Industry Open v Plzeňském kraji

Plzeňský kraj – více míst Plzeňský kraj
e-mail: telefon:
web:

Industry Open v Plzeňském kraji
V průběhu léta se v industriálních památkách Plzeňského kraje určitě nebudete nudit. Navštivte industriální skvosty či akce v rámci Industry Open!

11 a 12/07  /  10:00–16:00
Amálino údolí pod Kašperskými Horami na Zlatém potoce
Již 11. a 12. července se můžete těšit na workshop s tématem rýžování zlata, hlubinná těžba zlata nebo počátky šumavského sirkařství a zpracování dřevěného drátu. V rámci programu budou představena jednotlivá témata, následovat budou praktické ukázky. Dojde tak na rýžování zlata, výrobu hliněných kahanů, výrobu drátů či sirek. V rámci doprovodného programu bude také možnost si vyrazit vlastní středověkou minci nebo si odlít historickou pečeť a také si projít středověkou štolu.

25/07  /  11:00–15:00
15/08  /  11:00–14:00
Sklárna Annín
Komentované prohlídky sklářského muzea bude provádět jedna z největších našich sklářských kunsthistoriček, paní doktorka Jitka Lněníčková.  Muzeum je zaměřeno na minulost a současnost sklářské výroby v Anníně, produkci skla od přelomu 18. a 19. století až do současnosti i život sklářů a brusičů skla. Navštívíte také brusírnu skla a dílny. Pod rukama sklářských mistrů se tu opět ze žhavé hmoty rodí vázy, misky, svícny a další produkty.
www.annin-glass.cz

05/09
Vodní hamr Dobřív
5. září proběhne slavnostní znovuotevření hamru, který je největší a nejvýznamnější památkou svého druhu v ČR. Kromě plně funkční technické památky z konce 19. století
je součástí hamru expozice k dějinám železářství na Podbrdsku a hutnictví v Dobřívě, kovářská výheň a předváděcí pracoviště kovářů, kovářské práce pod buchary, ruční práce na kovadlině nebo pamětní síň Jindřicha Mošny. Hamr je již otevřený.
www.zcm.cz/o-muzeu/objekty/vodni-hamr-dobriv


Další zajímvá místa:

Infocentra malých vodních elektráren Vydra a Čeňkova pila a stálá expozice „Šumavská energie“
Vodní elektrárna Čeňkova pila vybudovaná v r. 1912 a vodní elektrárna Vydra z let třicátých jsou dodnes funkční. Expozice obsahují mj. krajinný model území od Modravy po soutok Vydry a Křemelné, historické přístroje i modely vodních elektráren s aktivní simulací technologického procesu.
www.cez.cz/cs/o-cez/infocentra

Hornické muzeum Planá
Umístěno ve Štole Ondřeje Šlika, v 16. století ručně ražené bývalé štole pod městem. V sanovaném úseku štoly o délce 150 m se spojovací komorou expozice rudného hornictví, dokladující nedávné období dobývání uranových rud.
www.hornickemuzeumplana.estranky.cz

Centrum Stavitelského dědictví Plasy
Expozice v budově bývalého pivovaru, která i pro laika srozumitelným způsobem prezentuje tematiku stavebních prvků, materiálů a konstrukcí a jejich historického vývoje.
www.muzeum-plasy.cz

Centrum Caolinum Nevřeň
Stavebně zajímavé centrum bylo otevřeno v roce 2014. Po naučné stezce lze dojít do bývalého hlubinného kaolinového dolu Nevřeň, zpřístupněného v roce 2019. Za pouhých 27 let (1870 – 1897) provozu tu vznikl labyrint až 1300 metrů chodeb v hloubce několika desítek metrů pod zemí, z toho zpřístupněno asi 700 metrů.
www.centrumcaolinum.cz

Hornický skanzen Stříbro a štola Prokop
V roce 2005 byl díky jeskyňářům a bývalým horníkům z Hornického spolku Stříbro zpřístupněn veřejnosti unikátní hornický skanzen s ukázkami dobové důlní techniky včetně funkční důlní lokomotivy a replika štoly. Vrcholem návštěvy je prohlídka 700 metrů dlouhého úseku královské dědičné štoly Prokop.
www.hornickyspolekstribro.cz  

Hornické muzeum Zbůch
Expozice muzea otevřeného v roce 2019 dokumentující 420 let dlouhou historii těžby černého uhlí v plzeňské pánvi, která se datuje lety 1545 až 1995.
www.hhszud.cz

Muzeum Středních Brd – Strašice
Regionální muzeum nabízí řadu stálých expozic, mimo jiné o historii hornictví a hutnictví na Brdech a Podbrdsku spolu s geologií, mineralogií a paleontologií oblasti. Je zde také možnost přespání v ubytovně v původních kulisách vojenských ubikací.
www.muzeumstrasice.eu



↑ zpět na začátek článku ↑

Industry Open v Plzeňském kraji

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů