Když jsem já sloužil na západě Čech

Plzeň a Plzeňský kraj Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Plzeňský kraj přichází s novým a unikátním produktem cestovního ruchu, který je zaměřen na vojenskou turistiku. Zaměřuje se zejména na vojenské nadšence a milovníky válečné techniky, ale i na rodiny s dětmi.

Inspirací pro jeho vznik byl zájem někdejších vojáků základní vojenské služby, kteří právě v našem kraji sloužili.Vzniklá brožura mapuje kasárna a vojenská muzea v Plzeňském kraji, a zve k návštěvě vojenských muzeí. Obsahuje i doprovodný itinerář s dalšími turistickými cíli a inspiracemi na výlety po okolí, při nichž se zabaví celá rodina.

Nový portál www.vojenskaturistika.cz přibližuje historii vojenství v našem regionu, najdete zde kromě tipů na výlety za vojenskými cíli i informace o cestách osvobození, které připomínají válečné události roku 1945. Stránky také mapují vojenské hroby na západě Čech.

Více informací na www.vojenskaturistika.cz.

 

Kam tedy vyrazit?

Zajímavých tipů je v našem kraji celá řada. Například Atommuzeum. To se nachází na jižním okraji Brd, mezi obcemi Borovno a Míšov. Nejstřeženější a nejutajovanější místo v bývalém Československu je dnes světovým unikátem. Je to jediný jaderný sklad na světě, který je otevřený návštěvníkům. Muzeum dokumentuje vývoj jaderných zbraní od roku 1945, včetně modelu plutoniové bomby použité v Nagasaki.

www.atommuzeum.cz

Atraktivní je také Muzeum na Demarkační linii. Největší soukromé vojenské muzeum v České republice se nachází u Rokycan v bývalých kasárnách raketového pluku. V expozicích je k vidění přibližně 190 ks zcela pojízdné techniky s datem výroby od roku 1918 do současnosti. Mnoho z těchto vozidel si zahrálo i ve známých filmech, jako je Vyprávěj, Lidice, Kolja, Tobruk, Obecná škola nebo Zdivočelá země.

www.vojenskemuzeumrokycany.cz

Za návštěvu stojí i Muzeum Železné opony, které najdete v historické budově bývalé celnice na Rozvadově. Vypráví příběhy odvahy a touhy po svobodě lidí, kteří se pokoušeli překonat železnou oponu. Raritou je tu originální telefon bývalého prezidenta Gustáva Husáka s přímým spojením do Kremlu a originální uniforma a pendrek policisty zasahujícího 17. listopadu v Praze na Národní třídě.

www.muzeumrozvadov.eu

V prostorách bývalých kasáren ve Strašicích najdete Muzeum Středních Brd, kterénabízí návštěvníkům dva prohlídkové okruhy zaměřené na vojenské dějiny a stará řemesla. Stálá expozice ve funkcionalistické velitelské vile seznamuje s dějinami vojenského prostoru v Brdech. Na vlastní kůži můžete okusit i atypickou ubytovnu v dřevěných kasárnách z 30. let. Ta nabízí ubytování ve stylu vojenské nocležny. 

www.muzeumstrasice.eu

Unikátní sbírku letadel a vojenské techniky, která čítá 50 letadel, 20 tanků a obrněnců z období z druhé světové války až po současnost, najdete v Air parku ve Zruči. Tady můžete nahlédnout do útrob tanku či obrněného transportéru, prohlédnout si vrtulník, či vlézt do tryskového motoru.

Stálá výstava pod názvem „Výstava vojska 1918–2018 v Dobřanech“ je vidění v Dobřanech. Unikátní expozice věnovaná náletu z druhé světové války na Dobřany, které se staly mylně terčem bombardování, je k vidění v soukromém vojenském muzeu pojmenovaném Augmentační sklad. Vystaveny jsou zajímavé dobové relikvie, které se našly přímo v Dobřanech nebo pocházejí od vojenských útvarů zde sídlících.

www.kvhdobrany.cz

Do vojenské historie patří také Patton Memorial. Jako jediné muzeum v Česku se zaměřuje na specifické období osvobození západních a jihozápadních Čech americkou armádou v roce 1945, přičemž sleduje cestu vojáků od vylodění v Normandii, přes bitvu v Ardenách, až po jejich působení v západních Čechách.

www.patton-memorial.cz

Více informací naleznete na www.vojenskaturistika.cz.

↑ zpět na začátek článku ↑

Když jsem já sloužil na západě Čech

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů