KULTURA OČIMA Jany Potužákové

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Jak vnímáte kulturu v Plzni a jaký k ní máte vztah?

Řadu desetiletí již tvoří plzeňská kultura nedílnou součást mého, respektive našeho rodinného života. Divadlo, koncerty, výstavy, žánrově pestré a na umělecké výši, a to jak ve velkých institucích, tak v ostatních, třeba soukromých zařízeních. Jen jedno mně ke kulturnímu štěstí stále více a více chybí, a to stálá expozice Západočeské galerie, tedy ten plzeňský Louvre. Již tři ředitelé měli soustavnou snahu o vybudování krásné galerijní budovy, která by nejen architektonicky obohatila město i celý region. A bohaté galerijní sbírky by tak konečně měly svůj domov, který si svým významem zaslouží, neboť patří k nejlepším v republice, ale také výrazně promlouvají k evropskému výtvarnému umění. Od roku 1986, kdy začala rekonstrukce hlavní budovy Západočeského muzea, kde byla galerijní sbírka třicet let prezentována, nebyl vývojový celek sbírek vystaven. Uskutečnily se sice přehlídky „pohledů do depozitáře“, ale již dvěma generacím je celistvý pohled na vývoj českého umění upřen. Škoda, přeškoda, že přes všechny snahy galerijních vedení zůstávají potřeby instituce i veřejnosti nevyslyšeny. Snad se alespoň do budoucna něco podaří ještě napravit. Ale lítost nad promarněným časem zůstává.

Co vás v posledních dvou měsících zaujalo v kulturní nabídce města?

Mám radost, že návštěvníky stále zajímá projekt pořadů duchovní kultury Letnice umělců. Snad nyní, po covidu, si lidé ještě více uvědomují, jak důležitá je pro každého člověka nejen péče o tělo, ale také o vlastní duchovní potřeby a vazby.
Mám radost ze zájmu o koncerty Plzeňské filharmonie, z obnovených filmových večerů v Západočeském muzeu a vůbec z jeho krásné budovy a širokých aktivit výstavních i expozičních.
Mám radost z toho, že tolik ceněný zájem Plzeňanů, a nejen jich, o divadlo trvá, a že repertoár přináší širokou nabídku. Vím, o čem mluvím, máme předplatné nepřetržitě více než půlstoletí. A samozřejmě mi dělá velkou radost práce Západočeské galerie. A vůbec celé plzeňské výtvarné klima je pěkné. Mám radost, že v Plzni má své místo i kultura alternativní.

Na jaký kulturní zážitek se těšíte a co byste doporučila Plzeňanům?

Zůstanu jako ten švec u svého kopyta. Moc se těším na Plzeňský salón, který připravila Unie výtvarných umělců Plzeň spolu s Divadlem J. K. Tyla v prostorách Nového divadla.
Také další výstava, tentokrát v Muzeu církevního umění plzeňské diecéze, určitě návštěvníka obohatí. Nalezne zde mimořádně zajímavé objekty nedávno zesnulého výtvarníka Jiřího Špinky a určitě se mu pak bude lépe přemýšlet o lidském i obecném času.

Jana Potužáková

Jana Potužáková vystudovala pedagogickou fakultu, obor český jazyk, dějepis a výtvarná výchova. Úspěšně se věnovala výuce žáků na II. stupni ZŠ. Přesto se neobyčejně hluboce zajímala o výtvarné umění, literaturu a kulturu, neodolala nabídce a začala pracovat v Západočeské galerii v Plzni. V této době studovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor dějiny umění – estetika a obhájila doktorát.
V letech 1985 až 2007 zastávala post ředitelky Západočeské galerie v Plzni, kde zanechala významnou stopu pro výtvarné umění i město Plzeň. Za jejího působení se rozšířily prostory Masných krámů a vznikla výstavní síň „13“.
Pracovala také ve funkci předsedkyně Unie výtvarných umělců Plzně a zastávala post prezidentky mezinárodní soutěže Bienále kresby v Plzni. V roce 1998 získala ocenění Historická pečeť města Plzně a v roce 2016 Cenu hejtmana Plzeňského kraje. V současnosti i nadále pomáhá výtvarným umělcům radou i prakticky, uvádí výstavy, pomáhá s jejich uskutečněním, významná je i její publikační činnost.

↑ zpět na začátek článku ↑

KULTURA OČIMA Jany Potužákové

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů