JINÝ POHLED Tvorba laureátů Bienále kresby Plzeň 1996–2014

Plzeň - více míst Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Každý sudý rok si Plzeň užívá svátku kresby. Letos je rok lichý, ale Plzeň je Evropským hlavním městem kultury. Co s tím? Organizátoři Bienále kresby si poradili elegantně a připravili mimořádný bilanční ročník.

JINÝ POHLED – Tvorba laureátů Bienále kresby Plzeň 1996–2014
Do 29. listopadu probíhá hned v několika galeriích západočeské metropole unikátní retrospektivní výstava Jiný pohled, která mapuje historii prestižní přehlídky výtvarníků Bienále kresby. Slavnostní vernisáž se uskutečnila za účasti desítek zahraničních umělců, kteří jsou součástí výstavy a přijeli do západočeské metropole výlučně při této příležitosti. A také hosté mezinárodního kongresu IAA/ AIAP měli vernisáž ve svém programu. Bienále tak navázalo celou řadu cenných zahraničních kontaktů a hosté – výtvarníci ze zahraničí mohli vidět město Plzeň a její významnou kulturní událost, která se velmi pozitivně zapsala do povědomí zahraničních účastníků.

„Výstava je součástí projektu Evropské hlavní město kultury Plzeň 2015.“

Výstavy Bienále kresby se v Plzni konají již od roku 1996. V té letošní jsou zastoupeny téměř dvě stovky uměleckých děl od 67 výtvarníků ze čtyř světových kontinentů. Expozice je rozdělena do Západočeského muzea v Plzni, Galerie města Plzně a do Galerie Jiřího Trnky. Vedle oceněných kreseb je vystavena i současná tvorba jejich autorů. Prezentuje se tak nejen kresba, ale i další oblasti výtvarného umění: grafika, malba, sochy, site-specific art, tvorba in situ, konceptuální umění, video i animace.
„Rozhodli jsme se představit laureáty ze všech ročníků nejen kresbami, ale i pohledy do jejich další a nové tvorby. Představit kresbu a myšlenku bienále tak, jak jsme je vnímali od počátku a vnímáme stále. Někteří z umělců již nejsou mezi námi, ale podařilo se nám získat jejich díla,“ říká hlavní kurátorka výstavy Dana Doricová.
Prostřednictvím výstavy mohou návštěvníci pohlédnout zpět do minulosti a zhodnotit vývoj umění a výtvarných přístupů u jednotlivých laureátů. Diváci zkrátka mají příležitost poznat umělce v jiném, novém pohledu v záběru uplynulých dvaceti let. Kolekce podzimní výstavy je určena exkluzivně pro Plzeň, jinde ji milovníci výtvarného umění neuvidí.


Katalog výstavy
K výstavě je vydán obsáhlý katalog v knižní vazbě. Mapuje celou historii všech deseti ročníků Bienále kresby Plzeň, samotnou výstavu, umělce a obsahuje i reprodukce vystavených prací.
katalog je možné zakoupit v Galerii města Plzně a Západočeském muzeu v Plzni.

Mezinárodní konference: Status umělce
S výstavou úzce souvisela i mezinárodní konference Status umělce, kterou uspořádala International Assotiation of Art (IAA) a Bienále kresby Plzeň. Konference se uskutečnila v Západočeském muzeu v Plzni a diskutovalo se velmi živě o situaci profesionálního umělce v jednotlivých zemích ve vazbě na legislativu a sociální zajištění.

Valné shromáždění evropské a světové sekce IAA/AIAP
Mezinárodní asociace umění. IAA – Europe je jedním ze zakladatelů zájmového sdružení Bienále kresby Plzeň, proto se během letošního mimořádného ročníku Bienále uskutečnilo v Plzni valné shromáždění IAA – EVROPA a IAA/AIAP. Je to vůbec poprvé v historii, kdy se zasedání Evropské i světové Mezinárodní asociace umění konalo ve stejný čas a v jednom městě. A tím městem byla právě Plzeň. V Plzni tak byli zvoleni dva prezidenti. Prezidentem Evropské sekce Mezinárodní asociace umění byl zvolen Werner Schaub z Německa, který tuto funkci již vykonával v letech 2003–2009 a prezidentem světové sekce IAA Bedri Baykam z Turecka. Na koordinaci kongresu spolupracovali Bienále kresby Plzeň, Slovenská výtvarná únia a IAA-EUROPE.
Účastníci kongresu byli potěšeni jak organizací setkání a výstavy, tak gastronomií v Plzni. Do svých domovů si pak odvezli pozvánku na příští soutěžní Bienále 2016 a katalog výstavy.
Zasedání světové organizace IAA/AIAP se koná jednou za 4 roky, to letošní proběhlo za rekordní účasti představitelů národních organizací z 30 zemí světa v počtu 65 členů. Vedle evropských účastníků to pak byli např. zástupci z Brazílie, Portorika, Kostariky, Haiti, Japonska, Jižní Koree a Ghany. Příští valné shromáždění se bude konat v roce 2019.

10. Mezinárodní bienále kresby Plzeň 2016
U příležitosti výstavy Jiný pohled byly také vyhlášeny podmínky jubilejního 10. Mezinárodního bienále kresby Plzeň 2016, které se bude konat v příštím roce. A na podzim budou vyhlášeny výsledky soutěže a vystavené nejlepší kresby. Podmínky soutěže zůstávají beze změn: výtvarníci mohou zaslat jednobarevné kresby vytvořené po roce 2012, do max. formátu 100x70 cm. Přihlášky je možné získat na www.bienale-plzen.cz nebo v kanceláři Bienále: Tylova 59, Plzeň 301 00.     

„Bude to jubilejní mezinárodní setkání s kresbou, které jistě potvrdí vše, co všechny předcházející ročníky, a to, že kresba i přes všechen technický pokrok zůstala nedílnou součástí umělecké tvorby v 21. století. Tuto devizu násobí i zaměření na jednobarevnou kresbu, které se nikde jinde ve světě nerealizuje. Bienále kresby Plzeň také stále více prohlubuje svoji mezinárodní spolupráci a potěšitelný je i zájem mladých tvůrců, nejen studentů uměleckých škol,“ říká prezidentka Bienále Jana Potužáková. Pestrý bude také doprovodný program, který bude oslavovat kresbu, jako novinky připravujeme unikátní výstavu velkoformátové kresby a animace Kresba v čase.  

Praktické informace:
Galerie města Plzně, otevírací doba: út–ne 10–12 a 13–18 hod.
Západočeské muzeum v Plzni, otevírací doba: út–ne 10–18 hod.
Galerie Jiřího Trnky, otevírací doba: 10–12 a 13–17 hod.

Komentované prohlídky výstavy v Galerii města Plzně s hlavní kurátorkou výstavy D. Doricovou se uskuteční v pátek 6. 11. v 17 hodin a v pondělí 9. 11. v 17 hodin. Vstup volný.

Výtvarná dílna v Galerii města Plzně pro rodiny s dětmi proběhne 1. 11. od 13 do 18 hodin. Vstup volný.

Animační programy pro školy – interaktivní program ve výstavě.
Objednávky v Galerii města Plzně. Vstup volný.


↑ zpět na začátek článku ↑

JINÝ POHLED

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů