3. 17:00 MS
Polish Prayers / Polské modlitby

Polské modlitby / Hanka Nobis / Polsko, Švýcarsko / 2022 / 85 min.

Kdesi v polských lesích se ve jménu Ježíše Krista formuje bratrstvo, které si klade za cíl vymýtit homosexualitu a vrátit Polsko Polákům. V jeho čele stojí Antek, chlapec, jehož pevný hodnotový systém převrátí až láska.

Časosběrný dokument režisérky Hany Nobis je sondou do přemýšlení a intelektuálního vývoje členů konzervativního, pravicově orientovaného bratrstva. Sdružují se v něm především mladí Poláci, kteří skrze křesťanské hodnoty definují svoji národní identitu. Ústřední postavou je Antek, dospívající chlapec, který s jistotou hlásá megafonem, že pedofilie je dalším stupněm homosexuality. Když se ale Antek zamiluje, začne svoje postoje pomalu zpochybňovat. Nejprve změní názor na předmanželský sex a nakonec i na víru v samotného Boha.

 
22. 3. 20:00 Knihovna titulky

Ruthless Times – Songs Of Care / Nelítostné časy, konejšivé hlasy

Nelítostné časy, konejšivé hlasy / Susanna Helke / Finsko / 2022 / 92 min.

Reálné dopady krize ve finském zdravotnictví sleduje režisérka Susanna Helke na oblasti péče o seniory. Ve formě dokumentárního muzikálu tvůrkyně podává svědectví o špatně placeném personálu nebo privatizaci veřejného sektoru.

Jakou roli hraje etika péče v době kapitalismu? Vyčerpaný zdravotnický personál je v rámci úsporného programu nahrazován robotickými pečovateli či službami dálkového call centra, kteří udržují vztah se seniory*kami pomocí krátkých online rozhovorů. Problém stárnoucí populace se ale netýká pouze Finska. Tento celosvětový fenomén je lakmusovým papírkem pospolitosti každého státu. Propast mezi lidskostí a chápáním péče o seniory*ky jako obchodního artiklu se bohužel neustále prohlubuje, vinou čehož mizí i právo na důstojně prožité stáří.

 
22. 3. 20:00 MS

And Still I Sing / Dokud se zpívá

Dokud se zpívá / Fazila Amiri / Kanada / 2022 / 90 min.

Zahrá a Sadiqa mají šanci stát se prvními ženskými afghánskými superstar. Ve třinácti předchozích ročnících totiž zatím vždy zvítězili muži. Film sleduje show na pozadí vyostřující se situace v zemi, která po odchodu amerických jednotek v roce 2021 znovu upadla do rukou hnutí Tálibán.

Dobře míněné rady vlastní rodiny ani anonymní výhrůžky smrtí je nemohou odradit od vášně pro hudbu a zpěv. Ustát nenávistné osobní útoky je pro zpěvačky v průběhu ostře sledované televizní soutěže čím dál obtížnější. Vzorem jim je porotkyně Aryana Sayeed, která od návratu do vlasti v roce 2011 aktivně bojuje za práva žen v Afghánistánu. Sama populární zpěvačka se však na veřejnosti pohybuje jen inkognito. S odsunem spojeneckých vojsk ze země se obává, že umění a kultura upadnou v nemilost a ženy opět ztratí práva, kterých se jim v konzervativní zemi podařilo v posledních dvou desetiletích dosáhnout.


23. 3. Knihovna 17:00 titulky
Návštěvníci / The Visitors

Návštěvníci / Veronika Lišková / Česká republika, Norsko, Slovensko / 2022 / 83 min.

Antropoložka Zdenka se s rodinou odstěhovala na Špicberky. I když do Norska přijela polární komunitu zkoumat, snaží se do ní také zapadnout. To je ovšem ještě těžší než místní klimatické podmínky.

Zdenka se s manželem a třemi syny usadila na tak nepravděpodobném místě, jako je Longyearbyen, nejsevernější město světa. Norské souostroví Špicberky v Severním ledovém oceánu je místem, které by ráda považovala za domov. Jenže její ideály brzy tají jako ledovce v důsledku klimatické změny. Antropoložka vede rozhovory v místními obyvateli o tom, jak se proměňuje multikulturní komunita v důsledku globalizace. Brzy odhalí, jak chladné jsou vztahy mezi původním obyvatelstvem a nově příchozími v této už tak ledové krajině. Sama se tak ve zdejší komunitě stává personou non grata. Režisérce Veronice Liškové se podařilo natočit portrét polárního mikrokosmu a zároveň ukázat syrovost současného globalizovaného světa.

 
23. 3. 17:00 FDULS titulky

All That Remains To Be Seen / Co ještě uvidím

Co ještě uvidím / Julie Bezerra Madsen / Dánsko, Finsko / 2022 / 71 min.

Když šestiletý Silas přestává na školním dvoře poznávat své kamarády, Christině je jasné, že její syn přichází o zrak. Stejně jako ona v jeho věku. Dokáže být synovi oporou, potýká-li se sama s traumaty, která jí život s postižením přináší?

Šikana ve škole a časté pocity osamělosti. S obojím se Christina musela vyrovnávat už jako dítě. I malého Silase dědičná nemoc obírá o kontakt s okolím rychleji, než Christina očekávala, a tak se rozhodne podniknout se synem cestu na Island a dopřát mu pohled na dechberoucí scenerie, dokud je čas. Učí ho, že se ve světě může orientovat i sluchem a hmatem, syn je jí zase oporou při cestách rušným městem. Každodenní starosti spojené se zrakovým postižením se Christině daří rozpouštět ve vášni k tanci. Snímek zachycuje mimořádný vztah matky a syna, kteří se nebojí pouštět do nových věcí a svým způsobem života vyvracejí obecné představy o životě slabozrakých a nevidomých lidí.
 

23. 3. 17:00 MS titulky
Too Close / Nepříjemně blízko

Nepříjemně blízko / Botond Püsök / Maďarsko, Rumunsko / 2022 / 84 min.

Andrea, matka dvou dětí a samoživitelka, je v bezvýchodné situaci. Její exmanžel Pika, odsouzený za zneužívání Andreiny dcery, se právě vrátil z vězení, usadil se v sousedství a dělá si nároky na jejich společného syna. Pikovi navíc otevřeně straní skoro celá vesnice, kde rodina žije.

Když se Andrea rozvedla s jejím nevlastním otcem, bylo Pirkó teprve 9 let. Od té doby, co se Pika vrátil do jejich bezprostřední blízkosti, se život rodiny opět převrátil vzhůru nohama. Ačkoliv Andrea dělá vše, co je v jejích silách, aby své děti ochránila, pro starousedlíky zůstává černou ovcí vesnice. Pika, syn z vážené rodiny místního faráře, se naopak těší důvěře silně věřící obce. Citlivý portrét charismatické ženy pozoruje její cestu z kleští rodinného traumatu i její trpělivý boj s maloměšťáckou mentalitou.


23. 3. 20:00 Knihovna
Elephant Mother / Sloní matka

Sloní matka / Jez Lewis / Velká Británie / 2022 / 55 min.

Lek Chailert je Thajka, která zachraňuje slony před zneužíváním turistickým průmyslem a lokální sloní mafií. S příchodem pandemie covidu-19 navíc najde způsob, jak protivníky obrátit na svoji stranu.

Dokument je paralelou k boji Davida s Goliášem, v němž jedna odvážná žena stojí proti politické korupci i organizované struktuře obchodníků se zvířecím utrpením. Lek je světovou celebritou mezi ochránci zvířat. V Thajsku vybudovala útočiště pro slony, kde se místo krutého výcviku setkávají s láskou a péčí. Když už to vypadá, že jí v boji dojdou síly, přichází pandemie. Se sílícími restrikcemi v Thajsku slábne turistický průmysl, který je hlavním finančním zdrojem sloního byznysu. Lek se v hlavě zrodí plán, jak se ujmout týraných zvířat, která najednou přestala být zdrojem výdělku a stala se pro jejich majitele finanční zátěží.

23. 3. 20:00 FDULS
Heimaland / Život pod sopkou

Život pod sopkou / Ischa Clissen, Dorus Masure / Island, Belgie / 2022 / 67 min.

Obyvatelé dvou islandských vesnic žijí v neustálém strachu, kdy vybuchne sopka Katla, na jejímž úpatí žijí. Z potenciálního nebezpečí se nakonec rozhodnou těžit a z místa vytvoří turistickou atrakci, která patří mezi jednu z nejnavštěvovanějších lokalit ostrova.

Dokument zachycuje běžný život několika obyvatel žijících v okolí sopky, jejíž výbuch srovnal okolí se zemí naposledy v roce 1918. Vědci, kteří vulkán sledují, předpovídají erupce jednou za 60 let. Čas utíká, ale zkáza se nekoná. Místní se ovšem s neúprosným ortelem přírody naučili žít. Předpověď výbuchu využívají pro své ekonomické zájmy a zároveň mají přesně stanovené postupy co dělat, až k neštěstí skutečně dojde. Překrásnými sceneriemi prostupují mystické příběhy o kráteru z dob dávno minulých, které se mísí s pragmatičností současných obyvatel.


23 .3. 20:00 MS titulky
Look What You Made Me Do / Je to jenom tvoje vina

Je to jenom tvoje vina / Coco Schrijber / Nizozemsko / 2022 / 84 min.

„Každý rok je na světě asi 30 000 žen zabito svými partnery.“ Jsou ale ženy, které útěk z násilnického vztahu postavil do situace, jež proměnila ve vražedkyně je.

Lauru, Rachel a Rosalbu dohnalo trýznivé chování partnerů až k jejich zabití. K racionálním motivacím protagonistek přistupuje filmařka Coco Schrijber jako až ke konečnému aktu vzdoru, který završuje hluboký problém současné toxické maskulinity v partnerských vztazích. Ojedinělý vizuální jazyk kombinuje metaforu se syrovým realismem. Vrstevnaté výpovědi o vztahu mezi láskou a vztekem –⁠ citech, které jsou potlačovány, nebo posilovány – dociluje díky intenzivnímu vyprávění skrze dokumentární rekonstrukci, rozhovor, náhodnou anketu i práci s archivními materiály.


24. 3 17:00 Knihovna titulky
The Farmer and the Hipster / Farmář a hipster

Farmář a hipster / Kurt Langbein / Rakousko / 2022 / 97 min.

Setkání dvou odlišných světů, městského a venkovského, v kulisách dechberoucí přírody rakouských Alp je výjimečným příkladem dialogu mezi těmi, kteří o sobě nevědí téměř nic, přestože žijí nedaleko od sebe.

Vídeňský novinář a právník Florian přijme výzvu zemědělce Christiana, aby si zkusil život na jeho alpské farmě. Opouští bezpečí své sociální bubliny a vydává se do světa, o jehož fungování dosud neměl ani ponětí. Co se zprvu jeví jako zajímavé dobrodružství, se však ukazuje být náročným životem plným tvrdé práce a překážek, v němž o dalších osudech farmy rozhodují výkyvy počasí i rozhodnutí v dalekém Bruselu. Humorně laděný film dokumentuje vznik nečekaného přátelství dvou velmi odlišných mužů. Sleduje ale také způsob udržitelného farmaření, které ještě nedávno bylo normou, zatímco dnes v konkurenci průmyslových velkochovů zvířat a zemědělské produkce bojuje o přežití.


24. 3. 17:00 MS
Overcoming the Darkness / Překonat temnotu

Překonat temnotu / Kinodopomoha / Ukrajina / 2022 / 51 min.

Film dokumentuje ruskou invazi na několika místech Ukrajiny, která trpí pod agresí nesmyslné války. Na příbězích běžných lidí snímek ilustruje nejen každodenní válečné problémy velké části obyvatelstva Ukrajiny, ale i hloubku jejich odhodlání.

Na příkladu několika ukrajinských měst snímek demonstruje krutou proměnu rušných center v místa zkázy. Trosky, zničená infrastruktura, unavené obyvatelstvo obávající se dalších ruských útoků. To jsou obrazy z celé Ukrajiny, která se statečně brání nepříteli. Filmová mozaika je nejen obrazovým svědectvím hrůz této probíhající tragédie, je také důkazem odhodlání ukrajinského národa, vzepětí jeho sil a vzájemné podpory jeho obyvatel. Snímek režisérské skupiny Kinodopomoha se věnuje jak osudu lidí z Ukrajiny, kteří pomoc potřebují a patří ke zranitelným skupinám, tak i bojujícím za svobodu své země v první linii.

24. 3. 17:00 MS
After Work / Postpráce

Postpráce / Erik Gandini / Itálie, Norsko, Švédsko / 2023 / 81 min.

Situaci na trhu práce čekají v blízké budoucnosti velké změny. Kvůli rapidnímu rozmachu automatizace mohou zaniknout stovky milionů pracovních míst. Jak by to ovlivnilo naši společnost?

Vztah lidí k práci je rozporuplný. Na jednu stranu představuje práce pro spoustu lidí na celém světě přítěž a pouhý zdroj obživy. Na druhou stranu přibývá počet workoholiků, pro něž je jejich zaměstnání jedinou životní náplní. Rozvoj robotů a strojového učení by tak mohl být pro celé lidstvo splněným snem, namísto toho však vzbuzuje spíše obavy – nikdo si dnes nemůže být jistý, kdy ho umělá inteligence nahradí. Snímek proslulého režiséra Erika Gandiniho (Švédská teorie lásky) zachycuje různé podoby práce v Jižní Koreji, USA, Itálii a Kuvajtu a pokouší se předestřít odpovědi na existenciální otázky týkající se vyvážení pracovního života a volného času.


24. 3. 20:00 Knihovna
Absconded – Young Russians on the Run / Mladí Rusové na útěku

Mladí Rusové na útěku / Anna Winzer / Německo / 2022 / 53 min.

Jegor žije v ruském Irkutsku, miluje potápění v ledové vodě a na sociálních sítích vybízí k aktivní ochraně sibiřské přírody. S ruskou invazí na Ukrajinu se ale jeho život radikálně změní.

Jak v Rusku vypadaly první dny po začátku invaze na Ukrajinu? Co se stane, když někdo s aktuální situací vyjádří nesouhlas? Zatímco se Jegor vymezuje proti válce, oficiálně nazývané „speciální vojenská operace“, Putinův režim zavádí přísné tresty za jakoukoliv formu odporu. Jegorova popularita na sociálních sítích mu umožňuje promlouvat k tisícům sledujících, dostává se ale také do hledáčku bezpečnostních sil. Jedinou alternativou k vězení se zdá být útěk ze země. Jegorův případ je příběhem jednoho ruského občana chyceného v systému, který důmyslně umlčuje pravdu. Ukazuje druhou frontu ruské války: kromě té ukrajinské je tu ještě boj proti vlastnímu obyvatelstvu, které se nehodlá tak snadno podvolit svévoli režimu.

24. 3 20:00 MS titulky
Kuciak: Vražda novináře / The Killing of a Journalist

Kuciak: Vražda novináře / Matt Sarnecki / Česká republika, Dánsko, USA / 2022 / 100 min.

V únoru 2018 ukončují tři výstřely v domě ve Veľké Mači životy mladého páru. Jejich těla jsou objevena až po čtyřech dnech. Brzy poté se jména Kuciak a Kušnírová stávají symbolem největších protestů na Slovensku.

Investigativní reportér a režisér Matt Sarnecki představuje s detektivní precizností a ve vší srozumitelnosti dlouhou minulost mašinerie korupce a podvodů v nejvyšších patrech slovenské politiky. Sleduje blízké osoby Jána Kuciaka a další novináře a novinářky, kteří díky uniklým tajným datům objevují nové, klíčové důkazy v případu vraždy novináře a jeho partnerky. Komplexnost tohoto detektivního thrilleru dotvářejí také úhly pohledu některých jindy zdráhavých a předtím nezpovídaných postav.


24. 3. 20:00 MS
Free Money / Peníze zdarma

Peníze zdarma / Sam Soko, Lauren DeFilippo / Keňa, USA / 2022 / 77 min.

Nezisková organizace GiveDirectly zahájila experiment zaměřený na boj s chudobou. Vybraným vesničanům v Keni posílá nepodmíněný příjem a sleduje, jak se v průběhu prvních let projektu mění jejich životy.

Dospělí obyvatelé tří vesnic v Keni mají po dobu dvanácti let dostávat dvacet dva dolarů měsíčně. Právě tolik by jim podle neziskovky GiveDirectly mělo stačit na to, aby se vymanili z bídy. Dostávat peníze zadarmo vypadá na první pohled ideálně, pak ale přijde první splátka a komunita se začne měnit. Někteří mohou začít chodit do školy. Jiní si opraví dům, vykopou studnu nebo si koupí krávu. Jenže za čísly se skrývají osudy konkrétních lidí. Jejich příběhy se organizaci zaměřené na výsledek do tabulek a analýz zachytit nepodařilo. GiveDirectly narýsovala pomyslnou čáru – lidé na jedné straně dostali šanci na lepší život, ti na straně druhé už ne. Experiment tak změnil také vztahy mezi komunitami i příbuznými.


25. 3. 13:00 MS
You Have to Be Here to Believe / To musíte zažít

To musíte zažít / Polina Georgescu / Maďarsko, Německo / 2022 / 50 min.

Maďarská vláda dlouhodobě brojí proti LGBTQ+ lidem. Tváří v tvář této situaci zorganizovala skupina lidskoprávních aktivistů*ek bezprecedentní kampaň na ochranu jejich práv.

Pod záminkou domnělé ochrany dětí vypsal v létě roku 2021 premiér Viktor Orbán referendum, kterým chtěl podpořit zákon omezující sexuální výuku na školách či přítomnost LGBTQ+ osob ve veřejném prostoru. Skutečným cílem však bylo zasévání strachu a další omezování lidských práv. Skupina aktivistů*ek z maďarské Amnesty Hungary a Háttér Society se rozhodla upozornit na pravou podstatu referenda a přesvědčit ostatní v Maďarsku, aby hlasování bojkotovali vhozením neplatného lístku. Středometrážní snímek režisérky Poliny Georgescu zachycuje tuto kampaň poslední týdny před hlasováním. Ať už tahle bitva dopadne jakkoliv, Maďarsko nadále zůstává zemí, která systematicky odpírá zranitelným skupinám obyvatelstva jejich práva.

25. 3. 13:00 MS
Jeden svět dětem
Oasis / Oáza
Oáza / Justine Martin / Kanada / 2022 / 14 min.
Raph a Rémi jsou dvojčata. Nejsou ale úplně stejní. „Mám moc rád svého bráchu a trávím s ním tolik času, že ani nevnímám jeho postižení, je jako kdokoli jiný,“ říká o něm Rémi.
Chlapci společně prožívají letní radovánky u vody, jezdí na kole i na motorce a zdá se, že nic nemůže narušit jejich harmonický svět. Rémi se snaží Rapha chránit a v mnoha situacích se za něj cítí být zodpovědný. Raph by si zase přál, aby s Rémim mohl zůstat napořád. Současně si ale uvědomuje, že to vzhledem k jeho postižení nebude možné. Jedno je ale jisté. Jejich bratrské pouto je možná ještě silnější než u jiných sourozenců.

 

Ref! Replacement! / Na střídačku!
Na střídačku! / Tim van Gils / Nizozemsko / 2022 / 15 min.
Din je tichý kluk, který miluje fotbal. Na hřišti se cítí jako ryba ve vodě, a fotbal navíc dává jeho světu řád. Obzvlášť od té doby, co se jeho rodiče rozvedli.
Od rozvodu uplynuly už tři roky. Din si však stále přeje, aby jeho rodiče byli zase spolu. Vzpomínky na období těsně po rozvodu jsou stále živé. V jeho životě tehdy nastal chaos, o kterém nedokázal moc mluvit. Oporu našel hlavně u své starší sestry, bez které podle svých slov vydrží maximálně týden. Právě každý druhý totiž tráví s novou rodinou svého otce. Na střídavou péči si ještě zvyká, ale už před časem pochopil, že ačkoliv rodiče nežijí spolu, stále ho budou mít oba rádi.

 

Jasmin’s Two Homes / Jasmíniny dva domovy
Jasmíniny dva domovy / Hanna Karppinen, Inka Achté / Finsko / 2022 / 13 min.
Když se Jasmína dozví, že se se svou rodinou vrátí zpět do severní Afriky, odkud pocházejí její rodiče, čelí dívka největší změně svého života. Musí dát sbohem všemu známému, co měla ráda ve Finsku, včetně své nejlepší kamarádky Maryam.
V Somálsku, kam se Jasmína s rodinou přestěhovala, je všechno jiné. Nejsou tu dětská hřiště, lidé nepoužívají při jídle příbory a po nevydlážděných ulicích se procházejí velbloudi. Malá dívka zažívá kulturní šok a stýská se jí po Finsku, kde vyrostla. Až ve škole se setkává s dětmi s podobným osudem, s nimiž si rozumí a od kterých se na první pohled nijak neliší. A musí uznat, že mít dva domovy není vůbec špatné.


25. 3. 15:00 MS audiopopis titulky

Naděje až do konce / Keeping the Faith

Naděje až do konce / Veronika Stehlíková / Česká republika / 2022 / 89 min.

Do života čtyř postav filmu zasáhla amyotrofická laterální skleróza. S nevyléčitelnou nemocí se každá z nich snaží vypořádat tak, aby co nejsmysluplněji naplnila zbývající čas.

Časosběrný dokument Veroniky Stehlíkové přibližuje život s nervosvalovým onemocněním ALS, které způsobuje postupné slábnutí svalů a končí celkovou paralýzou. Léčba zatím neexistuje. Průměrná délka dožití je dva až pět let. Alena, Jarča, Tomáš a Vladimír jsou si této nezvratnosti vědomi. V průběhu čtyřletého natáčení přesto neztrácejí naději. Se zapojením všech sil, fyzických i mentálních, a s podporou rodiny a přátel dál cestují, tancují, milují… Z vnímavé observace všednodenních situací nenuceně vyvstávají nejen dojemné, ale nejednou i nečekaně humorné momenty.


25. 3. 15:00 MS
The Illusion of Abundance / Iluze hojnosti

Iluze hojnosti / Matthieu Lietaert, Erica Andrea Gonzalez Ramirez / Belgie, Kolumbie / 2022 / 60 min.

Máxima, Berta a Carolina jsou latinskoamerické aktivistky. Neúnavně bojují proti brutálním způsobům, které nadnárodní společnosti uplatňují vůči přírodě a původním obyvatelům v Peru, Hondurasu a Brazílii.

Máximu, která se bránila násilnému vyhoštění ze svého pozemku v blízkosti zlatého dolu v peruánské Cajamarce, krutě zbili. Honduraskou novinářku Bértu Cáceres, která poukazovala na pochybení developerů v projektu obřích hydroelektráren na honduraské řece Gualcarque, zavraždili. Carolina se zase snaží dostat před soud viníky, kteří stojí za 272 lidskými oběťmi katastrofálního protržení přehrady s toxickým odpadem v tradičním brazilském hornickém regionu Minas Gerais. Nitky všech tří případů se v investigativním dokumentárním filmu sbíhají do globálního řetězce vedoucího z Latinské Ameriky přes vlivné evropské banky až k asijským odběratelům.


25. 3. 17:00 MS
A Happy Man / Šťastný člověk

Šťastný člověk / Soňa G. Lutherová / Česká republika, Slovensko / 2023 / 81 min.

V časosběrné observaci přináší režisérka a sociální antropoložka Soňa G. Lutherová intimní portrét rodiny, ve které jeden z rodičů prochází procesem tranzice.

Marvin je trans muž žijící v dlouhodobém manželském vztahu s partnerem Ivanem a jejich dvěma dětmi ve Švédsku. Nečekané několikaměsíční odloučení od domoviny a zpomalení celého procesu fyzické i právní změny pohlaví během pandemie covidu-19 zintenzivňuje společné soužití mezi partnery a potomky, vztahy s příbuznými a nejbližšími lidmi z práce. Období tlumeného bezčasí nabízí protagonistům*kám filmu prostor pro vzájemnou podporu, přijetí Marvinovy genderové identity a redefinici rolí uvnitř rodiny. Důležitou úlohu při objevování a prožívání své trans autenticity pro Marvina hraje psaní LGBTQ+ románů, ve kterých si vytvořil své mužské alter ego.


25. 3. 17:00 MS
Girl Gang / Dívčí gang

Dívčí gang / Susanne Regina Meures / Švýcarsko / 2022 / 54 min.

Leonie je influencerka a na sociálních sítích ji sleduje už přes milion a půl lidí. Ve svých teenagerovských letech tráví většinu času, kdy není ve škole, prací na kampaních pro globální značky, které ji za to zahrnují svými produkty a platí nemalé sumy. Ale všechno má svou cenu.

Třináctiletá Melanie po ničem netouží víc než setkat se se svým idolem z Instagramu – o rok starší influencerkou Leonie. Sama žije osamělý život daleko od Berlína a veškerý čas, kdy nespí, tráví prací na fanouškovské stránce věnované právě svému vzoru. Netuší, co všechno musela populární teenagerka své kariéře obětovat a jak obrovský tlak na ni sociální sítě vytvářejí. Veškerý management spojený s jejími kampaněmi vykonávají sami rodiče v domnění, že jí plní sen. Podle svých slov chtějí pro svou dceru lepší budoucnost, než měli oni sami. Zdánlivě pohádkový život dobře fungující rodinné firmy narušují výpady hejtrů, podle nichž jsou Leoniina vyretušovaná videa plytká a její rodiče se chovají jako vykořisťovatelé.


25. 3. 20:00 MS
Eastern Front / Východní fronta

Východní fronta / Vitaly Mansky, Yevhen Titarenko / Česká republika, Lotyšsko, Ukrajina / 2023 / 98 min.

Po začátku války na Ukrajině se okamžitě zformovaly skupiny dobrovolníků poskytující první pomoc vojákům na frontě. Snímek Vitalije Manského zachycuje působení jedné z nich v prvních šesti měsících války.

Druhý autor filmu, Jevhen Titarenko, působil jako zdravotník již po anexi Krymu v roce 2014. V únoru 2022 neváhal a se svými přáteli se opět přidal do praporu dobrovolných zdravotníků, jejichž práce sestává zejména z převozu raněných vojáků do nemocnice. Prostřednictvím kamery umístěné na Jevhenově uniformě film diváky nemilosrdně vtahuje do nitra kruté reality války. Uprostřed zničené krajiny, za dunění výbuchů a sténání raněných zůstává morálka dobrovolníků překvapivě vysoká. Drásavé záběry z akce pak ostře kontrastují se scénami odpočinku daleko od fronty.


25. 3. 20:00 MS anglické audio

The Longest Goodbye / Nejdelší odloučení

Nejdelší odloučení / Ido Mizrahy / Izrael, Kanada / 2022 / 87 min.

V nadcházejícím desetiletí vyšle NASA k rudé planetě první astronauty*ky. Let k Marsu potrvá devět měsíců. Jak se během této doby promění lidská psychika v izolovaném prostředí a při omezeném sociálním kontaktu?

Úkolem psychologů pod vedením doktora Al Hollanda je připravit posádku nejdelší vesmírné mise v historii astronautiky na podmínky, ve kterých se zatím žádný člověk nikdy neobjevil. Uvnitř kovové kapsle pohybující se němým vesmírem zažívají astronauti dlouhodobé odloučení od mateřské planety, rodiny, přátel, civilizačních jistot i rozmanitého prostředí, které jim na Zemi zajišťují život v bezpečí a komfortu. Psychologické výzkumy nebo příklady využití současných technologií umělé inteligence nám připomínají, že za technologickým inženýrstvím plným nejpřesnějších fyzikálních výpočtů stojí lidé, jejichž duševní zdraví bude mít vliv na úspěšnost mise.


26 .3. 13:00 MS audiopopis titulky
Šťastně až na věky / Happily Ever After

Šťastně až na věky / Jana Počtová / Česká republika / 2022 / 95 min.

Kolik lidí je potřeba k lásce a jaké formy může mít vztah? Časosběrný snímek Jany Počtové je mozaikou šesti příběhů, jejichž protagonisté*ky se rozhodli*y nastavit si vlastní hranice partnerského soužití.

Dokument ukazuje, že láska může mít mnoho podob. Životní postoje hlavních postav boří představu, že dlouhodobý monogamní vztah je jedinou možnou podobou soužití. Polyamorie, otevřené manželství či dlouhodobý milenecký poměr pro mnohé z protagonistů*ek představují naplňující životní styl, zároveň se však stále musí vyrovnávat s nepochopením společnosti nebo konflikty uvnitř vztahů. Režisérka sama aktivně vstupuje do dokumentu, jako hlas zvenčí, který otevřeně klade otázky odhalující radosti, ale i starosti toho, co to znamená s někým být, ale zároveň ho nevlastnit.


26. 3. 13:00 MS
The Doggies / Doggies, do toho!

Doggies, do toho! / Stephen Dupont / Austrálie, Papua Nová Guinea / 2023 / 65 min.

V jednom ze slumů v Papui Nové Guineji, známém svou bídou a vysokou kriminalitou, se místní rozhodli převychovat mladé zločince na hrdiny. Pomoct jim k tomu má jejich národní sport – ragby.

Místo, které turisté za Západu nazývají exotickým rájem, je pro mnohé pastí s nedostatkem pitné vody a podomácku vyráběnými zbraněmi. Vraždy na veřejnosti jsou pro místní komunitu každodenní realitou a finanční bída dohání děti k dalším zločinům. Policii nikdo nebere vážně, a tak se zdá, že jediná autorita, která v zemi zbyla, jsou hráči ragby. Když probíhá zápas, sejde se celá vesnice kolem jedné malé televize, aby společně komentovala sportovní klání. Není tak divu, že se z ragbistů stal morální vzor, který v sobě nese hodnoty soudržnosti a fair play. Podaří se místním skrze lásku ke sportu nastolit nové vzorce chování?


26.3. 15:00 MS
Panelová diskuze: (Ne)bezpečné vztahy
Co pro nás znamená bezpečí? Pro mnoho lidí to je i bezpečný vztah. Naše společnost je na vztazích postavena. Jak ale bezpečný vztah definovat? A co už je za hranou? Přijďte diskutovat se zajímavými hostkami a hosty.

26. 3. 15:00 MS
Liquor Store Dreams / Sny z večerky

Sny z večerky / So Yun Um / USA / 2022 / 85 min.

Na předměstí Los Angeles pod blikajícím nápisem „Otevřeno dvacet čtyři hodin denně“ roste nová generace korejských teenagerů, která sama sebe definuje jako „děti z večerky“. Jejich snem je však vymanit se z rodinného podniku a jít svou vlastní cestou.

So Yun Um je debutující režisérka, která vyrostla za pultem obchodu s alkoholem, jejž vlastní její otec. Danny ukončil úspěšnou spolupráci se značkou Nike, aby se mohl vrátit zpátky domů a pomoci svojí matce s provozem rodinné večerky. Dokument zachycuje mezigenerační dialog, ve kterém se střetávají Dannyho a Soiny životní sny s tvrdou pracovní morálkou a houževnatostí jejich rodičů. Oba se svým optimistickým přístupem k životu snaží překlenout nejen generační propast, ale i konflikt mezi místními korejskými a afroamerickými komunitami, který trvá už od devadesátých let. Pod vlivem tíživé minulosti se tak So a Danny snaží vystavět lepší budoucnost pro všechny.


26. 3. 17:00 MS
Above Water / Sucho nad vodou

Sucho nad vodou / Aïssa Maïga / Francie, Belgie / 2021 / 90 min.

Klimatická změna se netýká jen míst, ve kterých dochází k největšímu znečišťování. Měnící se podnebí a snižující se počet srážek ovlivňuje život v oblastech Afriky, kde způsobuje katastrofální sucha.

Ve vesnici Tatiste v nigerském sahelu prší jen dva měsíce v roce. Místní muži na dlouhé týdny opouštějí své domovy a vyhledávají úrodné pastviny pro hospodářská zvířata. Ženy chodí denně s plastovými kanystry desítky kilometrů ke vzdáleným studnám s pitnou vodou. Naději na zásadní změnu přináší až příslib neziskové organizace vybudovat ve vesnici dvousetmetrový vrt, přečerpávající na povrch zásoby z obrovského naleziště podzemních vod. Na pozadí této události sledujeme pod paprsky spalujícího saharského slunce dynamicky zachycené dospívání mladé dívky, která má za úkol hlídat obydlí své rodiny a starat se o nejmladší sourozence.


26. 3. 17:00 MS
Innocence / Nevinnost

Nevinnost / Guy Davidi / Dánsko, Izrael, Finsko, Island / 2022 / 100 min.

Podle režiséra Guye Davidiho Izrael není místem, kde by měla místo dětská nevinnost. Film premiérově uvedený na benátském festivalu odkrývá tragické dopady izraelského militarismu na životy tamní mládeže, odmala připravované k obraně vlasti.

V Izraeli je vojenská služba povinná pro všechny starší 18 let. Na osobní identitu a hodnoty se neberou ohledy. Indoktrinace militantní ideologií začíná již ve školkách. S narůstajícím věkem se výchova dětí k válce zintenzivňuje, bojový výcvik a střelba ze samopalů se stávají samozřejmou součástí dospívání. Vyprávění založené na autentických deníkových záznamech a domácích videích odhaluje vnitřní zápas mladých lidí, kteří do armády narukovat nechtěli, ale nakonec ve službě přišli o život. Mrazivě poetický film je obžalobou izraelské vlády, pro kterou mrtvé děti nepředstavují selhání systému, ale špatné PR.


26. 3 20:00 MS titulky
Pongo Calling / Pongo Calling

Pongo Calling / Tomáš Kratochvíl / Česká republika, Slovensko, Velká Británie / 2022 / 78 min.

„Ponižování bere většina Romů jako součást svého života,“ líčí Štefan Pongo důvody, proč před patnácti lety odešel se svou rodinou do Velké Británie. Jako řidič kamionu tu s manželkou i dětmi vede spokojený život. Předsudky a diskriminace vůči Romům ho však nenechávají v klidu.

S aktivismem začal Štefan Pongo v roce 2018, kdy na sociálních sítích vyzval Romy*ky, aby zveřejnili*y své fotografie při práci. Reagoval tak na rasistické výroky prezidenta Miloše Zemana, podle nichž drtivá většina Romů nepracuje. Na Pongovu výzvu tehdy zareagovaly tisíce lidí. Zpoza volantu od té doby zorganizoval demonstraci v Bruselu, zavážel humanitární pomoc do východoslovenských osad a natáčel videoblogy, v nichž trefně pojmenovával témata spojená s romským etnikem. Dokument zachycuje Pongův neúnavný entuziasmus i střety s temperamentní manželkou, která si o souladu manželových aktivit s rodinným životem myslela své.


26. 3. 20:00 MS
Women Behind the Wheel: Unheard Voices on the Pamir Highway / Ženy za volantem: Příběhy z cesty po Pamíru

Ženy za volantem: Příběhy z cesty po Pamíru / Hannah Congdon, Catherine Haigh / Kyrgyzstán, Tádžikistán, Velká Británie, Uzbekistán / 2022 / 97 min.

Dvě kamarádky z Velké Británie vyrazily na roadtrip po proslulé Pamírské dálnici, která se vine skrz Kyrgyzstán, Uzbekistán a Tádžikistán, aby zjistily, jak se v těchto zemích žije ženám.

Catherine a Hannah právě ukončily studium na univerzitě a pouští se do největšího dobrodružství svého života. V Biškeku si pronajaly džíp a vyrazily na několik tisíc kilometrů dlouhou cestu napříč třemi státy. Na své pouti obdivují rozlehlé pláně i panoramata hor. To ale není jejich primárním cílem – autorky filmu se zajímají hlavně o postavení žen ve společnosti. Postupně se setkávají se ženami všech věkových kategorií i různého společenského postavení, které s nimi sdílejí svůj pohled na vzdělání, výchovu či rodinný život. Jejich odvážné a inspirativní příběhy prokazují, že touha po rovnoprávnosti je přítomna všude po celém světě. Obě cestovatelky si postupně uvědomují, že mají s těmito ženami společného mnohem více, než by si kdy myslely.

Doprovodný program
Kromě filmů festival nabídne několik doprovodných akcí.
Zúčastněte se výstavy studentů a studentek FDULS oboru Grafický design na téma Cena bezpečí v hale Moving Station a další výstavy kolektivu autorů a autorek akcentujících toto téma na mostě I. M. Jirouse. Navštivte divadelní představení Kytice. Ponořte se do světa virtuální reality ve spolupráci s Bav se vědou ZČU. Zapojit se můžete také do workshopu „Jak číst dokumentární film“. Během festivalové soboty na vás čeká projekce pro děti a v neděli proběhne panelová diskuze na téma bezpečných vztahů, inspirovaná filmem české režisérky Jany Počtové Šťastně až na věky.

Vstupné:
Vstupné na projekci 110 Kč
Zlevněné vstupné (děti, studenti, senioři) 90 Kč
Zlevněné vstupné (ZTP, ZTP/P) 60 Kč
Doprovod držitele ZTP/P zdarma
Akreditace 4+1 zdarma 360 Kč/440 Kč

 

PROGRAM:

Moving Station

22. 3.   17:00   Bobi Wine: Prezidentské reggae – špinavé praktiky během prezidentské kampaně v Ugandě, titulky, Uganda / Velká Británie / USA,                         2022, 114 min.

            17:00   Polské modlitby – časosběrný dokument o členech konzervativního, pravicově orientovaného bratrstva v Polsku, Polsko / Švýcarsko,                        2022, 85 min.

            20:00   Dokud se zpívá – superstar show na pozadí vyostřující se situace v Afghánistánu, Kanada, 2022, 90 min.

23. 3.   17:00   Nepříjemně blízko – portrét ženy pozoruje její cestu z rodinného traumatu i její boj s maloměšťáckou mentalitou, titulky, Maďarsko /                        Rumunsko, 2022, 84 min.

            20:00   Je to jenom tvoje vina – ženy, které trýznivé chování partnerů dohnalo až k jejich zabití, titulky, Nizozemsko, 2022, 84 min.

24. 3.   17:00   Překonat temnotu – ruská invaze na Ukrajinu, Ukrajina, 2022, 51 min.

            17:00   Postpráce – Jak nás ovlivní zánik stovky milionů pracovních míst? Itálie / Norsko / Švédsko, 2023, 81 min.

            20:00   Kuciak: Vražda novináře – ČR / Dánsko / USA, 2022, 100 min.

            20:00   Peníze zdarma – experiment zaměřený na boj s chudobou v Keni, Keňa / USA, 2022, 77 min.

25. 3.   13:00   To musíte zažít –ochrana práv LGBTQ+, Maďarsko / Německo, 2022, 50 min.

            13:00   Jeden svět dětem – filmy:

            Oáza – Raph a Rémi jsou dvojčata.Raph by si zase přál, aby s Rémim mohl zůstat napořád. Vzhledem k jeho postižení to nebude možné.                (Kanada, 2022, 14 min.)

            Na střídačku! – Din se vyrovnává s rozvodem rodičů i díky fotbalu (Nizozemsko, 2022, 15 min.)

            Jasmíniny dva domovy – v Somálsku, kam se Jasmína s rodinou přestěhovala z Finska, je všechno jiné (Finsko, 2022, 13 min.)

            15:00   Naděje až do konce – život s amyotrofickou laterální sklerózou, audiopopis + titulky, ČR, 2022, 89 min.

            15:00   Iluze hojnosti – boj proti brutálním způsobům nadnárodních společností v Peru, Belgie / Kolumbie, 2022, 60 min.

            17:00   Šťastný člověk – portrét rodiny, ve které jeden z rodičů prochází procesem tranzice, ČR / Slovensko, 2023, 81 min.

            17:00   Dívčí gang – život čtrnáctileté influencerky Leonie, Švýcarsko, 2022, 54 min.

            20:00   Východní fronta – válka na Ukrajině, ČR / Lotyšsko / Ukrajina, 2023, 98 min.

            20:00   Nejdelší odloučení – Jak se promění lidská psychika během letu k Marsu? Anglické audio, Izrael / Kanada, 2022, 87 min.

26. 3.   13:00   Šťastně až na věky – Kolik lidí je potřeba k lásce a jaké formy může mít vztah? Audiopopis + titulky, ČR, 2022, 95 min.

            13:00   Doggies, do toho! – ragby jako prostředek k boji s kriminalitou v Papui Nové Guineji, Austrálie / Papua Nová Guinea, 2023, 65 min.

            15:00   Panelová diskuze: (Ne)bezpečné vztahy

            15:00   Sny z večerky – generace korejských teenagerů na předměstí Los Angeles, USA, 2022, 85 min.

            17:00   Sucho nad vodou – klimatická změna v oblastech Afriky, Francie / Belgie, 2021, 90 min.

            17:00   Nevinnost – dopady izraelského militarismu na životy mládeže, Dánsko / Izrael / Finsko / Island, 2022, 100 min.

            20:00   Pongo Calling – aktivista Štefan Pongo bojuje s předsudky a diskriminace vůči Romům, titulky, ČR / Slovensko / Velká Británie,                     2022, 78 min.

            20:00   Ženy za volantem: Příběhy z cesty po Pamíru – roadtrip po proslulé Pamírské dálnici, Kyrgyzstán / Tádžikistán / Velká Británie /                   Uzbekistán, 2022, 97 min.

Knihovna města Plzně – Polanova síň

22. 3.   17:00   Dohazovačka – role žen v Islámském státu, Itálie, 2022, 90 min.

            20:00   Nelítostné časy, konejšivé hlasy – reálné dopady krize ve finském zdravotnictví, titulky, Finsko, 2022, 92 min.

23. 3.   17:00   Návštěvníci – jak těžké je zapadnout mezi původní obyvatelstvo Norského souostroví Špicberky, titulky, ČR / Norsko / Slovensko,                 2022, 83 min.

            20:00   Sloní matka – odvážná žena stojí proti korupci i obchodníkům se zvířecím utrpením, Velká Británie, 2022, 55 min.

24. 3.   17:00   Farmář a hipster – setkání městského a venkovského světa v kulisách rakouských Alp, Rakousko, 2022, 97 min.

            20:00   Mladí Rusové na útěku – jedinou alternativou k vězení se zdá být útěk ze země, Německo, 2022, 53 min.

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

23. 3.   17:00   Co ještě uvidím – cesta na Island matky a syna, který přichází o zrak, titulky, Dánsko / Finsko, 2022, 71 min.

            20:00   Život pod sopkou – život obyvatel žijících v okolí sopky Katla, Island / Belgie, 2022, 67 min.

 

↑ zpět na začátek článku ↑

FESTIVAL JEDEN SVĚT

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů