Filmový festival Finále Plzeň

Plzeň - více míst Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Festival Finále opět láká milovníky filmu do Plzně na přehlídku české a slovenské tvorby uplynulého roku a mnoho novinek. Jeho hlavním hostem bude Mike Reiss, dlouholetý tvůrce seriálu Simpsonovi. Festivalové dění rozžije Měšťanskou besedu a DEPO2015 a kromě filmů nabídne i koncerty, autorská čtení, talk show, večírky či workshopy a diskuse pro filmové odborníky. Předprodej vstupenek začíná 1. dubna na www.festivalfinale.cz.

Lovci Ledňáčků
O Zlatého ledňáčka se opět svede boj v několika kategoriích. Mezi celovečerními filmy po něm sahá například Wilsonov, Ztraceni v Mnichově, Domácí péče, Kobry a užovky, Padesátka nebo film Gangster Ka: Afričan. V kategorii dokumentů bude porota vybírat třeba mezi Mallory, Amerikou či Zpovědí zapomenutého. Mezi televizními seriály se do finálových bojů dostal Jan Hus, Doktor Martin, Policie Modrava nebo Kancelář Blaník, a v kategorii televizních projektů se utká Korunní princ, Svatojánský věneček, True Štúr a Johančino tajemství.

Mimo soutěž
Nesoutěžní sekce festivalu promítne nejnovější filmy, které měly premiéru v roce 2016 a nabídne i několik úplných novinek. Diváci se tak mohou těšit třeba na pohádku Řachanda, dokumenty Trabantem do posledního dechu a Zkáza krásou nebo na hraný film o poslední popravené ženě v Československu Já, Olga Hepnarová. Premiérová a předpremiérová sekce přinese například snímek Divadla Sklep: Böhmen und Mähren nebo film Ani ve snu, který reprezentoval Českou republiku na Berlinále.
Kromě slavných tvůrců ovšem festival pamatuje i na autory, o nichž teprve uslyšíme. Sekce nazvaná U pramene přinese výběr studentských filmů zemí Visegrádu za rok 2015. Na plátno se dostanou snímky studentů z FAMU Praha, Budapesti Metropolitan Egyetem, UTB Zlín, VŠMU Bratislava a Szkoła Filmowa v Łodzi.
Sekce Festivalový ZOOM promítne filmy, které zvítězily na zahraničních filmových festivalech a národních přehlídkách. Promítání snímků s minoritní koprodukcí České republiky najdou návštěvníci v rámci programové sekce České stopy v mezinárodních koprodukcích.

Krása na export v Korandově sboru
Festivalový program nenabídne pouze novinky, ale také nečekané úlovky z filmových archivů. Sestavení archivního programu se nově ujal filmový publicista a dramaturg Jaroslav Sedláček, který pro letošní ročník festivalu připravil sekci Krása na export. Ze spolupráce slavných a krásných českých hereček s filmovými zahraničními mistry vznikla řada v Česku málo známých snímků. Promítat se budou Darmošlapové, kde v režii Federica Felliniho hrála Lída Baarová, Hitchcockova Její zpověď s Anny Ondrákovou, Hoffmanův Dům v Kaprové ulici s Hanou Vítovou a 25. hodina, kterou natočil Henri Verneuil s Olgou Schoberovou. Exkluzivním místem projekcí sekce Krása na export bude Korandův sbor na Anglickém nábřeží, jehož stavbu realizoval v letech 1935–1936 architekt Jaroslav Fišer.

Doprovodný program
Součástí festivalu zůstávají úspěšné akce, návštěvníci festivalu uvidí talk show kritika Kamila Fily na téma krimi, talk show Tomáše Baldýnského s Mikem Reissem nebo autorská čtení Marie Doležalové, Dominika Ladsmana či Lukáše Pavláska.
Festival Finále Plzeň nově uspořádá setkání youtuberů Cine tube, hostem festivalu bude i streamer FattyPillow, který patří mezi nejsledovanější internetové hvězdy v České republice, či zpěvák a tanečník Ben Cristovao.
Novinkou je i dětský koutek, ve kterém budou dětem promítány vybrané díly z Večerníčků. Ani rodiče, kteří neseženou svým ratolestem hlídání, letos nepřijdou o jarní filmovou nabídku festivalu Finále.
 
Festival Finále Plzeň se letos poprvé věnuje i charitě. Navázal spolupráci se sdružením Elpida, které se snaží pomoci seniorům stát se sebevědomou a respektovanou součástí společnosti, a babičky z Elpidy se stanou součástí doprovodného programu.

↑ zpět na začátek článku ↑

Filmový festival Finále Plzeň

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů