Kraj a město oslaví sto let republiky společně

Plzeňský kraj – více míst Plzeňský kraj
e-mail: telefon:
web:

Sté výročí vzniku samostatného československého státu se promítne do celoročního cyklu zajímavých událostí pod značkou Kde domov můj.

Festival světla a Historický víkend ve stylu první republiky, výstava Sto let republiky očima pěti plzeňských generací, sté výročí narození slavných Plzeňanů, herce Miroslava Horníčka nebo fotografa Viléma Heckela, opera Prodaná nevěsta pod širým nebem na náměstí Republiky – to je jen část z akcí celoročního projektu s názvem Plzeň 2018, který vyvrcholí v říjnu velkolepými třídenními oslavami vzniku republiky.

Při této příležitosti bude vystaven i originál hry Fidlovačka psaný rukou Josefa Kajetána Tyla s textem české národní hymny. Její počáteční slova „Kde domov můj“ se stala ústředním mottem celého projektu, který se uskuteční ve spolupráci města Plzně a Plzeňského kraje. Páteří celého programu je spolupráce různých kulturních institucí, spolků a dalších subjektů.

Oslavy, které připomenou nejen vznik republiky, ale významné osmičkové roky našich dějin vůbec, se nebudou koncentrovat jen v samotné Plzni, ale rozšíří se do celého kraje. Oslavy budou třídenní, od 26. do 28. října. Své brány během nich otevřou tři desítky kulturních institucí, pamětihodností, zajímavých míst nebo i zahrad či vybraných sportovišť, a to za symbolických 28 korun nebo zdarma. Na programu bude i originální koncert věnovaný hudbě první republiky nebo koncert populární české skupiny pořádaný Plzeňským krajem. Na vyznavače pohybu organizátoři pamatují například pochodem 28 plzeňských kilometrů, který pořádá Klub českých turistů, pro milovníky starých dopravních prostředků zase nebudou chybět jízdy historickými vozy městské hromadné dopravy. Vyvrcholením pak bude hymna společně zazpívaná na náměstí Republiky a slavnostní ohňostroj.

V pátek 7. září se na náměstí Republiky v Plzni uskuteční jedinečné představení Smetanovy Prodané nevěsty pod širým nebem. Bedřich Smetana napsal Prodanou nevěstu jako lidovou a zábavnou podívanou, která se odehrává právě na Plzeňsku na začátku devatenáctého století. Inscenace v kulisách plzeňského historického náměstí nabízí možnost ztvárnit Prodanou nevěstu tak, jak si ji pravděpodobně mohl představovat sám autor. Opera bude uvedena ve verzi z roku 1870, která počítá s kompletně zhudebněnými recitativy a tanci. Představení je určeno pro všechny věkové skupiny. Diváci se mohou těšit na mnoho taneční scén, jedno velké defilé komediantů a na velké sborové výstupy, na kterých by se mohly podílet i místní folklorní soubory.

↑ zpět na začátek článku ↑

Kraj a město oslaví sto let republiky společně

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů