Filmiálový interkinovizní festival Finále Plzeň

Měšťanská beseda Kopeckého sady 13, Plzeň
e-mail: info@mestanskabeseda.cz telefon: +420 702 218 137
web: https://mestanskabeseda.cz/
žánr: režie:
délka:
premiéra:

Filmy, seriály, produkce z internetu, kina i televize – to je festival Finále Plzeň. Letos od 22.–27. září se uskuteční jeho už třicátý šestý ročník. K vidění budou i dokumenty, krátká díla studentů filmových škol, zahraniční filmy se stopou českých tvůrců, archivní snímky a výběr z německé a ukrajinské kinematografie. Během šesti festivalových dní proběhne více než sto projekcí toho nejzajímavějšího, co (nejen) česká audiovizuální tvorba za uplynulý rok přinesla. O vítězích Zlatých ledňáčků opět rozhodnou mezinárodní poroty. Do Plzně i letos zamíří řada hvězdných hostů, kteří uvedou svá díla a diváci se s nimi budou moci osobně setkat.

Festival zahájí v předpremiéře film Matěje Chlupáčka Úsvit s Eliškou Křenkovou v hlavní roli, který vzbudil velký ohlas již na festivalu ve Varech. Do kin oficiálně vstoupí až 5. října. Jáchym Topol osobně uvede temně groteskní road movie Citlivý člověk, kterou natočil Tomáš Klein na motivy jeho románu. Více než měsíc před premiérou můžete vidět komedii s hororovými prvky Přišla v noci o návštěvě tchýně, která se změní v komorní očistec. Na programu je i na české poměry neobvyklý a vizuálně atraktivní sci-fi thriller Bod obnovy s Matějem Hádkem a Václavem Neužilem, nebo nové psychologické drama s kriminální zápletkou Němá tajemství s výbornou Janou Plodkovou a Milenou Steinmasslovou. Silná generační výpověď Brutální vedro je debutem talentovaného mladého režiséra a scénáristy Alberta Hospodářského, za který získal ve Varech zvláštní uznání poroty. Blok čtyř krátkých filmů Famu Four přinese výběr výrazných studentských filmů, které bodovaly na zahraničních festivalech v Cannes a na Berlinale.

Filmy a dílničky pro nejmenší
Finále nezapomíná ani na děti. O víkendu a ve středu odpoledne jsou pro ně nachystány nejen pohádky jako Princezna zakletá v čase 2, Websterovi ve filmu, Krakonošovo tajemství nebo Tonda, Slávka a kouzelné světlo oceněná na festivalu v Annecy, ale i výtvarné dílničky, ze kterých si odnesou malý dárek. V dětském koutku se ti nejmenší mohou těšit na pásma nových večerníčků České televize.

Pohled do hlavy s depresí
Mimořádný projekt Ondřeje Moravce Tmání vás skrze brýle na virtuální realitu přenese do mysli člověka trpícího depresemi a ukáže vám, jak tito lidé vnímají okolní svět. Mladý tvůrce vytvořil na základě osobní zkušenosti silný krátkometrážní snímek, který získává pozornost po celém světě.

Kino pro neslyšící
Novinkou letošního ročníku jsou projekce pro neslyšící, na kterých budou vybrané filmy doplněny o speciální titulky. Úvody a následné diskuze budou navíc tlumočeny do českého znakového jazyka. Neslyšící včetně doprovodu mají vstup zdarma, je však nutné si svá místa rezervovat.

Víno, knihy, plakáty
Kromě toho Finálový týden zpříjemní Festival vína v sadech před Měšťanskou besedou, Svět knihy, na který dostanete volné vstupenky při nákupu festivalové akreditace, povídání s Bohdanem Heblíkem o vývoji českých filmových plakátů nebo přednáška o útoku kyselinou z cyklu Plzeňské zločiny, v rámci které bude pokřtěna kniha kapitána Františka Müllera Skutečné zločiny na Plzeňsku.

Více informací a vstupenky najdete na www.festivalfinale.cz.

↑ zpět na začátek článku ↑

Filmiálový interkinovizní festival Finále Plzeň

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů