Finále Plzeň 2022

Plzeň - více míst Plzeň
e-mail: telefon:
web:
žánr: režie:
délka:
premiéra:

Filmový festival Finále Plzeň slaví pětatřicetiny. Na šestidenní oslavu nachystal největší trháky uplynulého roku, žhavé novinky, které teprve premiéra čeká, i snímky, které rychle prolétly kiny, ale určitě stojí za vidění. Vybírat můžete z hrané, animované, dokumentární, televizní, internetové, studentské, krátké i seriálové tvorby. Kromě ryze českých snímků jsou na programu i nejzajímavější filmy z Německa a Maďarska a zahraniční projekty, na kterých se podíleli čeští tvůrci. S bohatým programem pohádek si na své přijdou i děti. Celkově se uskuteční přes sto projekcí.

Finále zahájí premiéra historického velkofilmu Il Boemo o skladateli Josefu Myslivečkovi s Vojtěchem Dykem v hlavní roli. Dále je na programu třeba exkluzivní předpremiéra dokumentu Olgy Sommerové Michael Kocáb – rocker versus politik, ve Varech oceněný portrét legendy českého rapu PSH Nekonečný příběh, nejdražší film v české historii Jan Žižka, výrazný snímek BANGER. o jedné adrenalinové noci s Adamem Mišíkem natočený na mobilní telefon, komorní drama Spolu o autistickém chlapci se Štěpánem Kozubem a Veronikou Žilkovou, nebo třetí celovečerní film Miroslava Krobota s názvem Velká premiéra.

V předpremiéře se na plátno dostanou vybrané díly z nových minisérií Král Šumavy o legendárním převaděči, které natáčel David Ondříček v Plzeňském kraji, nebo detektivka Docent s Ivanem Trojanem v režii Jiřího Stracha. Jako jedni z prvních diváků uvidí festivalové publikum také druhý film Šimona Holého A pak přišla láska... a tajemný snímek Světlonoc Terezy Nvotové, který získal cenu na festivalu v Locarnu.

Sekce Manipulace mocí, která ve spolupráci s Pamětí národa zkoumá stopy politiky v audiovizuální tvorbě, se letos zaměří na 60. léta. Kromě známých filmů Nebeští jezdci o pilotech RAF a trezorovém dramatu Ucho s Radoslavem Brzobohatým a Jiřinou Bohdalovou zařadí i snímek tehdejšího studenta FAMU Nezvaný host, za který byl po roce 1968 vyloučen z fakulty. Program doplní Příběhy 20. století i procházky městem po stopách odboje a operací Silver A a Anthropoid.

Na své si na Finále přijdou i děti. Pro ně je připravena řada hraných pohádek jako Zakletá jeskyně a Tajemství staré bambitky 2 nebo animované příběhy Cesta do Tvojzemí, Myši patří do nebe, Mimi a Líza či dokument o nečekaných zvířatech uprostřed metropole Planeta Praha.

Mimo to opět proběhnou diskuze s tvůrci, autorské čtení Jiřího Mádla, koncerty a večírky. Navíc se před Měšťanskou besedou, kde se Finále odehrává, o víkendu koná i Plzeňský festival vína. Co může být lepší program na víkend?

Všechny filmy nabízí festival za téměř symbolické vstupné 100 Kč. V rámci akreditace dokonce lístek vyjde jen na 40 Kč. Předprodej začíná 9. září. Spoustu výhod přinese nová festivalová aplikace, ve které milovníci filmu nejen najdou kompletní program a spoustu zajímavostí, ale koupí přes ni i vstupenky.

Všechny informace a vstupenky najdete na www.festivalfinale.cz.

Program na https://film.festivalfinale.cz/.

↑ zpět na začátek článku ↑

Finále Plzeň 2022

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů