Finále Plzeň

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web: vstupenky: Koupit vstupenku

Plzeň tento filmový svátek oslaví 19.–24. dubna. Finále Plzeň však není jen soutěží českých a slovenských filmových, televizních a internetových děl, jde o kulturní svátek, který „zasáhne“ celou západočeskou metropoli, a také nejrůznější věkové skupiny i s jejich kulturními preferencemi.

Filmový festival Finále Plzeň se uskuteční již po 31.

Do letošního ročníku Finále Plzeň se přihlásilo 112 českých a slovenských snímků, o Zlatého ledňáčka se utká 52 nominovaných v pěti kategoriích. Kromě tradiční soutěže o nejlepší hraný a animovaný film, dokumentární film, televizní a internetovou cyklickou (seriálovou) a necyklickou (film) tvorbu se letos nově uskuteční i soutěž o nejlepší studentský film do 40 minut.  „Finále Plzeň prezentovalo tvorbu studentů z českých a slovenských škol již v minulosti v rámci sekce U pramene. Tento rok jsme se rozhodli tuto sekci inovovat a povzbudit studenty v jejich tvorbě také cenou Zlatý ledňáček. Myslíme si, že studentská filmová díla úspěšně reprezentují českou a slovenskou tvorbu doma i ve světě, a proto si tito autoři zaslouží ocenění, které festival dává i již zavedeným tvůrcům," říká programový ředitel festivalu Finále Plzeň Peter Badač. Vítěze jednotlivých kategorií čeká nejen skleněná soška, ale i finanční či materiální odměna.
Více o programu festivalu Finále Plzeň na www.festivalfinale.cz. Vstupenky v prodeji od začátku dubna.

„Zahájení festivalu se uskuteční tradičně v Měšťanské besedě. Zahájíme festivalovou premiérou filmu Ondřeje Havelky Hastrman. Uvedení se zúčastní nejen pan režisér Havelka s Karlem Dobrým, ale i další představitelé filmu. Hostů však na festivalu bude více – např. delegace k oceňovanému filmu Bába z ledu Zuzana Krónerová, Pavel Nový i režisér Bohdan Sláma, k dalšímu dílu trilogie Zahradnictví např. režisér Jan Hřebejk s herečkou Aňou Geislerovou a mnoho dalších,“ láká na festival jeho ředitelka Eva Veruňková Košařová ze společnosti FilmServis Plzeň, která pořádá Finále Plzeň již třetím rokem.
Letošní ročník opět představí sekce, na které jsou návštěvníci zvyklí. Např. sekci Na vlně, která představuje filmy natočené v roce 2018, festivalový ZOOM, který přináší oceněné snímky z festivalů ze zahraničí, České stopy v mezinárodních koprodukcích a další.
Finále Plzeň si klade za cíl propojit Plzeň, a to nejen filmem – i hudbou a dalšími zážitky. Podílet se na tom letos bude Papírna s hudebním, literárním i gastro programem, DEPO2015, kde se uskuteční koncert Pražského filmového orchestru, projekce soutěžních dokumentů i zakončení festivalu, Anděl café Music bar s koncertem Kláry Vytiskové, či Kafé Regner s projekcí studentských soutěžních děl.

Finále Plzeň oslaví Horníčka i první republiku.

Výjimečná je opět archivní sekce, která se věnuje oslavám vzniku první republiky a 100. výročí narození plzeňského rodáka, dramatika, spisovatele, herce Miroslava Horníčka. Návštěvníci budou mít možnost ovlivňovat vývoj filmu Člověk a jeho dům v prvním interaktivním filmovém projektu Kinoautomat z roku 1967, který odehrajeme v pivovaru nebo promítneme další Horníčkovy méně známé snímky. Před Besedou vznikne tzv. silent kino. Promítneme dva výjimečné němé snímky první republiky – Sv. Václav a Erotikon. Hudební doprovod k nim zajistí DJ přímo na místě. Zvuk se pak k divákům dostane skrze zapůjčená sluchátka.

„Téměř každý den festivalu proběhne jedna předpremiéra. Uvedeme tak snímek o životě současných slovenských teenagerů Až přijde válka režiséra  Jana Gebrta,  který byl uveden na Berlinale, dále snímek Bohu žel režiséra Saši Dlouhého, Defenestrace – Bůh s námi režiséra Zdeňka Jiráského či Dukla 61 v režii Davida Ondříčka. Pozornosti by neměl uniknout ani snímek o panu Dubčekovi Krátka jar, dlhá zima, jehož režisérem je Laco Halama“ doplňuje Veruňková Košařová.

↑ zpět na začátek článku ↑

Finále Plzeň

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů