KULTURA OČIMA Jakuba Zindulky

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Jak vnímáte kulturu v Plzni a jaký k ní máte vztah?
Do Plzně jsem přišel v roce 1988. Už tehdy to bylo velmi příjemné místo pro život. Ne tak hektické jako Praha, ale zároveň dostatečně „živé“. Od té doby Plzeň doslova rozkvetla. Z šedivého města se stalo velmi půvabné místo, sadový okruh je skutečnou pastvou pro duši. Plzeň je prostě město kulturní i po této stránce. Domnívám se, že Plzeňané mají svou kulturu rádi a vedení města si je toho vědomo. Podpora kultury je v porovnání s jinými městy relativně silná. Vedle „tradičních“ kulturních institucí, jimž vévodí (alespoň z hlediska rozpočtového) Divadlo J. K. Tyla, město umožnilo prostřednictvím grantového systému zrod a fungování dalších organizací, které vznikly takříkajíc „zdola“. I díky tomu je kulturní nabídka opravdu široká.

Co vás v předchozích dvou měsících zaujalo v kulturní nabídce města?
Rozhodně zářijové festivaly. Je skvělé, že Plzeň hostí Mezinárodní festival DIVADLO a filmový festival Finále Plzeň. Že se v září stává centrem filmového a divadelního umění.

Na jaký kulturní zážitek se v nejbližší době těšíte a co byste doporučil Plzeňanům?
Osobně se chystám navštívit DJKT a podívat se na inscenace, které jsem zatím nestihl. A co bych doporučil Plzeňanům? Všechno. Snad by se to dalo nazvat spíše prosbou než doporučením. Vím, že doba je poněkud turbulentní, skoro válečná. Nejen že skutečná válka je opravdu za humny, ale ta ekonomická už vstoupila téměř do každého domova. A říká se „Inter Arma Silent Musae“, tedy že ve válce mlčí Múzy. Dle mého přesvědčení to není pravda, nebo by alespoň neměla být. Protože společný zážitek, zvláště z živého umění, je něco, co spojuje. A to potřebujeme více než kdy jindy. Takže prosím, milí Plzeňané, najděte si ve svých životech, které jistě nejsou v této době jednoduché, okénka, kdy se sejdete s ostatními a usednete s nimi do hlediště divadla, navštívíte výstavu, nebo zajdete na koncert. A ne pouze na veselé kousky. Dovolím si citovat z jedné hry, kterou jsem měl tu čest režírovat: „Děláme něco na jevišti a lidé si svou skutečnost uvědomí hlouběji. Říkáme tomu umění. A to je přesně to, co lidi potřebujou. A pak děláme něco jiného a oni na svou skutečnost zapomenou. A tomu říkáme zábava. A to taky potřebujou.“ Milí Plzeňané, přijďte si svou skutečnost prožít hlouběji, nebo na ni alespoň na chvíli zapomenout.

 

Jakub Zindulka

Vystudoval DAMU, obor činoherní herectví. Dlouhá léta působil jako herec v Divadle J. K. Tyla v Plzni. Je ředitelem Divadla Dialog. Je autorem několika divadelních her, režíroval kromě Divadla Dialog v pražském Činoherním klubu, v Divadle v Celetné a v několika agenturních produkcích. Nedávno měla jeho hra Tchýně na zabití premiéru v polském Kielci a chystá se uvedení ve Varšavě. V Divadle Dialog jsou v současné době v jeho režii na repertoáru inscenace Médeia, S vyloučením veřejnosti, Sexy prádlo, Tchýně na zabití, Manželství je vražda a Sexem ke štěstí.

↑ zpět na začátek článku ↑

KULTURA OČIMA Jakuba Zindulky

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů