KULTURA OČIMA Jiřího Suchánka

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Jak vnímáte kulturu v Plzni a jaký k ní máte vztah?
Plzeň se pro mě a moji rodinu stala před 9 lety novým domovem a kulturní nabídka přispívá k tomu, že se v Plzni zkrátka dobře žije. Na straně jedné je západočeská metropole z hlediska pestrosti nabídky jedním z nejbohatších měst v ČR. Na straně druhé hudební scéna pokulhává za konkurencí a promotéři často spláčou nad výdělkem při pokusu o jakýkoli progresivnější hudební projekt. Divadlo tradiční i loutkové má stále vysokou kvalitu a jsem moc rád, že se k nim přidává i nový cirkus, který roste pod rukama Žongléros Ansámbl. Doufám, že lidé oceňují i některé projekty z produkce DEPO2015, jako festival Treffpunkt: Česko – bavorský festival, BLIK BLIK – festival světla a umění ve veřejném prostoru či Wallz – Street Art Festival, na kterých se přímo podílím a snaží se přinášet svěží vítr do plzeňského kulturního světa.

Co Vás v předchozích dvou měsících zaujalo v kulturní nabídce města?
Role kulturního producenta vás občas zažene do křeččího kola, kdy si zapomenete užívat roli diváka či konzumenta. O dvou prázdninových měsících jsem se byl podívat pouze na koncert Lenky Dusilové v rámci Inspiral Garden, proběhl pár akcí v rámci Festivalu na ulici a DEPO v letu. Skvěle vypadal třeba Macbeth v rámci Noci s operou, ale nestihl jsem ho. Naopak krásný byl návrat Obludária bratří Formanů do Plzně. Jinak jsem sbíral inspiraci a užíval si převážně mimo Plzeň na Rock for People či Colours of Ostrava. V rámci své profesionální deformace jsem se byl podívat třeba ve francouzských Métách na festivalu současného digitálního umění Constellation. Díky tomuto rozhovoru si na sebe beru závazek krom produkce i víc užívat plzeňské kultury, která je podle mě ve velice dobré kondici.

Na jaký kulturní zážitek se v nejbližší době těšíte a co byste doporučil Plzeňanům?
Z těch nejbližších se těším na záplavu filmů a doprovodných akcí v rámci festivalu Finále Plzeň, malou edici veletrhu Svět knihy nebo podzimní akce pod značkou Depo Street Food Market. Rád bych také pozval na největší projekt, který chystáme na podzim 2022. Jedná se o interaktivní výstavu Lovci znaků, kterou produkuje DEPO2015 a od 19. 10. představí hravou a světelně digitální formou téma písma či znaků pravěkem počínaje, reklamními texty konče. Navazujeme tak na úspěšný projekt Tajuplný les, který vznikl paradoxně díky pandemii a v roce 2021 na něj zavítalo téměř 30 000 osob. Připravujeme i program na 17. listopad, který zatím nebudu prozrazovat. Začátkem prosince to bude již tradiční Plzeň Design. No, pak plánuji podzimní toulání po Plzni, kdy už začínáme vymýšlet a zaměřovat se na březnový festival BLIK BLIK, protože musíme mít do Vánoc o programu jasno. Jinými slovy budu zase víc tvořit než užívat, ale zkusím zapracovat i na té druhé roli :-).

Jiří Suchánek
Do kulturního světa vstoupil kolem roku 2008, kdy začal pořádat v rodném Českém ráji festival alternativních sportů Sobofest a Sobotecký jarmark a festival řemesel. Druhé akci se věnuje jako volnočasové kratochvíli dodnes. Přes angažmá v Nadaci OKD v Ostravě a EXPO2010 v Šanghaji se dostal do čela projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015, a od té doby řídí kulturně kreativní areál DEPO2015. V Plzni spoluzakládal také festival Treffpunkt, zaměřený na česko-bavorskou kulturní spolupráci. Kromě práce s excellovskými tabulkami zastává pozici dramaturga a producenta festivalů světla Vary Září, Prisma Aveiro, a především BLIK BLIK. Aktivně se podílí na mnoha dalších projektech v rámci plzeňského prostředí: Náplavka na Radbuze, Paluba Hamburk nebo Wallz – Street Art Festival. Jednou z důležitých činností je pomoc plzeňským umělcům prorazit na národní i mezinárodní úrovni.

↑ zpět na začátek článku ↑

KULTURA OČIMA Jiřího Suchánka

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů