Korandův evangelický sbor v Plzni

Korandův sbor Anglické nábřeží 13, Plzeň
e-mail: plzen-koranduv-sbor@evangnet.cz telefon:
web: https://www.koranduvsbor.cz/web/cs/titulni

Farní sbor Českobratrské církve evangelické – Korandův sbor v Plzni sídlí na nábřeží Radbuzy v unikátní budově, kterou pro evangelickou komunitu projektoval a realizoval architekt Jaroslav Fišer v letech 1934 až 1936.  

„Všechna shromáždění v Korandově sboru jsou otevřená veřejnosti. Bohoslužby se zde konají vždy v neděli v 9:30 hodin.“

Evangelíci čerpají posilnění a moudrost z Bible. Poznávají Boha jako tvůrce života, jenž přináší víru, lásku a naději, působí pokojem v lidské společnosti a dává poznat hodnoty, jako je smíření, solidarita, empatie, tolerance a hluboký respekt k celému stvoření.


Vedení sboru se rozhodlo základní bohoslužebnou činnost sboru rozšířit a nabídnout své prostory široké veřejnosti. Tak v tomto roce postupně vzniká Vzdělávací institut Korandova Sboru, zkratka VIKS, který je založen na zkušenostech členů a externích pracovníků v nejrůznějších oborech. Chceme formou kurzů rozvíjet znalosti, dovednosti i umělecký potenciál zájemců, bez rozdílu věku. V nabídce budou kurzy hudební, výtvarné a dramatické, jazykové anebo třeba kurz kultury mluveného slova, který povede Klára Kovaříková, herečka, moderátorka a pedagog oboru jevištní řeč na plzeňské Konzervatoři.  


Připravena je také Univerzita  třetího věku s teologickým obsahem. Uskuteční se jednou za měsíc, zpravidla druhé úterý, počínaje 19. říjnem. Jsou připraveny čtyři semestry s tématy Nový zákon, Starý zákon, Církevní dějiny a Religionistika. Cena za každý semestr je 500 Kč, přihlásit se je možné e-mailem na adresu studijního oddělení Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy, studijni@etf.cuni.cz, nebo v kanceláři Korandova sboru.

Důležitou součástí projektu VIKS je také koncertní produkce. Dramaturgie pečlivě vybírá interprety a řadí je tak, aby byl program žánrově i instrumentálně pestrý, ale přitom vyvážený. Milovníkům hudby nabízí Korandův sbor v průběhu roku koncertní cykly, které se konají také díky podpoře města Plzně. Tento podzim připravujeme projekt Podzimní strunobraní, ve kterém se v říjnu představí paní Dana Suchanovou na harfu a Martin Kos na housle, v listopadu kytarový virtuos pan Lubomír Brabec, paní Kateřina Englichová na harfu a Vilém Veverka na hoboj. Listopadový program završí populární Epoque Quartet. V prosinci vystoupí vanSwing Pilsen, akustická swingová kapela hrající posluchačům i sobě pro radost.

Varhany Korandova sboru prošly v letech 2016–2019 rukama restaurátorů, a tak nyní máme kvalitní koncertní nástroj, a chceme, aby byl přínosem kulturnímu dění města a okolí. Varhany pro Korandův sbor navrhl a vystavěl varhanář Karel Urban v roce 1933. Tuto varhanní sezónu zahájí svým koncertem Ladislav Moravetz, evangelický církevní hudebník, aranžér a skladatel.
Více informací najdete na www.koranduvsbor.cz.   

Srdečně Vás zveme

Josef Beneš, kurátor Korandova sboru

↑ zpět na začátek článku ↑

Korandův evangelický sbor v Plzni

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů