Festival světla a umění ve veřejném prostoru BLIK BLIK

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Populární plzeňský festival světla se letos koná v termínu 22. a 23. března již po osmé. Tématem letošního ročníku jsou PRAMENY, a to jak v doslovné rovině reprezentované plzeňskými řekami, tak v přeneseném významu s odkazem na naše předky. S ohledem na zvolené téma povede trasa festivalu z velké části podél plzeňských řek Mže a Radbuzy, ačkoli díky zajištěné kyvadlové dopravě mohou návštěvníci dojet až k OC Olympia Plzeň, kde na ně budou čekat 3 instalace, jimiž obchodní centrum oslaví 20 let od svého vzniku. Celkem se mohou návštěvníci na trase těšit na 14 světelných děl dostupných zdarma, doprovodnou výstavu i workshop.

Vice informací o koupi vstupenek a také přehled všech instalací návštěvníci naleznou na www.blikblik.cz.

Nejvýraznější instalace se nesou v duchu zvoleného tématu, tedy pramenů. Na řece Mži se vzedme obří vodní stěna, na které francouzské duo umělců Jérémie Bellot a Ena Eno rozehraje světelnou optickou iluzi s názvem Seat of Illusions. Prameny ve smyslu zdroje představí ve své instalaci Wood Wide Web výtvarník ATI Sphere. Jeho Interaktivní lesní paralela k lidskému internetu nadchne především dětské návštěvníky. Téma pramenů jako odkazu k předkům se promítlo ve výběru zadání pro školu videomappingu. Zúčastnění umělci vzdají svými díly poctu plzeňskému rodáku Ladislavu Sutnarovi.

Jako vždy jsou pro návštěvníky připraveny také instalace interiérové. Vstup na ně je podmíněn zakoupením vstupenky. 2 z nich bude hostit areál DEPO2015. Tou první je Symfonie24, v níž v rámci roku české hudby, specialista na laserové projekce Richard Mach oslavuje genialitu českých skladatelů Smetany, Dvořáka a Janáčka, jejichž hudbu míchá se současnými elektronickými žánry a propojuje ji ve velkorysou světelnou a laserovou show. Druhou je interaktivní stěna od rakouského umělce Davida Reumüllera, díky níž se mohou návštěvníci stát částicemi nové galaxie, ponořit se do ní a celou ji procestovat.

Unikátní výstava Lights Scapes
Společnou vstupenku na výše zmíněné instalace lze kombinovat s další, která zájemcům umožní projít si v Muzeu církevního umění ve Františkánské ulici unikátní expozici Lights Scapes umělce Yasuhira Chida. Ve střední Evropě dosud nejrozsáhlejší výstava jednoho z nejuznávanějších současných japonských tvůrců startuje během festivalu a pokračovat bude od 26. března až do 21. dubna. Soubor minimalistických světelných instalací bude rozšířen o dvě dočasné, které budou návštěvníci moci spatřit pouze v průběhu festivalového víkendu v rámci limitované edice vstupenek.

První festival světla v podzemí!
Naprostou novinkou letošního ročníku jsou „ozvěny“ festivalu BLIK BLIK, které se uskuteční 6. a 7. dubna v neobvyklém prostředí kaolinového dolu Centra Caolinum Nevřeň. Návštěvníci se tak mohou těšit na první podzemní light festival na světě!

↑ zpět na začátek článku ↑

Festival světla a umění ve veřejném prostoru BLIK BLIK

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů