Festival Regionálních potravin Plzeňského kraje

Plzeňský Prazdroj U Prazdroje 7, Plzeň
e-mail: reservations@asahibeer.cz telefon: +420 377 062 888
web: https://www.prazdrojvisit.cz/

Na poslední dubnový pátek, 29. dubna, od 11 do 17 hodin připravilo hejtmanství pro všechny milovníky dobrého jídla a především pak lokálních produktů už 6. ročník Festivalu Regionálních potravin Plzeňského kraje. Konat se bude na nádvoří pivovaru Plzeňský Prazdroj, a jak je z názvu zřejmé, půjde při něm především o potraviny z plzeňského regionu – tedy od místních výrobců a pěstitelů. A protože tam, kde je jídlo, nemohou chybět kuchaři, nebudete o ně ochuzeni ani tady. Na Festivalu Regionálních potravin Plzeňského kraje 2016 to budou jedni z nejpovolanějších – Filip Sajler a Ondřej Slanina známí z pořadu České televize Kluci v akci. Ti budou celý festival moderovat a těšit se můžete i na jejich mistrovské vaření.    

Stejně jako při minulých ročnících je i letos součástí festivalu vyhlášení letošních vítězů soutěže Regionální potravina. Tu pořádá Ministerstvo zemědělství ČR a Státní zemědělský a intervenční fond a v Plzeňském kraji je její organizací pověřena Krajská agrární komora Plzeň, Místní akční skupina Pošumaví, z. s., a Úhlava, o.p.s., za podpory Plzeňského kraje.  Návštěvníci se tak na festivalu, který finančně podporuje i společnost NET4GAS, dozví, jaké potraviny se budou letos a ještě další 3 roky pyšnit titulem Regionální potravina Plzeňského kraje.

Titul Regionální potravina Plzeňského kraje se bude udělovat v kategoriích:
1. Masné výrobky tepelně opracované
2. Masné výrobky trvanlivé
3. Sýry včetně tvarohu
4. Mléčné výrobky ostatní
5. Pekařské výrobky včetně těstovin
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje s výjimkou vína z hroznu révy vinné
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
9. Ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody apod.)
 
Cílem soutěže i samotného festivalu je upozornit spotřebitele na lokální produkty a ukázat, že v našem kraji existují špičkoví výrobci, u nichž se vyplatí nakupovat. Ti, kteří si odnesou titul Regionální potravina Plzeňského kraje, budou mít na nádvoří pivovaru Plzeňský Prazdroj svůj stánek, a tak můžete sami ochutnat, jestli odborná porota vybírala i podle vašeho gusta, a potraviny či nápoje si z festivalu odnést až domů.
Čeká vás toho ale mnohem víc. Svoje lokální produkty přijedou do Plzně představit také zástupci regionů, kteří společně s Plzeňským krajem tvoří tzv. Evropský region Dunaj – Vltava. Jeho součástí jsou Jihočeský kraj, Kraj Vysočina, Horní Falc, Dolní Bavorsko a hornobavorský okres Altötting, Horní Rakousko a dolnorakouské oblasti Mostviertel a Waldviertel. Evropský region se nachází na území o rozloze 65 tisíc km2 a žije zde 6 milionů obyvatel. Bude tedy jistě zajímavé ochutnat, jakými dobrotami se naši sousedé a partneři pochlubí.
Těšit se můžete ale také na bohatý doprovodný program, o který se dopoledne postará Dětský soubor písní a tanců Jiskřička, odpoledne potom Michal Tučný revival Plzeň. Po celý den se děti mohou zabavit v bylinkové zahrádce, při dojení krávy nebo řadě dalších aktivit se zemědělskou tematikou.
Především se ale bude v průběhu dne vařit z regionálních potravin. Jak je využít, aby vznikl chutný pokrm, návštěvníkům předvedou Filip Sajler a Ondřej Slanina.
Připočteme-li ještě soutěže pro návštěvníky s velmi atraktivními cenami, jako je prohlídka pivovaru nebo soudek piva, máme se bezesporu na co těšit.

Více na www.plzensky-kraj.cz, www.regionalnipotravina.cz a na www.facebook.com/plzensky.kr.
 



↑ zpět na začátek článku ↑

Festival Regionálních potravin Plzeňského kraje

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů